De weg richting FIRE van Robin

Robin (29) kijkt heel anders aan tegen het concept FIRE. Is dit wel waar we ons nu met z’n allen op moeten richten? Pensioen vindt hij belangrijk, maar eerder moeten stoppen met werken is niet perse het doel.
Inhoudsopgave
Wie is Robin? Stel jezelf even voor
Ik woon in Rotterdam, op dit moment weer even tijdelijk bij m’n ouders, aangezien ik in september de sleutel krijg van m’n eigen woning maar al uit m’n huurhuis ben. Ik werk 32 uur per week als Product Owner bij Equalture. Ik hou wel van ondernemen en bezig zijn. Zelf leren is wel een rode draad door mijn leven heen.
Naast mijn baan run ik de blog en podcast de Spaarpodcast waar we het hebben over personal finance, beleggen en pensioen, dat laatste vind ik vooral een erg belangrijk onderwerp. Zelf bouw ik namelijk ook geen pensioen op en toen ik mij erin ging verdiepen kwam ik erachter dat veel mensen niet weten dat zij ook een tekort hebben. Ik bleek ook tekort te hebben opgebouwd bij mijn vorige week waar ik gewoon een pensioenregeling had. Dit los ik nu op d.m.v. pensioenbeleggen. Dit kan in mijn ogen een essentieel onderdeel zijn van je FIRE strategie. Daarmee dan ook een link met FIRE
Ik noem mezelf daarom ook wel eens een pensioen bewustmaker.. Ik probeer het simpel en makkelijk te houden, want mijn mening is dat 99% van de mensen geen tijd heeft om heel druk bezig te zijn met financiën. Of ze komen er naar een paar enthousiaste jaren achter dat ze er wel klaar mee zijn om er dagelijks mee bezig te zijn.
Wat is je mening over FIRE?
FIRE is een datum waarop je niet meer hoeft te werken voor je geld, maar we noemen dat in NL ook wel je pensioendatum. Dus ik zie het concept FIRE als extra vermogen opbouwen zodat je deze datum kunt vervroegen.
Ik zie onder mijn leeftijdsgenoten (millennials) dat er zoveel mogelijkheden zijn qua werk dat er altijd wel iets bij iemand past, iets is wat je wilt blijven doen. En dat wijzigt ook wanneer je ouder wordt en in een andere levensfase komt. Door deze kansen is het ook belangrijker om wel in het nu te leven, nu je kansen te pakken en ervoor te zorgen dat je nu gelukkig bent met wat je doet.
In het begin geloofde ik wel in wat FIRE beloofd en wat je ermee kunt bereiken, maar mijn mening is er toch wel iets in gewijzigd. De grote blogs omtrent FIRE heb ik gelezen, Mr Money Mustache en MadFientist en voor m’n gevoel ben ik nog niemand tegengekomen die er echt gelukkig van is geworden. Voor mij is FIRE eigenlijk het verkeerde doel. Je moet je meer focussen op het nu , en niet zo zeer op sneller kunnen stoppen met werken omdat je je werk niet leuk vindt of je leven graag anders zou willen indelen. Uiteraard bedoel ik hier niet mee dat je nu alles moet spenden, maar dat je nu levensgeluk hoort te ervaren zonder dat dit afhankelijk is van het werk dat je doet.
Agile is onderdeel van je werk, maar ook in je persoonlijke leven. Hoe zit dat?
Klopt. We kunnen niet zover vooruit kijken en precies weten wat er wanneer gaat gebeuren. Ik werk en denk dus ook liever in sprints: korte tijdsperiodes waarin ik op iets focus. En het continu bijsturen van je leven: testen of iets daadwerkelijk bij je past. Zo ja, ga zo door. Zo nee, stuur dan bij en kijk wat er wel voor je werkt. Volgens de Agile methodologie neem je altijd een periode om te reflecteren op de afgelopen periode, daarin past het concept van mini-retirements erg goed: elke 3 tot 5 jaar er even tussenuit.
Deze periodes van 3 tot 5 jaar passen vaak ook goed bij bepaalde levensfases. De tijd tussen afstuderen en een huis kopen en tussen een huis kopen en kinderen krijgen. Dat je dan een half jaar of een jaar even er tussenuit kan gaan, dat lijkt me super!
En je bent wel bezig met financiële zekerheid voor nu?
Ja, natuurlijk. Ik heb wel een luxe positie, ik heb gestudeerd, zit in een industrie waar veel vraag is naar mensen zoals ik, en heb daarmee een redelijk goede baangarantie. We hebben altijd wel zekerheid nodig, anders gaan we als mensen verkeerde keuzes maken. Als je geen zekerheid hebt dan ga je misschien wel al je geld inzetten in bitcoin om nog maar te proberen je pensioen te redden bijvoorbeeld. Dat minimum aan zekerheid wil je wel hebben.
