Ideeën voor financiële doelen!

Je weet dat je iets moet gaan doen aan je eigen financiële situatie, maar wat precies? En waarom ook eigenlijk? Om je een extra motivatie boost te geven kan het helpen om voor jezelf financiële doelen op te stellen. Zo weet je waar je naartoe wil met je financiële toekomst. Dit kan onder andere onderdeel zijn van je financiële checklist om te kijken hoe het er nu voorstaat. Voor wat extra inspiratie heb ik hier een aantal ideeën voor financiële doelen voor je op een rijtje gezet.

Ideeën voor financiële doelen

Financiële doelen zijn natuurlijk heel persoonlijk. De een zit in een ander moment in een leven dan de ander, heeft andere wensen en wil iets anders uit het leven halen. Deze doelen zijn waarschijnlijk niet allemaal van je op toepassing, maar je blikveld wat vergroten kan natuurlijk geen kwaad.

Onvoorziene uitgaven

Diegene die mijn blog al wat langer volgt weet dat dit 1 van de doelen is die je naar mijn mening als eerste moet afvinken. Het zou wel erg zuur zijn om schulden te moeten opbouwen omdat er opeens een hoge onvoorziene uitgave gedaan moet worden. Daarom is het verstandig om geld achter de hand te hebben op een spaarrekening. Door hiervoor regelmatig geld opzij te zetten bij je een buffer op zodat je deze uitgaven gemakkelijker kunt doen. Zelfs voor lage inkomsten zou het mogelijk moeten zijn om een paar euro per maand opzij te zetten voor grote uitgaven.

Persoonlijk ga ik uit van een “noodspaarpot” van 6x mijn maandelijkse uitgaven. Geef je bijvoorbeeld per maand €1.200 uit aan huur, G/W/L, eten en drinken, kleding, OV, etc. etc. dan komt dit dus neer op €7.200 wat op je noodspaarpot zou moeten staan. Ik voel me veilig bij zo’n bedrag, ik weet nu namelijk dat wat er ook gebeurt, ik het een tijdje kan uitzingen.

Vakanties!

Een leuker doel om voor te sparen is het op vakantie gaan! Misschien gaan jullie met het gehele gezin naar de zon voor 2 weken. De kans is groot dat hiervoor de vakantietoeslag die je in mei ontvangt niet toereikend is. Het kan daarom verstandig zijn om elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten afhankelijk van de type vakanties (en dus ook hoeveel hieraan wordt uitgegeven) die je graag neemt. Stel je wil graag in de zomer 2 weken weg naar Mallorca en dit gaat in totaal zo’n €2.500 kosten. Wanneer je maar €1.200 vakantiegeld krijgt heb je een gat van €1.300 euro. Door hier elke maand iets meer dan €100 voor opzij te zetten wordt het een minder heftige uitgave wanneer je de vakantie moet gaan betalen.

Woning 

Dit is een grote kostenpost voor vele mensen die een huis kopen/bezitten, maar ook als je huurt kun je denken aan het herinrichten van je woning. Eens in de zoveel tijd heb je een nieuwe eettafel of bank nodig. Je kunt er voor kiezen om hiervoor bijvoorbeeld een bedrag van €50 per maand opzij te zetten zodat je deze uitgaven kunt doen wanneer er iets kapot gaat.

Vele mensen sparen ook voor de aankoop van een woning. Dit is zeker het geval nu niet meer alles mee mag worden genomen in het hypotheekbedrag (waar ik groot voorstander van ben overigens!). Vaak gaan de bijkomende kosten van het kopen van een woning al richting de €10.000 – €15.000 euro, natuurlijk afhankelijk van hoe duur de woning is die je koopt. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten, bouwkundige keuringen en ook de afsluitprovisie voor je hypotheek. Een gedeelte van deze kosten kun je weer aftrekken van de inkomstenbelasting, maar je zult ze wel eerst zelf moeten betalen. Even sparen is dus geen onnodige luxe!

