Waarom blog ik? 5 redenen

Tijdens de zomerbreak in Augustus was het wel even fijn om niet constant te hoeven nadenken over nieuwe artikelen en de planning voor FinanceMonkey. Je zit in een soort flow van veel met je blog bezig zijn, en soms is het dan fijn om even een ander focuspunt te kunnen hebben. Nu ik even uit de flow ben geweest merk ik ook dat het soms lastig is om weer op te starten. De vraag komt soms wel eens op: waarom blog ik eigenlijk? Waarom besteed ik 5 tot 8 uur per week aan FinanceMonkey en wat haal ik daar eigenlijk uit?
Waarom blog ik?
Soms is het goed om even stil te staan waarom je bepaalde dingen in je leven doet. Krijg je er nog plezier uit? Is dit nog hoe ik mijn tijd wil besteden of doe ik tegenwoordig liever iets anders? Zodoende heb ik dit voor het bloggen even op papier gezet.
Schrijven is een creatieve uitlaatklep
Een van de grootste redenen voor mij om te bloggen op FinanceMonkey is dat het schrijven van teksten voor mij een creatieve uitlaatklep is. Persoonlijk ben ik iemand die veel met haar hoofd bezig is in plaats van met mijn handen. Dit komt ook weer terug in de type hobby’s die ik heb. Schrijven helpt me gedachten te ordenen en ik kan op deze manier mijn ei kwijt.
Sommige mensen schrijven een roman, dat lijkt me ook ooit nog wel eens leuk. Maar met bloggen is de druk toch iets minder hoog voor mijn gevoel. Het schrijven van een roman gaat over 1 verhaal, terwijl een blogartikel natuurlijk een stuk kleiner is en daardoor ook makkelijker. Nou zou je natuurlijk alle blogartikelen kunnen samenbinden en je hebt ook een boek, er staan immers nu al 125 artikelen online.
Andere mensen helpen
Mijn blog is ook een goede methode om andere mensen te kunnen helpen. Ik hoop dan ook mensen te inspireren om met hun financiën bezig te zijn en een betere financiële toekomst voor zichzelf te bouwen.
Voordat ik begon met bloggen ben ik een tijdje vrijwilliger geweest bij stichting schuldhulpmaatje. Hier kunnen mensen met schulden aankloppen als ze begeleiding willen bij het op de rails krijgen van hun financiën. Dit vond ik erg leuk om te doen, vooral ook het psychologische aspect wat er bij komt kijken. Het resultaat was er uiteindelijk ook naar! Belastingaangiftes waren uiteindelijk allemaal op orde (ook die van 10 jaar terug..) en schulden werden snel afgebouwd. Daarnaast had 1 van de personen die ik hielp nu een maandelijks inkomen in plaats van aan het eind van een project uitbetaald krijgen.
Toch merkte ik door mijn vrijwilligerswerk wel hoe lang zo’n traject duurt en hoe intensief het eigenlijk is. Ik wilde meer mensen helpen dan waar ik op dat moment tijd voor had met persoonlijke 1-op-1 begeleiding. Dus besloot ik een blog te beginnen. Hopelijk geven deze artikelen andere mensen een steuntje in de rug en ideeën van hoe met geld om te gaan.
Financiën zijn mijn passie
Het zal je misschien niet verbazen, maar financiën zijn van mij wel echt een passie. Van het op 8 jarige leeftijd uitrekenen hoeveel geld ik had op mijn spaarrekening en hoeveel ik dan nog moest sparen voor die boerderij (ja, dat was wat ik toen graag wilde..). Uiteindelijk mondde dat uit in het behalen van een economische en een financiële master en meer dan een jaar werken in de audit. Nu werk ik bij een grootbank en hou me bezig met krediet risico op derivaten en securities financing posities van de bank.
In excel houd ik mijn inkomsten en uitgaven bij. Ik heb nog excel sheets die meer dan 10 jaar teruggaan… Daarnaast heb ik goed voor ogen hoe ik mijn financiën wil aanpakken maar wissel ik hierbij ook wel eens van gedachte, zeker als er iets veranderd in mijn positie. Denk hierbij aan het hebben van een vast contract en daardoor heb ik voor mijn gevoel minder spaargeld nodig maar kan ik meer beleggen.
Zelf ook nieuwe dingen leren
Mijn blog zorgt er ook voor dat ik weer nieuwe dingen leer. Soms heb ik een goed idee voor een artikel, vaak wanneer ik er zelf ook meer over te weten wil komen. Door de research die ik dan doe leer ik ook weer meer over mijn financiën. Zelf heb ik het idee dat ik juist meer leer omdat ik het zelf ook op papier wil zetten. Dan neem je toch op een andere manier informatie op en dat is leuk en nuttig. Dit helpt ook bij het analyseren van bepaalde methoden om met geld om te gaan of te beleggen en het grotere geheel te zien.
Denk hierbij aan de twee artikelen over cryptocurrency (zie hier en hier). Hier wist ik zelf vrij weinig van. Ik had wel het gevoel dat beleggen/gokken in cryptocurrency niet voor mij was, maar kon dit niet goed onderbouwen. Dus besloot ik in de wereld van crypto te duiken en te onderzoeken of het daadwerkelijk niets voor me was en hoe het eigenlijk in elkaar zat. Iets wat ik zonder mijn blog waarschijnlijk niet had gedaan…
Extra inkomsten
Om nu meteen iedereen uit een droom te helpen dat je van bloggen enorm rijk wordt: ik verdien nog niet eens de helft van het minimumloon aan bloggen. En dat is nu, na zo’n 1,5 jaar en heel veel uren er voor niks in geïnvesteerd te hebben. Toch is het leuk om met je hobby iets extra te kunnen bijverdienen. Daarnaast zorgt dit er ook weer voor dat ik meerdere inkomstenstromen heb en iets minder afhankelijk ben van een vaste baan. Eind dit jaar wil ik meer ingaan op inkomsten uit bloggen, aangezien ik er dan net iets meer ervaring mee heb. Nog even afwachten dus!
Janneke van den Brink
maart 9, 2020 @ 2:59 pm
Wat een interessante website heb je, zeg! Heel leerzaam en duidelijk omschreven allemaal. Keep up the good work!
Saska | Finance Monkey
maart 9, 2020 @ 7:22 pm
Bedankt!