Verzekeringen: welke types zijn er en welke is nodig?

Verzekeringen zijn zo’n enorm saai onderwerp. Maar wist je dat Nederlanders het meest verzekerde volk zijn op de wereld? We houden ervan zo weinig mogelijk risico te lopen en daarvoor dus verzekeringen af te sluiten. Sommige verzekeringen (de zorgverzekering en voor auto eigenaren de WA autoverzekering) zijn wettelijk verplicht gesteld, voor andere verzekeringen mag je zelf bepalen of je deze wilt afsluiten of niet. Hieronder een uitleg van alle type verzekeringen die je kunt afsluiten.

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar ben je in Nederland wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Voor die tijd ben je meeverzekerd op de verzekering van je ouders. Mocht je vergeten een zorgverzekering af te sluiten dan kom je terecht bij een verzekering van Zorginstituut Nederland. Dit geldt ook wanneer je een tijdje je zorgpremie niet hebt betaald. Deze verzekering is alleen een stuk duurder dan je gewone verzekering en bestaat alleen uit het basis pakket. Zorg er dus voor dat je ten alle tijde een eigen zorgverzekering hebt en hiervan ook de premie betaald!

Ieder jaar wordt opnieuw gekeken naar welke medicijnen en behandelingen in de basis zorgverzekering vallen. Dit wordt vastgesteld door de overheid en zou dus voor alle zorgaanbieders hetzelfde moeten zijn. Het is belangrijk om altijd de polisvoorwaarden door te nemen om een goed beeld te hebben wat wel en niet valt onder je zorgverzekering! Daarnaast geldt bij een zorgverzekering een eigen risico van 385. Dit zijn de kosten die je bovenop je maandelijkse premie moet betalen wanneer je zorgkosten maakt. Sommige zorgkosten zoals een bezoek aan de huisarts zijn hiervoor uitgesloten. Je kunt er ook voor kiezen om een hoger eigen risico te accepteren in ruil voor korting op je zorgpremie. De korting is vaak tussen de 20-50% van de extra eigen risico.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een verzekering die ik je persoonlijk wel zou aanraden om af te sluiten is een aansprakelijkheidsverzekering. Mocht je nog studeren, ga dan even na of je toevallig nog met je ouders bent meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat eventuele claims op jou als persoon welke bijvoorbeeld zijn ontstaan door een ongeluk zijn verzekerd en je dus niet zelf of gedeeltelijk niet zelf hoeft te betalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je met de auto per ongeluk een wielrenner aanrijdt omdat je deze niet kon hebben zien aankomen. De verzekering dekt je aansprakelijkheid voor schade aan personen of objecten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan waterschade aan het appartement onder je welke veroorzaakt is door een gesprongen waterleiding van je eigen woning.

De voorwaarden zijn niet door de overheid gereguleerd dus het is belangrijk om goed na te gaan wat er onder de verzekering gedekt wordt wanneer je deze afsluit! Deze verzekering is goedkoop en kan je een boel kosten schelen. Persoonlijk zou ik gaan voor een eigen risico van €0 zodat alles is verzekerd. Kijk ook even wie er allemaal is meeverzekerd, vaak kun je voor een kleine meerprijs je gehele gezin meeverzekeren, wel zo handig en kosteneffectief!

Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering is een verzekering die schade dekt als gevolg van brand, waterschade, inbraak of vandalisme aan je inboedel. Onder inboedel wordt verstaan alles wat zich in je huis bevindt maar wat je niet mee zou kunnen nemen met een verhuizing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je bank, kledingkast maar ook servies en je laptop. Let er hierbij op dat je doorgaans zelf de waarde van je inboedel bepaald en hiervan ook de premie afhankelijk is. Mocht je je inboedel hebben verzekerd voor 5.000 maar is deze in het echt 10.000 waard dan ontvang je dus maar 5.000. Dit wordt ook wel onderverzekering genoemd. Een te hoog ingeschatte waarde van je inboedel zorgt ervoor dat je een te hoge premie betaald. Je spullen zijn doorgaans verzekerd tegen nieuwwaarde, maar raadpleeg hiervoor altijd de polisvoorwaarden voordat je de verzekering afsluit.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekert schade aan je huis door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm. De verzekering dekt alle schade aan goederen die niet uit het huis verwijderd kunnen worden bij bijvoorbeeld verhuizing. Dit is bijvoorbeeld inbouwapparatuur in de keuken. Het huis zelf is ook gedekt, net als bijvoorbeeld een bij het huis staande garage. Alle gedekte goederen zijn opgenomen in de polisvoorwaarden. Vaak dekt deze verzekering de herbouwwaarde van het huis. De verzekering zorgt er dus voor wanneer de woning volledig verwoest is deze opnieuw gebouwd kan worden op dezelfde plek. Zorg er daarom voor dat de opstalverzekering de juiste waarde verzekert, zodat het risico minimaal is. Ga regelmatig na of je opstalverzekering nog de juiste waarde dekt zodat je niet onderverzekerd (of over verzekerd) bent. Deze verzekering is verplicht voor iedereen die een hypotheek heeft.

Autoverzekering

Iedere auto eigenaar is in Nederland verplicht zijn auto WA te verzekeren. De WA verzekering zorgt ervoor dat wanneer je een auto ongeluk krijgt met een andere auto de kosten die aan de andere auto zijn ontstaan worden vergoed uit de verzekering. Hierbij is dus niet de schade aan je eigen auto verzekerd. Dit is wel het geval wanneer je een All Risk autoverzekering afsluit. Een All Risk autoverzekering dekt de schade die is ontstaan aan zowel je eigen als de auto van iemand anders.

Rechtsbijstandverzekering

Wil je eventuele rechtshulp verzekeren? Dan is vaak een rechtsbijstandverzekering aan te raden. Wanneer je in een rechtszaak verwikkeld raakt dan kunnen de kosten vaak flink oplopen. Een rechtsbijstandsverzekering wordt aangeboden in diverse modules zoals wonen, inkomen en werk en verkeer. Het hangt dus af van de modules die verzekerd zijn welke rechtsbijstand kan worden verleend. De instantie waarbij je verzekerd bent heeft juristen, advocaten en deskundigen in dienst die je kunnen helpen. Ook wordt vaak de kosten die bij een gerechtelijke procedure komen kijken gedekt.

Het is maar de vraag of je dit er ook wel echt uit haalt. Kom je vaak in aanraking met de rechter? Dan moet je zeker zorgen dat je dit goed kan betalen of dit wordt afgedekt door een verzekering. Maar mocht dit je (bijna) nooit voorkomen dan zou je eventueel ook nog terecht kunnen bij het Juridisch Loket waar ze je meer informatie kunnen geven omtrent allerlei zaken. Kosten van de gerechtelijke procedure worden vaak door de rechter toegekend aan de partij die schuldig wordt bevonden. Als je een goede zaak hebt lopen tegen bijvoorbeeld je werkgever zal deze de door jou gemaakte kosten moeten betalen.

Reisverzekering

Lekker even een weekje naar de sneeuw. Maar wat gebeurt er als je door je skibroek scheurt? De kans is groot dat je dit onder je reisverzekering vergoed kan krijgen. Ook medische kosten in het buitenland kunnen worden gedekt. Als extra module kun je vaak ook een annuleringsverzekering afsluiten.  Mocht een familielid iets overkomen waardoor je onverhoopt niet op vakantie kan dan is de kans groot dat dit gedekt wordt door de annuleringsverzekering bij je reisverzekering (kijk altijd goed naar de polis voorwaarden!). