10 voordelen van minimalisme

Dat ik enorm fan ben van minimalisme weten veel mensen hier al. Steeds meer mensen gaan zelf ook minimalisme op (een gebied van) hun leven toepassen. Maar wat maakt minimalisme nu eigenlijk zo geweldig en waardoor zijn zoveel mensen er in geïnteresseerd? Hier de 10 grootste voordelen van minimalisme.

10 voordelen van minimalisme:

1. Je hebt meer vrije tijd

Door het toepassen van minimalisme in je leven heb je meer vrije tijd. Dit komt bijvoorbeeld doordat je minder vaak hoeft te gaan shoppen. Minimalisme kun je ook op niet materiële dingen toepassen. Bijvoorbeeld dat je alleen nog maar de guardian wil lezen in plaats van zowel de krant als nu.nl als nos.nl als de guardian als dat je nieuwsuur kijkt. Doordat je een aantal nieuwsbronnen overslaat kost dit je veel minder tijd en heb je dus meer tijd over voor het lezen van de guardian of andere leuke dingen.

2. Je geeft niks meer om trends

Wanneer je voor een minimalistische kledingkast gaat heb je vaak verschillende kledingstukken die goed met elkaar kunnen matchen. Voordeel hiervan is dat dit vaak meer basic items zijn en dus niet zo mode gevoelig. Dit zorgt er weer voor dat je minder geld kwijt bent omdat het hebben van veel mode gevoelige kledingstukken nu eenmaal niet super goed samengaat met een minimalistische kledingkast. Een ander voordeel is dat je hierdoor ook niet zo nodig meer mee hoeft met de mode van dat moment. Dit scheelt weer een boel stress rondom hoe je eruit ziet en wat je aan moet.

3. Je voelt je vrijer

Doordat je een meer minimalistisch leven hebt voel je je ook automatisch vrijer. Minder rotzooi om je heen maar een opgeruimd huis zorgt ervoor dat je je meer kunt focussen op andere dingen die je ook belangrijk vindt in het leven. Het kan soms echt geweldig voelen om een laatje volledig leeg te halen en de helft van de spullen (rotzooi….) die erin zat weg te gooien, echt een bevrijding. Je hebt al die spullen immers helemaal niet nodig, waarom heb je ze dan nog? Laat het los, laat het gaan. Probeer het maar eens!

4. Besparen is geen lastige taak meer maar wordt onderdeel van je DNA

Nu gaat dit blog natuurlijk voornamelijk om geld en persoonlijke financiën. Misschien is besparen wel een groot doel van je? Nou is een besparing natuurlijk nooit verkeerd! Met minimalisme gaat dit een stuk makkelijker, je hebt minder de neiging nieuwe spullen te hoeven kopen en kunt makkelijker nee zeggen. Je bent immers verslaafd geraakt aan het spullen weggooien en deze spullen wil je dan ook niet vervangen met andere dingen die je toch niet nodig hebt. Dit helpt je natuurlijk weer minder uit te geven. Geen impulsaankopen meer dus. Altijd fijn, een zuinige levensstijl terug te kunnen zien op je bankrekening. Wat ga je doen met de besparingen? Investeren?

5. Je hebt meer overzicht

Doordat je huis minimalistisch is, is het ook makkelijker opgeruimd te houden, en dit zorgt natuurlijk weer voor overzicht. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld taken op je werk. Moet je echt alles doen wat je denkt dat je moet doen of hebben sommige taken geen impact en zijn ze eigenlijk onnodig? Misschien verstandig hier eens in te gaan schrappen en kijken wat er gebeurt. Hierdoor heb je meer tijd om de taken die er wel toe doen beter uit te voeren en hou je ook meer overzicht op je to-do list.

6. Je hoeft minder schoon te maken

Doordat je bijvoorbeeld minder spullen in je huis hebt staan kun je ook veel sneller schoonmaken. Vind je het altijd zo’n vervelende klus om je kast af te stoffen omdat er eigenlijk te veel dingen instaan? Wanneer je iets uit je kast weggooit zorgt dit er ook meteen voor dat je minder spullen uit de kast hoeft te halen wanneer je hem gaat afstoffen en kost het je dus minder tijd. Nu wordt ie vervelende klus ook meteen iets minder vervelend… Win-win situatie?

7. Dankbaar zijn voor wat je wel hebt

Nu je veel minder spullen hebt leer je meer waarderen wat er wel is dan wat je niet langer meer hebt. Deze dankbaarheid zorgt weer voor een gevoel van overdaad, je hebt genoeg en hebt verder niks nodig. Dit helpt weer tegen impulsaankopen en dus meer besparen. Leuk he, zo’n vicieuze cirkel!

8. Ontdekt dat er meer is in het leven dan consumeren

Nu je door minimalisme niet meer elke dag naar de stad hoeft om nieuwe kleding te kopen of het zoveelste kussen voor op de bank heb je een hele dag over. Wat ga je nu doen met je tijd? Misschien is het tijd om die hobby toch weer eens op te gaan pakken of op ontdekking te gaan naar wat je nog meer leuk vindt. Schilderen, toneel, klimmen, hiken door de natuur? Er is zoveel meer dan consumeren. Genoeg activiteiten te bedenken die je amper iets gaan kosten maar waar je wel lekker even je creativiteit de vrije loop kunt laten en alle werkstress achter je kunt laten. Een goed voorbeeld van de vele voordelen van minimalisme dus.

9. Je voetafdruk is kleiner

Doordat je nu niet meer zo nodig mee hoeft met de laatste trends kun je misschien die mobiel van je nog wel een jaartje langer gebruiken? Je koopt sowieso al minder kleding, maar hetgeen wat je koopt is hopelijk wel van een goede kwaliteit zodat het lekker lang meegaat. Al deze keuzes zorgen er niet alleen voor dat je meer bespaard, maar tevens ook dat je de planeet minder belast. Een nieuw t-shirt kost gemiddeld zo’n 2700 liter water, maar een spijkerbroek zelfs 7500 liter! Dan hebben we het nog niet gehad over alle CO2 uitstoot van de fabriek waar het gemaakt wordt en van de schepen en vrachtwagens om het naar onze winkels te brengen… Een mobiel is nog vele malen schadelijker, het produceren van een mobiel levert 200 x zijn gewicht aan afval op. Veel hiervan zijn schadelijke chemicaliën. Een jaar of twee langer met je mobiel doen heeft dus veel impact op het milieu maar ook op je portemonnee. Is best makkelijk bespaard toch?

10. Verminderd stress

Last but not least, een groot voordeel van minimalisme is dat het stress verminderd. Geen chaos meer om je heen omdat je huis nu vele malen makkelijker schoon te houden is. Minder taken op je hoeven nemen op het werk omdat er dingen zijn die misschien wel amper impact hebben. Meer tijd hebben voor leuke dingen die ervoor zorgen dat je tot rust komt. Geen stress meer als je voor je kledingkast staat en het gevoel hebt niks leuks meer te hebben. Gewoon een simpeler leven. Hoe fijn klinkt dat?

Ben je geinspireerd om meer minimalisme toe te passen in je leven? Op welk vlak wil je er mee aan de slag of voel je je al minimalistisch?
Ik ga in ieder geval vanavond weer even dat ene laatje door waarvan ik nu al weet dat ik weer eens van alles hebt bewaard wat niet nodig is…

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: