Waarom het timen van de markt niet werkt

“De volgende economische / financiële crisis komt er weer aan”.  “De markt kan niet eeuwig blijven stijgen”. Kreten die we vaker tegenkomen in de krant of horen van vrienden of familie. Zelf moet ik bekennen dat ik hier ook wel schuldig aan ben. Met economie en finance als studieachtergrond zie je wel kenmerken van de markt en bepaalde signalen om te weten dat deze kreten niet onzin zijn. Feit is nou eenmaal dat historisch gezien er elke 5 – 8 jaar een economische crisis plaatsvind. De een zwaarder dan de ander natuurlijk, maar simpelweg zeggen dat de volgende economische crisis er weer aan komt is historisch gezien gewoon bewezen… Maar wat voor impact heeft dit op het besluit te gaan beleggen? Wanneer is HET moment om aandelen, obligaties of ETFs aan te kopen? In dit artikel wil ik graag ingaan op het feit dat het timen van de markt niet werkt.

Wat is het timen van de markt?

Het timen van de markt is simpelweg het juiste moment willen bepalen waarop je aandelen/obligaties/ETFs koopt. Het doel hierbij is dat je niet op het hoogtepunt van de markt koopt omdat je bang bent dat bij de volgende economische crisis je derivaten (= aandelen/obligaties/ETFs etc.) in het rood zullen staan. Daarnaast wil je natuurlijk zo dicht mogelijk bij het dieptepunt van de economische crisis wel derivaten aankopen omdat ze nu “extra goedkoop” zijn en je kansen op het boeken van een winst hoger liggen.

Het doel bij het timen van de markt is het bepalen van de hoogtepunten en dieptepunten van de markt om zo het optimale aan en verkoop moment van derivaten te hebben.

Stel we kijken even naar de afgelopen 5 jaar van de koers van het aandeel Shell. Hieronder in de grafiek zien we dat het dieptepunt in de afgelopen 5 jaar ligt op 20 januari 2016 met een slotkoers van €16,67. Het hoogtepunt was op 21 mei 2018 met €31,35. Wanneer je dus het geluk hebt gehad om het aandeel Shell op 20 januari 2016 voor €16,67 te kunnen aankopen en je al die tijd hebt gewacht met verkopen tot 21 mei 2018 had je een winst kunnen behalen van €14,68 per aandeel. Niet verkeerd, want dit is bijna een verdubbeling van je geld in iets meer dan 2 jaar. Maar….

5 jaar koers van Shell - FinanceMonkey

Werkt het timen van de markt?

Nu natuurlijk de hamvraag: werkt het timen van de markt? Nee. Onderzoek over de lange termijn heeft uitgewezen dat het zelfs professionele beleggers niet lukt om op het lage punt in te kopen en op het hoogtepunt te verkopen.

De markt is niet te voorspellen. Zou je verwachten dat binnen een paar dagen na een dieptepunt een hoogtepunt volgt? Nou, je gevoel zegt natuurlijk van niet. Toch blijkt dat de meerderheid van de grootste eendaagse stijgingen ongeveer 2 weken na een grootste eendaagse daling plaatsvinden (zowel voor de Dow Jones als de S&P500). Aangezien dit zo enorm dicht op elkaar zit is dit enorm lastig te voorspellen dus!

Koersen blijven onvoorspelbaar. Wanneer de beurs in een neerwaartse spiraal zit, kan het zijn dat je juist op het dieptepunt je beleggingen verkoopt uit vrees voor nog meer verlies. Daarnaast is de kans groot dat je pas weer beleggingen zult kopen wanneer de markt weer herstellende is. Hierdoor loop je telkens rendement mis wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Bovenstaand voorbeeld van Shell kan dus enorm geluk hebben zijn, maar niemand had kunnen voorspellen dat je toch echt op 21 mei 2018 had moeten verkopen. Misschien was je al wel tevreden met een prijs van €25 en heb je de aandelen toen verkocht, dan heb je dus een stuk winst misgelopen. Daar in tegen had je ook kunnen denken dat de prijs nog wel verder zou dalen dan €16,67 en heb je gewacht met aankopen zodat je je kans bent misgelopen…

De schokkende gevolgen van wachten met inleggen

Het missen van een klein aantal grote bewegingen op de markt kan er toe leiden dat je lange termijn rendement een stuk lager is. JP Morgan Asset Management heeft hierover een rapport gepubliceerd. Dit rapport laat zien dat over een periode van 20 jaar (1997 – 2016) de S&P 500 gemiddeld zo’n 7,68% op jaarbasis heeft uitgekeerd aan beleggers die hun aandelen vasthielden en nooit verkochten. Wanneer je zou proberen de markt te timen, en hierdoor de beste 10 dagen uit de tijdsperiode mist, bleef er nog maar een gemiddeld jaarrendement over van 4%.

Wat is het beste om te doen?

Nu we er achter zijn dat het timen van de markt dus eigenlijk niet werkt, zelfs professionele beleggers krijgen het niet voor elkaar, is het natuurlijk wel handig om te weten wat dan wel het beste is om te doen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Koop de derivaten aan op het moment dat je ze kunt aankopen. Wacht hier niet mee maar doe dit zodra je het geld ervoor beschikbaar hebt. Daarnaast is het belangrijk om een lange termijnvisie te hebben. Geen paniekvoetbal dus wanneer het even een paar dagen, weken of maanden (jaren?!) slechter gaat op de beurs. De historie heeft laten zien dat dit tijdelijk is en de aandelenmarkt er vanzelf weer bovenop komt!

Wat te doen? Nu aankopen en geen paniekvoetbal maar een lange termijn visie hanteren!

Blijf kalm en blijf juist ook tijdens mindere tijden aankopen volgens je beleggingsstrategie. De markt is niet te voorspellen, dus probeer het ook niet. Blijf dat stemmetje in je achterhoofd de baas en zorg voor een gespreide en gedegen beleggingsstrategie zodat je makkelijker het hoofd koel kunt houden.

Mijn eigen aanpak

Zelf heb ik ook wel eens twijfels of ik niet beter kan wachten met inleggen op de indexfondsen waarin ik beleg. Toch trek ik mezelf telkens weer over de streep aangezien het timen van de markt gewoon niet werkt. Wat nu als ik juist een mogelijke winst misloop door te wachten? Dan maar liever nu inleggen. Beleggen is en blijft risicovol, je weet nooit van de voren wat de markt gaat doen.

Toch moet ik nog een keer echt zelf een financiële / economische crisis meemaken om te kijken hoe ik hierop reageer met mijn beleggingen. Misschien veranderd daarna wel mijn denkpatroon over het wel of niet willen timen van de markt. Het enige antwoord hierop: de tijd zal het leren!

Wat doe je zelf?

Ik ben wel benieuwd wat jullie doen? Kijken jullie naar het marktsegment (de algemene stemming op de aandelenmarkt) voordat je derivaten aankoopt? Heb je wel eens een paar dagen of weken gewacht voordat je derivaten aankocht in de hoop dan een gunstigere prijs te krijgen?

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: