Wij willen geen maximale hypotheek! (5 tips!)

Als twintiger en hopelijk binnenkort starter op de huizenmarkt wordt het me niet makkelijk gemaakt. Huizenprijzen zijn enorm gestegen in de afgelopen jaren en ons droomhuis in de grote stad? Daar kunnen we alleen maar van dromen.. Een huis kopen en geen maximale hypotheek bezitten, daar wil ik graag wat tips over delen.

Wat is een maximale hypotheek?

Onder een maximale hypotheek verstaan we een hypotheek ter hoogte van het maximum dat je kunt lenen voor het kopen van een huis. Stel je gaat naar de bank met al je inkomsten papieren etc. en je kunt een hypotheek krijgen van 325.000 euro. Als je voor dit bedrag ook daadwerkelijk een hypotheek afsluit heb je een maximale hypotheek te pakken.

Of je ook daadwerkelijk aanspraak kunt maken op het maximale hypotheekbedrag hangt natuurlijk af van de waarde van het huis wat je op het oog hebt. Het is niet mogelijk een hypotheek af te sluiten voor 300.000 terwijl het huis (voor de bank het onderpand) maar 200.000 waard is. Tegenwoordig zijn deze regels veel strenger en zul je ook met eigen geld over de brug moeten komen. Waar je vroeger ook nog je kosten koper kon meefinancieren is dit niet langer het geval.

Lees ook: Waarom we geen auto willen!

Waarom kun je beter geen maximale hypotheek nemen?

Nu vraag je je misschien af waarom het beter is geen maximale hypotheek te nemen. Je kunt het immers volgens de bank betalen. Daarnaast schieten de huizenprijzen toch alleen maar omhoog en is het dus een goede investering, toch? Dit willen we allemaal graag geloven, maar om eerlijk te zijn kleven er wel nadelen aan.

  • Wanneer er iets veranderd in je inkomen kan dit grote gevolgen. Het kan een stuk lastiger worden om elke maand het hypotheekbedrag te betalen. Een achterstand op je hypotheek moet je ten alle tijden zien te voorkomen. Na 3 maanden kan de hypotheekverstrekker overgaan tot verkoop van je huis, wat vaak leidt tot een restschuld.
  • Door een groot deel van je inkomsten uit te geven aan een hypotheek blijft er minder over voor leuke dingen of je financiële doelen. Een mooi huis is leuk maar er is nog meer in het leven!
  • Vaak staat je hypotheekrente vast voor een bepaalde tijd. Wat gebeurt er met de maandlasten als deze rentevaste periode voorbij is en de rente is omhoog gegaan? Kun je dan nog steeds voldoen aan je vaste lasten?

Met bovenstaande scenario’s dien je zeker rekening te houden voordat je een hypotheek afsluit. Zeker als je een maximale hypotheek overweegt.

De 5 tips: geen maximale hypotheek

Om bovenstaande 3 nadelen te voorkomen hier 5 tips zodat je niet aan je maximale hypotheek vastzit. Voor een gelukkiger en financieel stressvrij leven.

1.Geen maximale hypotheek: stel je wensen bij

De makkelijkste manier om niet vast te hoeven zitten aan een maximale hypotheek is natuurlijk door een goedkopere woning te kopen. Vaak is het hiervoor wel noodzakelijk dat je je wensen bijstelt. Misschien eens kijken in een andere wijk of toch een bezichtiging plannen bij die woning die je normaal gesproken niet mooi vindt.  Een kleinere tuin of toch voor de deur parkeren in plaats van op een oprit of in een garage? Misschien wel geen tuin maar een balkon?

Vaak hebben we ons droomhuis in gedachte wanneer we op huizenjacht zijn. Toch is het belangrijk om realistisch te blijven. Passen de verwachtingen wel binnen budget? Ga daarom in twee verschillende prijscategorie eens huizen bezichtigen en ga vervolgens na wat je wel of juist niet aantrekt. Is iets echt niet mogelijk om te krijgen binnen een lagere prijscategorie? Dan is het aan jou hoe belangrijk datgene voor je is.