En dat pensioenbewust maken dan?
Als ik kijk naar het leven, even hypothetisch. Stel ik word 100 jaar oud, en mijn pensioen is daarvan de laatste 30 jaar. Als ik er nu met behulp van samengestelde rente voor kan zorgen dat ik in die 30 jaar genoeg geld heb om van rond te kunnen komen dan heb ik dat goed gedaan. En die mogelijkheid heb je als je nog jong bent, dan is het eigenlijk vrij simpel om dat te doen. Mocht het dan goed gaan met deze beleggingen, dan schuift deze leeftijd steeds op naar op een eerder moment met pensioen kunnen.
Ik vind dat we eerst de basis goed moeten hebben en dan kunnen we na gaan denken over eerder stoppen. Daar probeer ik mensen via de spaarpodcast ook aan te herinneren en mee te inspireren.
Mensen die toewerken richting FIRE moeten pensioenbeleggen echt serieus nemen. Oke, het geld staat vast, maar is dat erg? Je hebt wel meteen de financiële zekerheid voor tijdens je pensioen goed geregeld. Daarnaast kan dit ook nog een keer belastingtechnisch heel voordelig uitpakken, aangezien je je jaarruimte fiscaal mag aftrekken van je inkomsten, en daarmee heb je meteen 37% rendement te pakken. Doe dit dus ook zo vroeg mogelijk, want hoe jonger je hiermee begint, hoe langer je geld de tijd heeft om te renderen.
Hoe zit het dan met je money mindset nu?
Ik vind dat we ons geld moeten uitgeven aan de dingen die we daadwerkelijk belangrijk vinden. Zelf ben ik niet materialistisch, geef niks om mode of de laatste trends. Ik heb geen auto en geen TV, dat vind ik gewoon allemaal niet belangrijk. Doe mij maar een “workation” in Portugal, daar word ik veel gelukkiger van. Of sporten, daar word ik blij van.
Wat ik zelf doe sinds ik ben gaan werken in zo’n €200 à €250 euro per maand opzij zetten en daarmee ben ik gaan beleggen. Geen lastige budgetten maar gewoon een gedeelte van wat ik maandelijks kan missen doorsluizen richting beleggingen en dat is het. Financiën zijn niet zo heel ingewikkeld. Toen ik een huis ging kopen had ik geld nodig en was ik enorm blij dat ik al die jaren zo met m’n geld om was gegaan, ik kon het namelijk daar nu goed voor gebruiken.
Dit is natuurlijk wel een beetje een psychologisch trucje, door dit toe te passen heb je namelijk het idee dat je minder geld te besteden hebt, maar voor mij werkt dit enorm goed.
Is er ook nog iets waar je aan kan werken?
Ik vind het best lastig om te investeren, zoals bijvoorbeeld in m’n eigen bedrijf. Waarom ergens voor betalen als je ook gebruik kan maken van de gratis versie? Toch bieden de betaalde versies soms veel meer waarde, waardoor m’n bedrijf juist sneller kan groeien. Dat is nog wel een mindset waar ik aan moet werken.
Heb je nog een tip of aanbeveling?
Zorg ervoor dat je eens gaat nadenken waar je nog meer een inkomstenstroom van kan maken. Een side-hustle zorgt ervoor dat je meer financiële zekerheid hebt, juist nu, maar daardoor misschien ook wel meer kan beleggen richting pensioen of FIRE. Ik denk dat we steeds meer toe bewegen naar een wereld waar mensen meerdere inkomstenstromen hebben, in plaats van dat we 40 jaar werken voor een grote corporate bijvoorbeeld.
Voor m’n nieuwe podcast over side hustles spreek ik veel mensen die een side-hustle hebben, of juist helemaal 100% ondernemer zijn. Dit is zo inspirerend, er zijn zoveel opties om (extra) geld mee te verdienen en het zorgt er ook nog eens voor dat je meer leert over verschillende onderwerpen. Het is ook nog eens leuk en je kunt er impact mee maken op de wereld. Impact maken op de wereld is typisch zoiets dat ik zelf belangrijker vind dan eerder met pensioen gaan.
Omtrent dit onderwerp lees ik dan ook voornamelijk de blogs van Pat Flynn* en Seth Godin*. Maar ook bijvoorbeeld Mark Manson* over z’n kijk op het leven en Tim Ferriss*. Zorg ervoor dat je andere visies op onderwerpen leest, zodat dat houdt je blik scherp en maakt het makkelijker om voor jezelf te kiezen wat voor jou het juiste pad in het leven is. Kom los uit je eigen bubbel. Mijn bedoeling is echt niet om iedereen van FIRE af te praten, maar onderzoek eens die anders perspectieven.
*Links zijn bekende boeken van deze personen, aanraders van Saska 🙂 Dit zijn affiliate links, mocht je een boek kopen dan ontvang ik een kleine commissie.