Wanneer je dromen niet snel genoeg realiteit worden…

Het is tijd voor een diep artikel. Een artikel waar ik al een tijdje mee worstel en ik denk velen met mij. De droom van financiële onafhankelijkheid, van een leven wat zelf in te richten is, waarbij niet je meeste energie opgaat aan werken voor een baas. De weg naar financiële onafhankelijkheid klinkt simpel, een X percentage per maand sparen en je bent over X jaar financieel onafhankelijk en kunt stoppen. Toch kunnen die X jaar ontzettend zwaar aanvoelen als je een enorme drive hebt om het te behalen en je scherp voor ogen ziet hoe je leven er dan uitziet. Hoe ga je er mee om wanneer je dromen niet snel genoeg realiteit worden? Dit zijn de dingen die ik probeer, maar tips zijn meer dan welkom, want zoals ik eerder ook al zei, zelf worstel ik hier ook mee…
Inhoudsopgave
Waar ben je nu dankbaar voor?
Het belangrijkste in dit “probleem” is misschien wel al half in de toekomst zijn, namelijk het leven van financieel onafhankelijk zijn visualiseren, terwijl de realiteit er heel anders uitziet. Je bent er veel mee bezig in je huidige vrije tijd, namelijk hoe ga je dan je leven vormgeven? Welke hobby’s ga je dan oppakken? Ga je ergens anders wonen? Hoe onderhoudt je sociale contacten? Ga je nog wel ergens geld mee verdienen of teer je volledig op je vermogen? De kans is groot dat je op vele van deze vragen al een antwoord hebt bedacht in je hoofd. En die antwoorden blijven maar rondzweven.
Toch is er ook nu veel om dankbaar voor te zijn. Het überhaupt kunnen hebben van een droom zoals financiële onafhankelijkheid is voor veel mensen helemaal niet weggelegd. Daarnaast woon je waarschijnlijk in een huis, ontvang je per maand meer geld dan je uitgeeft, en heb je dus weinig financiële zorgen (behalve over financiële onafhankelijkheid dan…). Ben je gezond? Heb je kids? Een fijn sociaal leven met vrienden of familie die voor je klaar staan? Een mooie tuin of een lief huisdier? Heb je kunnen studeren? Heb je hobby’s die je graag doet? En ga zo maar door..
Mocht je enorm worstelen met het feit dat je droom niet snel genoeg realiteit wordt, ga dan eens kijken naar je huidige realiteit en schrijf op waar je nu allemaal dankbaar voor bent. Print het uit en hang het op een plek (of meerdere plekken) waar je het vaak ziet (bij je bed, naast de spiegel in de badkamer of op de koelkastdeur?). Die droom, die mag je hebben, maar bedenk ook dat het nu ook allemaal zo slecht nog niet is.
In het nu leven
Bij het nastreven van een doel kun je je volledig verliezen in dat moment. In hoe het dan zal zijn, wanneer je eenmaal je doel hebt bereikt. Je kunt nu alles er voor aan de kant willen zetten. Niet meer leuk uit eten met vrienden omdat je geld wil besparen zodat je doel iets dichterbij komt. Niet meer shoppen, want dat bespaart immers ook weer geld. Heel veel dingen laten zodat dat doel maar dichterbij komt. Maar is dat de manier? Behaal je daarmee echt sneller je doel van financiële onafhankelijkheid?
Als we het hebben over financiële onafhankelijkheid is de tijd je beste vriend. Je kunt nog zo hard je best doen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te verzamelen, de methode waarop je uiteindelijk financieel onafhankelijk wordt is omdat het rendement op rendement effect ervoor gaat zorgen dat je vermogen exponentieel gaat groeien. Het wordt een lastige klus om het totale bedrag dat nodig is voor financiële onafhankelijkheid bij elkaar te sparen, maar rendement op rendement zorgt ervoor dat het mogelijk is. Daarnaast is dit effect ook de leidraad in het oneindig kunnen leven van je vermogen wanneer het zover is. Lees hiervoor ook dit artikel over de 4% regel.
Het continue visualiseren van je doelen wordt door velen gezien als DE methode om je doelen ook daadwerkelijk te behalen. Het is de manier om gemotiveerd te blijven. Toch is hierin ook een bepaalde balans belangrijk. Het visualiseren kan je namelijk ook totaal in de weg gaan zitten en leiden tot frustratie wat natuurlijk die motivatie verminderd. Hoe vind je hierin balans? Dat is een lastige vraag waar ik met deze vier punten een verbetering in probeer door te brengen…
Een plan op papier hebben
Een droom realiteit laten worden gaat vaak gepaard met het hebben van een plan. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat bereiken? Dit scherp hebben zorgt ervoor dat je sneller je doel kan behalen maar ook vergroot het de kans dat je überhaupt je doel behaald.
Een ander groot voordeel van het op papier zetten van je plan is dat je je doel ook soms even kunt laten rusten. Je weet wat je moet doen om er te komen (dit heb je immers opgenomen in je plan) en zolang je die stappen volgt, dan komt de rest vanzelf. Je hoeft hier dan niet meer continue mee bezig te zijn en alle stappen te doorlopen. Je hebt ze op papier gezet en daardoor geeft dit rust in je hoofd. Rust om bezig te zijn met de daadwerkelijke stappen uitvoeren in plaats van het plan uitdenken. Maar ook rust om je eens even op iets anders te kunnen focussen.
