Noodspaarpot: voor die AAARGG momenten!

Mocht je al wat meer artikelen hebben gelezen hier op Finance Monkey, dan weet je dat ik groot fan ben van het hebben van een zogenaamde reserve spaarrekening of noodspaarpot. Waarom ik dit belangrijk vind, wat hiervoor de juiste hoogte is en hoe je dit het beste kunt aanpakken heb ik in dit artikel uiteen gezet. Succes!

Waarom is een noodspaarpot belangrijk?

Enige reserves opbouwen is belangrijk, ik denk dat iedereen het daar wel mee eens kan zijn. Toch blijkt dat er nog veel Nederlandse huishoudens zijn die te weinig spaargeld hebben. Volgens het Nibud zou een huishouden op bijstandsniveau minimaal €3.500 op een spaarrekening moeten hebben staan (straks hierover mijn mening…). Uit hun onderzoek blijkt dat 2,5 miljoen huishoudens dit geld niet hebben. Dit vind ik echt enorm schokkend! Hoe kan dit? Vandaar maar dit artikel waarom deze spaarpot nou zo belangrijk is..

1. Onvoorziene uitgaven kunnen doen

Een van de belangrijkste redenen om een noodspaarpot te hebben is om onvoorziene en dus onverwachte uitgaven te kunnen doen. Stel je spaart elke maand voor reparaties aan je auto, maar hier ben je pas 3 maanden geleden mee begonnen. Nu staat opeens je auto totaal verwoest langs de kant van de weg. Met een noodspaarpot kun je een heel eind komen om een nieuwe auto te kopen. Maar als je deze noodspaarpot niet hebt….

Het hebben van een noodspaarpot voor onverwachte uitgaven is belangrijk omdat je op deze manier geld achter de hand hebt. Dit betekend dan ook dat je de uitgaven kan doen met geld van je spaarrekening en hiervoor niet een lening hoeft af te sluiten. Een lening zorgt er namelijk voor dat je financieel gezien maandelijks nog minder overhoudt omdat rente percentages over zulk soort leningen vaak hoog zijn.  Wil je dus gaan voor een gezonde financiële toekomst, begin dan alsjeblieft met het opbouwen van deze buffer!

2. Voorkomen van schulden

Hierboven is het al even aangehaald maar het hebben van een noodspaarpot voorkomt onnodige schulden. Wanneer jij namelijk voldoende financiële middelen hebt om bijvoorbeeld het eigen risico voor de zorg te kunnen betalen zorgt dit ervoor dat je geen schuld hoeft aan te gaan. Schulden brengen ook veel stress en zorgen met zich mee en zorgen tevens voor een korte termijn visie. Je bent aan het overleven, en dat wil je niet. Je wil genieten van het leven en bouwen aan je toekomst, in plaats van angstig zijn en het ene gaatje met het andere vullen.

3. Verminderd stress

Het hebben van een goede buffer neemt ook stress weg rondom je financiële situatie. Je weet dat je geld achter de hand hebt, en dit biedt zekerheid. Wij Nederlanders zijn dol op zekerheid, vandaar ook de grote hoeveelheid verzekeringen die we kunnen afsluiten. Zie daarom deze noodspaarpot als een soort verzekering dat wanneer er iets financieel gezien mis gaat je dit op kunt vangen met geld uit je noodspaarpot.

Ga eens bij jezelf na hoe vreselijk het moet zijn dat elke keer dat de bel gaat je misschien wel bang bent dat er een deurwaarder voor de deur staat. Je durft dan toch bijna niet eens meer de deur open te doen? Door deze noodspaarpot wordt het makkelijker om onvoorziene uitgaven te kunnen betalen en hoef je je dus geen zorgen te maken om deurwaarders in de toekomst.

Noodspaarpot: Hoe hoog moet deze zijn?

Het is eigenlijk heel erg simpel. Ben je iemand die graag zeker is of extra zeker? Het hangt er vanaf waar jij je veilig en goed bij voelt. Voor mezelf heb ik de regel dat ik 6x mijn maandelijkse uitgaven als noodspaarpot achter de hand wil hebben. Dus stel ik geef €1.500 per maand uit, dan komt dit dus neer op €9.000. Maar misschien wil je zelf wel 9 maanden of een geheel jaar achter de hand hebben. Ik denk wel dat 6 maanden een minimum is.

Wat er ook gebeurt, deze 6 maanden geven je ruimte om bijvoorbeeld een nieuwe baan te vinden of te herstellen van een situatie die heeft plaatsgevonden in je leven. Ook ben ik van mening dat je hiervan de meeste onverwachte uitgaven zal moeten kunnen betalen. Wanneer je niet veel uitgeeft in een maand zullen onverwachte uitgaven immers ook lager zijn dan wanneer je een big spender bent.

Kortom: 6 maanden x je maandelijkse uitgaven = hoogte noodspaarpot

Hoe kun je het sparen voor je noodspaarpot het beste aanpakken?

Nu we weten waarom een noodspaarpot zo belangrijk is en hoe hoog deze ongeveer moet zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je hiervoor nu het beste kunt sparen.

1. Stel een begroting op

Wanneer je een begroting hebt opgesteld met hierin je inkomsten en maandelijkse uitgaven en budgetten heb je ook meteen een goed overzicht hoeveel er per maand overblijft. Dit geld kun je vervolgens automatisch inleggen op je spaarrekening zodat dit niet langer op je betaalrekening staat en je niet meer het gevoel hebt hier iets van uit te kunnen geven. Belangrijk is hierbij ook om in te stellen dat dit geld automatisch wordt overgeboekt naar je spaarrekening wanneer bijvoorbeeld je salaris binnen is. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet in de verleiding komt om stiekem (uhum, ik heb je door!) minder geld over te boeken en uit te gaan geven aan onnodige impulsaankopen.

2. Sparen bij een andere bank

Een andere tip die ik zelf graag gebruik is zorg ervoor dat je spaarrekening bij een andere bank zit. Dit klinkt misschien gek maar het zorgt er juist voor dat je minder snel in de verleiding komt om geld van je spaarrekening te gaan halen voor een aankoop. De kans is groot dat deze aankoop namelijk helemaal niet past bij hetgeen waarvoor jij net zoveel moeite hebt gedaan om te sparen. Doordat je spaarrekening bij een andere bank zit heb je een extra barrière om het geld over te boeken naar je betaalrekening.

3. Deel het op in kleine stapjes

Stel je moet die €9.000 sparen voor je noodspaarpot. Dit kan nogal overweldigend zijn want dit is best veel geld. Wanneer je alleen al bij het zien van dit bedrag denkt dat dit je nooit gaat lukken is het verstandig dit bedrag op te delen in kleine stukjes. Misschien heb je nu nog helemaal geen spaarrekening en dus ook geen spaargeld. Het is dan al mooi als je een spaarrekening zou kunnen hebben van €1.000. Die €1.000 is een stuk makkelijker haalbaar, toch?

Je hoeft niet binnen 3 maanden het gehele bedrag bij elkaar te hebben, geef jezelf de tijd. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke maand €50 gaat sparen voor je noodspaarpot. Nu denk je misschien, oke, dat is te doen, maar dat gaat dan wel lang duren zeg! Uhm ja, dat klopt, 15 jaar om precies te zijn. Maar stel je krijgt een loonsverhoging, nu wordt het misschien wel makkelijk om in plaats van €50 nu €100 te gaan sparen per maand. Kleine beetjes maken uiteindelijk een grote berg.

Je komt er wel, heb vertrouwen! Veel succes!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: