Hoeveel investeren tot je jezelf financieel onafhankelijk kunt noemen?

Een droom van velen is om financieel onafhankelijk te worden. Niet meer afhankelijk te zijn van een baan om rond te kunnen komen. Geen tijd meer inruilen voor geld, maar van het leven genieten en “doen wat je echt wilt doen”. Zou dit ooit werkelijkheid kunnen worden? Er zijn een aantal studies gedaan naar het bedrag dat je zou moeten investeren om jezelf financieel onafhankelijk te kunnen noemen. Velen van jullie zullen er al wel bekend mee zijn maar toch wilde ik dit ook een beetje aandacht geven hier op FinanceMonkey (in de eerste plaats omdat ik dan toch eindelijk voor mezelf eens ga berekenen wat dit bedrag zou moeten zijn, maar dat blijft natuurlijk top secret!)

De Trinity Study & Safe withdrawal rate

De bekendste studie op het gebied van financieel onafhankelijk zijn stamt alweer uit 1998 en heet de Trinity Study. Deze studie berekent hoeveel vermogen iemand moet hebben om met pensioen te kunnen gaan, er vanuit gaande dat er niet zoiets bestaat als de AOW. De studie gaat uit van de volgende voorwaarden:

  • Het vermogen is volledig geïnvesteerd in een beleggingsportfolio die bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties.
  • Jaarlijkse uitgaven volgen de consumentenprijsindex.
  • De investeerder neemt maandelijks een bedrag op uit zijn/haar portfolio.
  • De portfolio moet 30 jaar meegaan

Er wordt vanuit gegaan dat de portfolio faalt wanneer er na 30 jaar (of eerder) geen geld meer over is in de portfolio. De portfolio is een succes wanneer er aan het eind van de periode nog geld aanwezig is in de portfolio. De auteurs hebben een aantal verschillende portfolio’s (verschillende verhoudingen van aandelen en obligaties) en withdrawal rates getest voor de periode 1926 tot 1997. De uitkomsten van het onderzoek zijn in onderstaande tabel weergegeven.

Tabel trinity study

Exacte kopie van tabel 4 van Sustainable Withdrawal Rates From Your Retirement Portfolio door Philip L. Cooley, Carl M. Hubbard
en Daniel T. Walz, (1999), Association for Financial Counseling and Planning Education.

Uit bovenstaande tabel kunnen we opmaken dat voor een portfolio die voor 50% uit aandelen bestaat en 50% obligaties, wanneer de maandelijkse onttrekkingen uit de portfolio worden gecorrigeerd voor inflatie (consumentenprijsindex), je bij een withdrawal rate van 4%, er 91% kans bestaat dat je aan het eind van 30 jaar nog een beetje geld overhebt in je portfolio. Wanneer je je withdrawal rate zou verminderen naar 3% heb je met de meest conservatieve portfolio (alleen obligaties) 91% kans dat je portfolio genoeg is om 30 jaar lang te kunnen voorzien in je levensonderhoud.

Lees ook: Ideeën voor financiële doelen!

Hoeveel investeren om financieel onafhankelijk te zijn?

Volgens de Trinity Study zou er dus een safe withdrawal rate zijn van 4% wanneer er rekening wordt gehouden met een stijging van de prijzen volgens de consumentenprijsindex. Dit betekend dat je maandelijks 4% van je portfolio kan opnemen met een geringe kans dat je portfolio niet toereikend is om hier 30 jaar lang van te kunnen leven. Om vervolgens te berekenen hoeveel geld je zou moeten investeren om financieel onafhankelijk te zijn vermenigvuldig je je jaarlijkse uitgaven maal 25.

Voorbeeld: Beatrice geef per jaar €25.000 uit (€2083 per maand). Om zichzelf financieel onafhankelijk te kunnen noemen zou Beatrice een investeringsportfolio moeten hebben van €625.000 welke voor 50% uit aandelen en 50% uit obligaties bestaat.

In het eerste jaar zou ze 25.000 kunnen opnemen, waarna haar portfolio nog maar €600.000 waard zou zijn. Omdat de resterende €600.000 gedurende die periode rendeert zal deze toenemen. Door deze toename zal Beatrice langer kunnen leven van haar geld.

Conservatief: Gebruik de 3% regel

Wanneer je liever voor 100% zekerheid gaat kun je gebruik maken van de 3% regel. Je zult nu maar 3% van je portfolio per jaar gebruiken om te voorzien in je dagelijks leven. Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien heeft dit een slagingskans van 100%, behalve wanneer je al je geld volledig in obligaties steekt en hier 30 jaar van wilt kunnen rondkomen, dan is de slagingskans 91%. Dus: wanneer je financieel onafhankelijk wilt zijn, stop niet al je geld volledig in obligaties en neem maar 3% per jaar uit je portfolio en je bent gegarandeerd om de komende 30 jaar rond te kunnen komen!

Wil je uitrekenen hoeveel geld je nodig zou hebben als je gebruik maakt van de 3% regel? Vermenigvuldig dan je jaarlijkse uitgaven met 33,33 om dit bedrag uit te rekenen.

Stel je geeft per jaar €25.000 uit, dan komt dit neer op een beleggingsportfolio van €833,334.

Lees ook: waarom die noodspaarpot zo belangrijk is!

Hoe sta ik hierin?

Ik denk dat er zeker een vorm van waarheid in de Trinity Study zit. Zeker wanneer je er rekening mee houdt dat je gehele portfolio na zo’n 30 jaar is gereduceerd tot niks. Zelf ben ik meer van de conservatieve school en zou liever gaan voor de 3% regel maar wel met een portfolio van 75% aandelen en 25% obligaties. Dit omdat ik hopelijk nog wel langer dan 30 jaar te gaan zou hebben voordat ik geen gebruik meer hoef te maken van de portfolio… En mocht dit niet zo zijn, dan om hopelijk nog iets te kunnen nalaten (aan dan eventueel bestaande kids….).

Daarnaast ben ik ook van mening dat je niet volledig moet steunen op geld onttrekken uit je beleggingsportfolio. Het zou handig zijn om meerdere inkomstenbronnen te hebben zodat wanneer het een jaar iets minder gaat op de aandelenbeurs je hier meer op kunt leunen. Daarnaast wil je toch ook niet 30 jaar lang volledig stil gaan zitten, toch?