Skip to content

6 Comments

 1. Dio
  december 21, 2020 @ 9:45 am

  Ik heb gisteren mijn jaarruimte weer benut! Het scheelt zoveel geld. Ik snap nog steeds niet dat mensen niet gebruik maken van hun jaarruimte. Dat is zo zonde! Ik doe ook aan pensioenbeleggen via Brand New Day en ik kan het iedereen aanraden!

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   december 21, 2020 @ 7:14 pm

   Goed bezig! 🙂 Ik denk dat veel mensen het te lastig en complex vinden, terwijl dat echt wel mee valt als je er even een uurtje goed voor gaat zitten 🙂

   Reply

 2. G
  december 23, 2020 @ 4:42 pm

  In een eerder artikel vergeleek je BND en DEGIRO voor pensioenbeleggen. Op dat moment deed je dit nog via DEGIRO, vanweer deze overstap? Zijn de nadelen die je eerder noemde niet meer van toepassing?

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   januari 6, 2021 @ 5:19 pm

   Ik hou nu pensioenbeleggingsrekeningen aan bij beide partijen 🙂

   Reply

 3. S. Holtkamp
  december 28, 2020 @ 4:25 pm

  Beste Saska,

  Ten eerste wil ik je bedanken voor het maken van jouw blog. Ik lees je artikelen graag en heb de afgelopen maanden veel van jou geleerd.

  Ik heb meerdere artikelen op jouw blog gelezen en ook besloten om gebruik te maken van mijn jaarruimte d.m.v. pensioen beleggen.

  Vorig jaar schreef je nog dat je voor je pensioen aan het beleggen was bij DeGiro met een Custody account. Toen beargumenteerde je dat DeGiro goedkoper was op de lange termijn boven een bepaald opgebouwd vermogen en dat de aandelen niet werden uitgeleend. Dit jaar heb je echter toch de overstap naar BrandNewDay gemaakt.

  Het is mij niet geheel duidelijk geworden uit dit artikel waarom je bent overgestapt. Je noemt wel een aantal voordelen, maar hebt niet expliciet genoemd waarom je na een jaar al naar een andere aanbieder bent overgestapt.
  Ook heb je nu niets gezegd over het uitlenen van aandelen door BrandNewDay terwijl het in een ouder artikel nog een van de zwaarwegende argumenten was om voor DeGiro te kiezen. (https://www.financemonkey.nl/pensioenbeleggen-brandnewday-versus-degiro/)

  Vraag 1:
  Waarom ben je overgestapt naar BrandNewDay?

  Vraag 2:
  Hoe zit dat precies met het uitlenen van aandelen door BrandNewDay. Op de website kan ik daar niets over terugvinden. Is dat een reëel risico bij het beleggen in fondsen of speelt dat alleen bij losse aandelen?

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   januari 6, 2021 @ 5:17 pm

   Hoi, Leuk dat je reageert en inderdaad een punt wat het vermelden waard is.
   Ik ben niet volledig overgestapt van DEGIRO naar BrandNewDay, maar heb nu bij twee partijen een pensioenbeleggersrekening. Dit met name omdat ik wilde weten hoe het bij BND werkt (research voor blog) maar ook om spreiding te hebben over twee aanbieders (en daarmee risico op de aanbieders te verkleinen). Beide partijen hebben zo hun voordelen, het is niet altijd mogelijk om overal een euroteken aan te hangen, zeker niet omdat veel afhankelijk is van de fondsen waarin je belegd e.d.

   Ik weet niet of BND zelf de fondsen uitleent via securities lending. In hun jaarverslagen kan ik hier niet over terugvinden, maar wil je dit zeker weten dan raad ik je aan rechtstreeks contact met BND op te nemen. Voor wat betreft binnen de fondsen zelf, hier kun je vaak terecht bij de uitvoerder van de fondsen. Voor BND is dit een mix van Vanguard fondsen en Northern Trust (zie ook het artikel over de BND fondsen). Vaak wordt dit vermeld in de jaarrekening of er winsten zijn behaald met het uitlenen van effecten (securities lending dus).

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *