Waarom sparen zo belangrijk is – de 6 redenen!

Velen van jullie weten al dat ik sparen erg belangrijk vind. Wat nou als er opeens iets kapot gaat in huis of aan je auto en je hebt geen geld achter de hand? Dat kan een behoorlijke domper zijn en het leven een stukje lastiger maken! Sparen is belangrijk, maar 4 op de 10 Nederlanders heeft blijkbaar geen spaargeld, en dat vind ik toch wel zorgelijk…. Ik wil jullie daarom weer eens op het hart drukken dat sparen belangrijk is!
Waarom is sparen zo belangrijk?
Leuk, dat sparen, maar blijkbaar doet 40% van de Nederlanders het niet en ik zie niemand om me heen met torenhoge schulden, dus waarom moet ik dan bij die 60% horen? Nou, hier 6 redenen waarom sparen zo belangrijk is:
- Spaargeld geeft financiële rust en verlaagt stress
Doordat je een goede buffer op je spaarrekening hebt staan verlaagt dit de spanningen rondom geldzaken. Een keer een maand iets meer uitgegeven. No problemo! Een maand wat extra geld over? You know what to do! (Ja, op die spaarrekening zetten dus!) Mocht er per ongeluk iets kapot gaan of je hebt een dure maand voor de boeg, dan hoef je hier niet langer meer dagen wakker van te liggen. - Grote uitgaves doen
Iedereen heeft soms grote uitgaves in zijn leven die gedaan moeten worden. Voor de 1 is dit het kopen van een wasmachine, koelkast, laptop of mobiel. De ander denkt bij een grote uitgave sneller aan een auto of een huis. Toch is de kans groot dat je dit geldbedrag niet zomaar even kan aftikken. Weet je dat zo’n uitgave er weer aan zit te komen? Zet dan maandelijks geld opzij zodat je weet dat het er is als die wasmachine nu echt aan vervanging toe is.
Lees ook: Budgetteren om geld te besparen: maak deze fout niet!
- Rekening houden met de toekomst
Hierboven is het al kort aangekaart. Wanneer je een financiële buffer hebt opgebouwd hou je dus ook meteen rekening met de toekomst. Elke maand volledig al je inkomsten uitgeven is natuurlijk niet zo heel verstandig en volwassen. Als je dit patroon gewent bent, maar er komt een maand waarin je inkomsten tegenvallen of je opeens een extra uitgave moet doen, dan heb je een probleem. Fijn dus als je in zo’n geval wel iets achter de hand hebt. - Dromen laten uitkomen
Oke, deze post gaat voornamelijk over een noodspaarpot. Toch kan sparen ook een leuk doel hebben. Heb je bijvoorbeeld een land wat je altijd al eens hebt willen bezoeken? Bedenk voor jezelf een mooi doel en hou dat voor ogen tijdens het sparen. Zo zul je zien dat, met de juiste mindset, sparen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn! - Geen spaarrekening? = Hoge rentes op leningen bij de bank!
Als laatste is er nog het feit dat als je plotseling iets moet lenen bij de bank, bijvoorbeeld in de vorm van rood staan of een klein krediet, de rentepercentages schrikbarend hoog zijn. Zeker wanneer je dit vergelijkt met de huidige rentepercentages! Deze kosten komen bovenop het bedrag wat je moet lenen, en maakt het terugbetalen van de lening dus een stukje lastiger. - Niet willen lenen van vrienden of familie
Misschien sta je hier zelf anders in, maar ik hou er niet van om te moeten lenen bij vrienden en familie. Ik wil zelf mijn eigen boontjes kunnen doppen. Geld lenen van een ander zorgt er toch altijd voor dat de relatie onder druk komt te staan, en dat is nu juist wat we niet willen. Zorg er daarom voor dat je niet bij ze hoeft aan te kloppen voor het minste of geringste maar bouw zelf een buffer op.
Lees ook: Thuis praten over geld!
Hoe groot zou je noodspaarpot moeten zijn?
Zelf hou ik hiervoor de volgende stelregel aan:
- Je noodspaarpot moet minimaal 6 x je maandelijkse uitgaven zijn.
Waarom? Ik wil in het uiterste geval 6 maanden de tijd hebben om nieuw werk te zoeken als ik opeens zonder baan zou komen te zitten. Daarnaast heb ik geen dure spullen in huis die meer waard zijn dan 6x mijn maandelijkse uitgaven. Mocht er dus iets kapot gaan dan is dat geen probleem.
Ga bij het bepalen van de hoogte van je noodspaarpot na hoeveel de spullen in huis zouden kosten om te vervangen. Natuurlijk gaat niet alles tegelijkertijd kapot (hopelijk!) dus hoef je niet met het gehele bedrag rekening te houden. Ga verder na hoe stabiel je inkomsten zijn. Heb je op dit moment een jaarcontract? Dan zou het verstandig zijn om de maanden voor het aflopen van het contract alvast even wat extra’s opzij te zetten, je weet immers maar nooit…. Zijn er verder nog kosten waar je aan kunt denken? Misschien de jaarlijkse gemeentelijke lasten? Maak er een mooi rond bedrag van en sparen maar! Succes!