Lees ook: Ben ik verslaafd aan sparen?

2.Geen maximale hypotheek: ga op zoek buiten de randstad

De huizengekte is voornamelijk in de grote steden en de randstad toegeslagen. Toch is het ook een optie om eens buiten de grote steden te gaan kijken. Is er een kleinere stad in de buurt maar bestaat er wel een goede verbinding met de bus of trein? Ga na of je hiervoor open staat. Zeker wanneer je op zoek bent naar een plek met een tuin of denkt aan toekomstige gezinsuitbreiding is dit een goede optie.

De prijzen liggen vaak aanzienlijk lager in de kleinere steden en/of dorpen. Dit kan op de lange termijn veel schelen qua hypotheekkosten. Daarnaast is de kans groot dat je hier een huis kunt vinden dat veel punten op je wensenlijst aftikt terwijl je niet de hoofdprijs hoeft te betalen.

Als extra reistijd je argument is om dit niet te overwegen, ga dan na of dit ook daadwerkelijk het geval is. Zelf moet ik bijvoorbeeld elke dag van Den Haag naar Amsterdam Zuid reizen voor werk. Nu lijkt de reistijd met Apeldoorn bijvoorbeeld een stuk langer. Om een goede vergelijking te maken moet je alleen nog wel even de reistijd binnen de stad meenemen. Bij mij ben ik al met al 30 minuten onderweg binnen Den Haag. Hier rekening mee houdend zorgt ervoor dat de reistijd nagenoeg gelijk is.

3.Geen maximale hypotheek: Onthoud dat je gedurende je leven kunt upgraden van woning

Het eerste huis wat je koopt hoeft niet meteen je droomhuis te zijn of het huis waar je tot in de tachtig zult blijven wonen. Gedurende je leven zul je waarschijnlijk een aantal keer verhuizen. Misschien is dit voor werk, of anders wel omdat je een extra slaapkamer of grotere tuin wilt. Meer rust of toch juist de drukte van de stad weer opzoeken? Gedurende je leven veranderen de eisen die je stelt aan je woning en leefomgeving. Het is prima om nu een goede starterswoning te kopen en upgraden naar allerlei extra’s kan later in het leven ook altijd nog!

4.Later verbouwen van je woning

Een andere optie zou kunnen zijn om je woning te verbouwen. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Je kunt de keuken of badkamer upgraden, maar ook een uitbouw is misschien wel mogelijk. Vaak zijn dit uitgaven die niet meteen noodzakelijk zijn. Je kunt er dus prima een paar jaar voor sparen totdat je zo’n grote uitgave doet. Dit punt hangt dus redelijk samen met het vorige punt. Heb je een woning op het oog in een lagere prijsklasse welke perfect zou zijn als er een nieuwe badkamer in zou zitten? Laat je dat niet meteen tegenhouden maar onthoudt dat dit later ook nog altijd mogelijk is! Dan heb je tenminste de optie om de keuken erin te laten zetten die compleet aan je wensen voldoet!

Lees ook: Wat voor type belegger ben je?

5.Vraag familie om een bijdrage en zorg voor genoeg eigen geld

Heb je ouders of andere familie (opa en/of oma bijvoorbeeld) die nog wel wat op de spaarrekening hebben staan? Je zou er ook altijd voor kunnen kiezen om ze om hulp te vragen. Vraag voor een kleine bijdrage nu hun kind / kleinkind een woning wil gaan kopen. Zij hebben ook allemaal wel het nieuws gehoord dat de huizenmarkt overspannen is. Al is het een bijdrage van 1.000, je wint er veel mee en het is toch weer een kleine besparing op maandelijkse basis.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze tips en vergeet niet: een huis is simpelweg een dak boven je hoofd, een plek waar je kunt slapen, eten en douchen. Als je terug gaat naar de basics, heb je dan al die extra’s echt nodig? Veel succes met je huizenjacht! Op welke plekken zijn jullie op zoek? We gaan binnenkort ons eerste hypotheekgesprek plannen, zo spannend!

Sharing is caring!