Je droom even laten rusten
Soms is het ook goed om je droom even te laten rusten. Te veel focus op je droom en vooral op hoe het zal zijn wanneer je daar eenmaal bent zorgt voor een zwarte vlek. Hierdoor kun je je radeloos voelen in het nu, want je wil zo graag dat die droom realiteit wordt. Mensen worden gelukkig van het oplossen van problemen, maar soms zijn er ook problemen die lastig op te lossen zijn. Het is dan goed om deze problemen los te laten of op te knippen in veel kleinere stukjes.
Ook geldt: door pushen helpt niet altijd. Wanneer je steeds maar weer een stapje extra wil doen om zo snel mogelijk die droom of het doel te behalen, dan ligt overspannenheid op een gegeven moment op de loer. Laten we het onszelf niet altijd zo lastig maken en af en toe even een stap terug doen. Die droom is leuk, en mag er ook zeker zijn, maar we leven nu, niet in de toekomst.
Enjoy the journey
Daarnaast is het behalen van je droom of doel niet altijd de heilige graal. Er zullen zich weer nieuwe dromen, doelen of problemen voordoen die weer veel tijd en aandacht zullen vergen.
In een boek wat ik recentelijk heb gelezen werd de vraag gesteld: waarvoor zou je pijn willen leiden? Er wordt vaak gevraagd wat we zouden willen in het leven, waar we gelukkig van worden. Maar eigenlijk is natuurlijk de vraag waar we graag moeite voor willen doen. Iedereen wil graag rijk en gezond zijn, maar eigenlijk is dat niet het antwoord. Waar we gelukkig van zullen worden is eerder hetgeen waarvoor we bereid zijn moeite te doen. Pas dan zullen we er ook succesvol in zijn.
Is 10 kilo afvallen van onze doelen, maar zitten we wel elk weekend op de bank een zak chips te eten nadat we net hamburgers en taart naar binnen hebben gewerkt? En verder hebben we wel een abonnement op de sportschool maar gaan we nooit? Dan is afvallen een goed streven, maar op dit moment niet iets waar we moeite voor doen. Er zal dus een mindset verandering moeten plaatsvinden of dit is niet het doel wat bij ons past en waar we tijd en energie aan zouden moeten besteden.
Hetgeen waar je graag mee bezig bent en tijd & aandacht aan besteed, is waarschijnlijk het antwoord op wat je als doel zou moeten stellen. Genieten van de weg naar het behalen van je doel. Want waarschijnlijk houdt die weg na het behalen van je doel niet op, maar loopt die nog een stuk verder. Vind je de weg waarop je nu aan het wandelen niet leuk, denk dan eens na of dit wel een doel is voor jou.
En jij?
Ben jij wel eens tegen de spreekwoordelijke lamp gelopen doordat je te gefocust was op het behalen van je doelen? Of heb je nog tips die mij of anderen kunnen helpen?
geld-is-tijd
september 2, 2019 @ 9:43 am
Dit is inderdaad iets waar ik ook mee worstel. Ik werk nu 80% en heb een side hussle van pakweg 20%. Eigenlijk levert de combinatie iets te veel stress op, maar als ik nu de side hussle opgeef, dan geef ik misschien ook de optie op om over een paar jaar mijn 80% baan op te geven en alleen op de 20% baan rond te kunnen komen.
In je artikel bespreek je niet echt je persoonlijk e situatie. Hoe sta jij hier in?
Saska | Finance Monkey
oktober 6, 2019 @ 6:44 am
Heel herkenbaar. Soms is die keuze enorm lastig. De reden dat ik dit artikel heb geschreven zegt denk ik wel iets over hoe ik er zelf insta. Afgelopen zomer werden mijn gedachtes zo geconsumeerd door mijn dromen en side hussle dat het even tijd was om het roer om te gooien. Toch zou ik niet je side hussle opgeven, dat zou enorm zonde zijn!
Ik zie nu nog niet de kans om mijn baan volledig op te kunnen geven over een paar jaar (maar de wereld zit soms vol verassingen!). Zou het misschien een optie voor je zijn om minder te gaan werken zodat je meer tijd over hebt voor je side hussle?
Maris | Moneyzz.nl
september 2, 2019 @ 3:15 pm
Mooi diepgaand artikel idd! Ik denk dat je sowieso gewoon je hart moet volgen, net wat je zegt doelen kunnen veranderen en daar is op zich ook niks mis mee.
Zelf heb ik meerdere doelen en daar schuif ik nog wel eens mee, dan denk ik weer; eerst dit doel behalen en later denk ik dan, nee toch eerst dat doel, dat komt me nu beter uit of dat voelt prettiger/ veiliger.
Kan voor een ander chaotisch overkomen, maar ik weet op zich wel heel goed wat ik wil bereiken. Alleen de weg ernaartoe is soms lastig.
Net als nu; ik wilde investeren in een 2e crowdfunding project en vandaag om 12 uur kwam er weer 1 beschikbaar, maar ik logde in om 1 over 12 en helaas.. de financiering was al rond (195.000 euro). Dus ik viste achter het net. Daar baalde ik flink van, want ik dacht; ha lekker! Binnenkort weer maandelijks zo’n 11 euro per maand extra inkomsten erbij! Ja, niet dus. Dan ga ik weer twijfelen; zal ik dan toch eerst 500 euro storten in mijn beleggingsportefeuille?
Maar dan denk ik ook weer; nee, ik wil gewoon eerst een tweede crowdfunding project. Zo gaan die gedachten dan heen en weer. Maar in the end hou ik me denk ik maar gewoon aan het plan wat ik in eerste instantie had; een tweede crowdfunding project, want dat geld komt maandelijks weer bij me terug en belegging niet, want die wil ik dan voor lange tijd doen.