Daarnaast kun je ook nog denken aan onderhoudskosten van je woning. Eens in de zoveel tijd zul je de kozijnen opnieuw moeten schilderen, moet er naar het dak gekeken worden en misschien een schoorsteen geveegd worden. Wanneer de onderhoudskosten van je huis zijn ondergebracht in een VVE betaal je hiervoor waarschijnlijk al een bepaald bedrag per maand. Ga na welke kosten hieronder allemaal zijn gedekt. Misschien is het verstandig om extra geld opzij te zetten, je weet immers maar nooit. Idem ditto natuurlijk voor een geplande verbouwing van je huis. In sommige gevallen kun je hiervoor extra geld lenen bij de bank, maar fijner is natuurlijk om dit zelf kunnen te betalen zonder extra leningen aan te gaan.

Auto

Wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald kun je super enthousiast zijn en graag een auto willen kopen. Waarschijnlijk moet je hiervoor alleen wel eerst een tijd wat geld opzij zetten voordat je hiervoor genoeg hebt gespaard om deze aanschaf ook daadwerkelijk te kunnen doen. Hierna houdt het natuurlijk niet op. Er zijn ook onderhoudskosten voor een auto. Deze vinden vaak op onverwachte momenten plaats. Ook kan het verstandig zijn om alvast te gaan sparen voor de aanschaf van je volgende auto.

Na een x aantal jaar en kilometers die je hebt gemaakt worden de onderhoudskosten vaak zo hoog dat het verstandiger wordt een nieuwe (tweedehands) auto aan te schaffen. Fijn natuurlijk als je hier nu al rekening mee houdt. Een auto is namelijk 1 van die dingen die je liever niet met een lening koopt. In de eerste paar jaren verliest de auto al zoveel van zijn waarde dat het vaak voorkomt dat je hieraan een restschuld overhoudt (aankoopbedrag – aflossingen = resterende schuld –> resterende schuld is hoger dan waarde auto bij eventuele verkoop).

Eerder stoppen met werken

Oh dat heerlijke gevoel van in een hangmat aan het strand liggen en weten dat je financieel vrij bent om te gaan en te staan waar je maar wilt. Wat een droom! Of kan dit toch werkelijkheid worden? Dat kan zeker! Er zijn vele blogs te vinden die puur en alleen gaan over financieel onafhankelijk worden. Het moment dat je je baan kunt opzeggen en weet dat het allemaal wel goed gaat komen financieel gezien.

Om dit te bereiken wordt vaak gebruik gemaakt van de 4% regel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je 4% per jaar uit je investeringen zou halen deze nooit uitgeput zouden raken. Wanneer je deze 4% aanhoudt zul je dus 25x je jaarlijkse uitgaven moeten beleggen om financieel onafhankelijk te zijn. Hierover later meer… 🙂

Onbetaald verlof kunnen opnemen

Die wereldreis waar je zo van droomt kan een stap dichterbij komen. Hiervoor zul je nu wel even door de zure appel heen moeten bijten. Ga eerst eens uitzoeken waar deze wereldreis naar toe gaat. Maak een overzicht van de kosten die je verwacht te maken (vliegtickets, hotels/hostels, vervoer, eten en drinken, activiteiten etc.). Ga vervolgens na of je hier in Nederland ook nog kosten zult maken in de tijd dat je weg bent: hou je je woning aan? Vergeet ook niet dat je je reisverzekering zult moeten betalen en dat je zorgverzekering hoogstwaarschijnlijk ook gewoon doorloopt. Misschien zijn er nog andere abonnementen waar je rekening mee moet houden etc. etc.

Wanneer je hiervan een goed overzicht hebt is het natuurlijk tijd om te gaan sparen! Kun je aan extra inkomsten komen of juist besparen op bepaalde uitgaven? Wat kun je op dit moment doen zodat die wereldreis een stapje dichterbij komt?

Studie

Wil je een extra opleiding volgen om aansluiting te houden bij de arbeidsmarkt of meer bezig zijn met een hobby of interesse?  Studies zijn vaak niet goedkoop en ook hiervoor zul je misschien wel moeten sparen. Denk hierbij ook eens aan de studie van je kids. Gaan ze naar de universiteit of hoge school en wil je ze een steuntje in de rug bieden? Misschien is het dan verstandig om nu al geregeld iets opzij te leggen zodat ze makkelijker hun studietijd doorkomen met minder schulden achteraf.

