De 4 voordelen van een recessie

Een paar weken terug kon je al lezen hoe je je kunt voorbereiden op een recessie. Toch hoeft een recessie niet alleen maar negatief te zijn. Het is ook een moment van realisatie en nuchter nadenken. Immers: ‘Never waste a good crisis’. Vandaar dat ik graag de voordelen van een recessie wil benoemen die zo’n situatie met zich mee kan brengen.
Inhoudsopgave
1. Koopjes jagen op de aandelenmarkt
Het zal de meeste lezers niet onbekend voorkomen, ik denk dat sommigen van ons zelfs uitkijken naar de volgende crisis. Eindelijk weer een kans om aandelen goedkoop in te kopen en te laten renderen. Een van de voordelen van een recessie is dat dit namelijk het moment is om in te stappen op de aandelenbeurs. Waar de meeste mensen bang zijn om nog meer geld te “verliezen” (je bent je geld pas echt kwijt als je aandelen verkoopt!), is dit ook het moment om juist meer aan de kopen.
De historie leert dat aandelen altijd weer toenemen in prijs & waarde over de loop van een periode. Geen enkele recessie is blijvend geweest. Wel is het verstandig te kijken welke aandelen je aankoopt, er is namelijk wel degelijk risico in de markt en bedrijven kunnen failliet gaan. Ook in een crisis zou ik zelf liever een ETF met onderliggende index aankopen. Dit spreidt je geld meteen over een goede groep aandelen. Het risico dat je alles inlegt op 1 aandeel wat vervolgens failliet gaat is door deze strategie afgenomen.
2. Het moment om even ongegeneerd naar je uitgaven te kijken en een stapje terug te doen zonder gezichtsverlies te leiden.
Tijdens een recessie zit voor veel mensen de schrik er goed in. Je hoort niks anders om je heen dan dat er mensen worden ontslagen, bedrijven winst waarschuwingen afgeven en de economische groei negatief is. Wat een sensatiezoekers zijn we ook met z’n allen he… Toch geeft een recessie ook de mogelijkheid om eens grondig naar je eigen uitgaven te gaan kijken. Waaraan geef ik op dit moment geld uit wat eigenlijk niet zou hoeven?
Jammer, maar nog steeds een enorm grote groep van de samenleving is verslaafd aan consumeren. Ze houden ervan op te scheppen over dure vakanties, nieuwe auto’s en gaan het liefst elke week shoppen voor de nieuwste gadgets en om er zo hip mogelijk uit te zien. Dit slaat vaak in een recessie wel een beetje om. Mensen gaan in slechtere tijden meer op hun geld zitten. Dit is dus ook het moment om zonder gezichtsverlies bij vrienden, familie en collega’s eens een stapje terug te doen in je uitgaven. Is die tweede of derde auto nou echt nodig? Past er überhaupt nog kleding in je kledingkast? Als je hierop 2x nee kunt antwoorden dan kun je nog een boel geld besparen!
3. Een van de voordelen van een recessie is de keuzes maken waar je al lang over twijfelt
Stel je vindt al een tijd je werk niet meer leuk. Dan kan een crisis vaak een goed moment zijn om van baan te wisselen. Zeker als je wordt ontslagen dan is dit hét moment om goed na te gaan denken over wat je wilt in je leven en hoe je dat in de praktijk kunt gaan brengen. Kans dat je een andere baan vind in hetzelfde werkgebied is vaak wat kleiner (maar bestaat nog steeds), anders zou er geen ontslag zijn in de eerste plaats.
Nu vraag je je misschien af, waarom zou ik tijdens een crisis iets anders gaan doen? Persoonlijk zou ik zeggen dat het juist een goed verhaal is bij een nieuwe toekomstige werkgever als je verteld dat het verliezen van je baan je heeft laten nadenken over wat je wel vraag zou willen doen met je leven. Als je goede argumenten benoemt waarom je dit zou willen doen, het goed bij je past, waarom je er goed in zou zijn, en waarom juist dat bedrijf je zo aanspreekt, maak je een goede kans!
4. Stimuleert ondernemerschap & creatief denken
Gekoppeld aan punt 3 is een recessie ook het moment om creatief na te gaan denken over inkomen en ondernemerschap. Maar in een recessie is het toch juist lastiger om als bedrijf te overleven? Dat is misschien wel zo, maar de grootste bedrijven ter wereld, zoals Microsoft, zijn allemaal opgezet tijdens een crisis. Dit geeft je bedrijf meteen een goede vuurdoop. Want immers, als je je tijdens een recessie staande weet te houden, dan weet je dat je goed zit en kun je de vruchten plukken tijdens economische groei!
Een recessie is vaak het moment waarop kansen ontstaan. Een van de voordelen van een recessie is dat competitie laag is, want mogelijke concurrenten zijn failliet gegaan of worden niet opgestart omdat de eigenaren bang zijn geld en zekerheden op te zeggen. Al is de vraag ook laag, er is vaak nog steeds ruimte in de markt. Zorg voor een verfrissende aanpak en zet je klant centraal en je maakt ook tijdens een recessie een goede kans!
Ook is zonder baan komen te zitten een moment om na te denken hoe je dan wel geld kunt verdienen. Dit kan via onregelmatige bijbaantjes (schoonmaken, oppassen, klusjesman, etc) of door te beginnen als freelancer bijvoorbeeld. Klein beginnen kan nog steeds zorgen voor schaalvoordelen in de toekomst.
Tot slot over de voordelen van een recessie…
Een recessie is in de eerste plaats vaak heel vervelend. Veranderingen in je leven waardoor zekerheden vervallen kunnen je extra onzeker maken. Toch is dit ook het moment waarop er kansen liggen, kansen op verandering en verbetering. Het is lastig dit te zien als je alleen maar negatieve verhalen om je heen hoort. Ga daarom op zoek naar die positieve vrienden en kennissen die je verder kunnen helpen en je uit je negatieve staat kunnen trekken. Schijf elke dag mogelijke kansen op die je om je heen ziet. Al is het er maar 1, probeer dit dagelijks te doen. Zo leer je jezelf denken in kansen in plaats van problemen.
Heb jij ooit voordelen ervaren van een recessie? Ik ben hier wel heel benieuwd naar dus deel het hieronder in de comments!
Mr FinVrij
juli 23, 2019 @ 6:58 am
Nog één: Eindelijk is dat droomhuis waar je al een tijd op aast een stuk schappelijker geprijsd.. 🙂