Heb jij al een goede financiële buffer? Hoe bepaal je de hoogte? En waarom vind je het belangrijk om te sparen? Laten we elkaar motiveren!
Heb je een extra steuntje in de rug nodig bij het opstellen van je budgetten? Dan is het e-book snel & simpel budgetteren zeker een aanrader! Het helpt je stap voor stap je budget te bepalen en geeft veel voorbeelden. Voor iedereen die graag zijn/haar financiën op orde wil stellen is dit e-book aan te bevelen. Koop nu het e-book snel & simpel budgetteren via bol.com.
Maris | Moneyzz.nl
september 17, 2018 @ 3:41 pm
Mooi geschreven! Ik vind het hebben van een buffer heel belangrijk. Vroeger spaarde ik alleen maar als ik wist dat ik iets nieuws wilde/ moest kopen. Of voor een vakantie. Maar niet voor onverwachtse uitgaven. Toen mijn wasmachine kapot ging had ik geen geld om een nieuwe te kopen. Wel een hele liever moeder 😉 Maar dat geld moest ik uiteraard wel terugbetalen. Omdat zij ook geen (grote) buffer had, kon zij extra rekeningen weer niet betalen (bezoekje aan de kaakchirurg) en zo hielden we elkaar een soort van in de min. Om het maar zo te noemen.
Daarom zijn we nu allebei heel hard bezig om wél een buffer op te bouwen omdat we niet meer steeds van elkaar willen lenen. Het gaat niet zo snel, want zelf spaar ik daarnaast natuurlijk ook nog voor een verhuizing, dus ik moet het geld verdelen. Maar stukje bij beetje vul ik mijn rekening en ga ik nu richting de 200 euro. Ook alle kleine losse bedragen zoals rente, of een stukje salaris van deze maand (2,97) zet ik dan naar die rekening. Zo groeit het toch net weer een paar euro sneller. Plus met 2,97 doe ik anders toch niks en zou het maar op mijn betaalrekening staan te niksen.
Saska | Finance Monkey
september 17, 2018 @ 5:07 pm
Wat goed! Dat lijkt me wel een erg lastige situatie om in te hebben gezeten met je moeder. Hopelijk zijn jullie nu minder op elkaar aangewezen (financieel gezien)?
De kleine beetjes helpen zeker, en de aanhouder wint. Het is een langdurig proces, ik denk dat dit het lastigste blijft, volhouden en niet tussentijds een keer ergens veel geld aan uit willen geven zodat alle moeite voor niks is geweest…
Maris | Moneyzz.nl
september 19, 2018 @ 2:55 pm
Ja was zeker lastig. Maar we zijn nu lekker omhoog aan het klimmen. Voor m’n moeder zit haar eigen risico er weer aan te komen, maar zoals het er nu naar uit ziet, kan ze die deze keer wel gewoon zelf betalen. Wellicht is het niet eens het hele bedrag, maar een deel. Dat moeten we nog even afwachten. Maar dat is al een hele stap vooruit.
Ook ik ben mijn buffer rekening nu zsm aan het vullen, dus ik hoef in elk geval niet meer van haar te lenen gelukkig! Daardoor kan zij het ook sneller gaan opbouwen. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen! En idd de aanhouder wint!
Gelukkig ben ik niet iemand die snel veel geld zal uitgeven. Als ik een doel voor ogen heb, dan kan ik vrij streng zijn voor mezelf gelukkig!
Saska | Finance Monkey
september 22, 2018 @ 7:36 am
Complimenten! Jullie zijn echt goed bezig!
Maris | Moneyzz.nl
september 23, 2018 @ 1:50 pm
Thanks!
Geld sparen
oktober 3, 2018 @ 6:23 pm
Ik probeer ook geld opzij te zetten, maar het wil nog niet echt lukken. Hoeveel spaargeld moet je minimaal achter de hand houden?
Saska | Finance Monkey
oktober 3, 2018 @ 7:00 pm
Ik denk dat het minimum spaargeld bij iedereen anders is. Bij iemand die nog thuis woont is dat bijvoorbeeld een stuk lager dan wanneer je in een groot vrijstaand huis woont. Persoonlijk vind ik het echte minimum minimum toch wel €1000, dit zou betekenen dat je nog een maand de huur/hypotheek zou kunnen betalen bijvoorbeeld. Het liefst is je spaargeld 6 maanden aan uitgaven, zoals ik in het artikel al aanhaalde.
Wel vervelend dat het sparen nog niet echt wil lukken. Weet je ook hoe dit komt? Waar loop je op vast?