Promotie op het werk

Dit is natuurlijk geen doel waarvoor je zelf moet gaan sparen, maar valt ook zeker onder de categorie financiële doelen. Een promotie lijdt er namelijk vaak toe dat je een stapje maakt op de arbeidsschaal, en hierbij hoort vaak ook een hoger salaris. Dat hogere salaris binnenslepen is natuurlijk ook een goed financieel doel. Dit geeft je meer ruimte voor uitgaven of het behalen van andere financiële doelen.

Hypotheek aflossen

Een groot gedeelte van de maandelijkse uitgaven gaan vaak op aan het afbetalen van een hypotheek. Veel mensen zien het dan ook als een droom wanneer hun huis volledig is afbetaald. Ze doen hiervoor ook veel moeite om extra te kunnen af betalen op maandelijkse of jaarlijkse basis. Een volledig afbetaald huis biedt namelijk veel meer ruimte in de financiën. Misschien kun je hierdoor minder gaan werken, of opzoek naar een andere baan waar je gelukkiger van wordt? Ook kan het zijn dat je hierdoor meer financiële ruimte hebt om te gaan reizen. De redenen waarom je je hypotheek wil aflossen zijn legio.

Een X bedrag op je spaarrekening hebben

Misschien ben je van nature nooit een grote spaarder geweest, maar lijkt het je echt een doel om bijvoorbeeld die eerste €1.000 bij elkaar te krijgen op een spaarrekening. Zeker een goed beginpunt en een goed voorbeeld van een financieel doel. Het hoeft niet altijd groot te beginnen zoals het afbetalen van je gehele hypotheek. Splits je doelen op in kleinere delen, zo voelen ze minder overweldigend!

Een X bedrag beleggen

Altijd het gevoel gehad dat je nooit voldoende geld had om te beleggen? Dat beleggen alleen maar is weggelegd voor die top 10% inkomens die omkomen in het geld (ja, ik overdrijf even hier..)? Nou, daar is niks van waar! Het openen van een beleggingsrekening kan in sommige gevallen, afhankelijk van de broker die je neemt, gratis zijn! Zo kun je gratis een beleggersrekening openen bij de ASN Bank (hierover betaal je wel beheerkosten welke een % van het totaal belegde vermogen bedragen). Ook kun je een rekening openen bij bijvoorbeeld deGiro waar het aanhouden van beleggingen geen geld kost, maar het aan en verkopen wel (afhankelijk van het type product wat je koopt, bij bijvoorbeeld de kernselectie kun je 1x per maand aan of verkopen zonder extra kosten. Check hiervoor de site van deGiro!).

Dit zijn beide producten waar ik zelf ervaring mee heb. Bij de ASN Bank kun je bijvoorbeeld per euro al gaan inleggen in geselecteerde (groene!) beleggingsfondsen. Dus zelfs als je maar 2 euro overhoudt die maand om te beleggen kan dit! Geen excuses meer dus! Bij deGiro zijn ook vele aandelen en andere beleggingsproducten zoals beleggingsfondsen of trackers (ETFs) aan te schaffen voor relatief lage prijzen. Zo kost 1 van de trackers die ik aanhoudt rond de €22,50 om aan te kopen. Mocht je dus denken dat ik miljoenen op de bank heb en daarom uit de hoogte kan doen over beleggen (doe ik dit?! Just kidding), dan heb je het dus helemaal mis!

Het is voor vele mensen mogelijk om ook geld te gaan beleggen, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik het pas verstandig vind om te beginnen met beleggen wanneer de rest van je financiën op orde zijn en je een goede “noodspaarpot” hebt opgebouwd. Je wil namelijk geen beleggingen moeten verkopen wanneer je in geldnood komt (slecht voor het rendement + zitten wel degelijk risico’s aan beleggen!). Lees ook de financiële bijsluiters goed door voordat je in zee gaat met een broker of een bepaald beleggingsproduct aankoopt (better safe than sorry!).

Succes!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze ideeën voor financiële doelen. Mocht je zelf andere doelen hebben waar je op dit moment druk mee bezig bent, deel ze dan in de comments. Zo inspireren we elkaar allemaal weer! One big happy family! 🙂 Succes met het behalen van je doelen! Je kunt het!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: