Skip to content

6 Comments

 1. Erik
  juli 18, 2018 @ 5:27 pm

  Nog een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het bepalen van je jaarlijkse uitgaven: de hoeveelheid vermogensrendementsheffing die je jaarlijks moet betalen voor de belasting. Dat is bij een vermogen van 6 ton heel wat.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juli 18, 2018 @ 7:17 pm

   Goed punt 🙂 Zal daar in een ander artikel verder op ingaan 🙂 Al blijft het natuurlijk lastig inschatten wat de overheid daar allemaal aan gaat veranderen de komende jaren…

   Reply

 2. Adine @ LekkerLevenMetminder.nl
  juli 23, 2018 @ 5:40 am

  Ook een handige noot; bij safe withdrawal rate houd je je vermogen eigenlijk altijd in tact. Maar wil Beatrice overlijden met tonnen op haar bankrekening? Het is wat dat betreft alleen een beetje jammer dat je nooit weet of je 51 wordt, of 101…

  Maar ik vind deze 4%-regel (of 3) wel een heel handig uitgangspunt om in ieder geval iets concreter ergens naar toe te werken!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juli 23, 2018 @ 5:59 am

   Hi Adine,

   Dat was inderdaad wat ik ook altijd dacht totdat ik de paper van de Trinity Study las(of nouja, het vervolg erop waarbij gebruik gemaakt word van maandelijkse opnames van de beleggingsportefeuille, zelfde academici die hem hebben geschreven, zie ook de link onder de tabel om zelf na te lezen). Hieruit blijkt dus dat het uitgangspunt is dat de beleggingsportefeuille een x aantal jaar meegaat (zie ook tabel in artikel (20 – 30 jaar) en waarbij de portefeuille aan het eind van die looptijd boven de €0 eindigt. Het is dus een missconceptie dat de portefeuille bij de safe withdrawal rate in tact blijft.. Dit komt mede doordat je in slechte jaren ook hetzelfde bedrag (gecorrigeerd voor de consumentenprijsindex) opneemt waardoor er minder van de portefeuille overblijft en het dus lastiger is om de portefeuille weer volledig te laten terugkeren naar het bedrag van voor de slechte jaren.

   Als je 100 denkt te worden en bent op dit moment 50, dan zul je toch moeten kijken naar hoe je eventuele inkomsten zou kunnen toevoegen wil je er echt zeker van zijn dat je de rest van je leven financieel de schaapjes op het droge hebt. Je zult immers zeker moeten zijn dat je die 20 jaar extra bovenop de jaren in de tabel goed kunt maken.

   Maargoed, lees de studie er maar eens op na 🙂 Hopelijk hebben we dan deze mythe rondom de safe withdrawal rate de wereld uit geholpen. Ik dacht voordat ik dit artikel schreef namelijk precies hetzelfde en was ook nogal verbaasd 🙂

   Reply

 3. Tim
  juni 30, 2020 @ 3:12 am

  Leuk artikel. Er is ook nog een vervolg onderzoek geweest – ook leuk eens naar te kijken. Ben zelf tot de conclusie gekomen dat 3 of 4% veel te conservatief is. Omdat je er vanuit gaat dat je nooit meer een cent verdient, en als een soortement van zombie geld blijft uitgeven in tijden van lagere stock returns (denk Maart 2020;)) – in praktijk ben je flexibeler. Mijn conclusie is dat een 5-6% range conservatief genoeg is.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juni 30, 2020 @ 5:27 am

   Hoe kom je op de 5 a 6 % dan? Ik snap je punt, maar vraag me wel af hoe je dan flexibiliteit inbouwt? Hou je daar al rekening mee met het berekenen van je FIRE bedrag? Door een soort “bare bones” budget op te stellen en daarna een realistischer budget met extra fun geld erin? In het laatste scenario is het inderdaad makkelijker om flexibeler te zijn.
   Eens dat het scenario waarin je nooit meer iets verdient voor de meeste mensen niet realistisch is. Mensen die aan FIRE werken zijn vaak ontzettend creatief, en als je voor die tijd zoveel met geld bezig bent geweest, dan is de kans groot dat bij het bereiken van FIRE niet anders is 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *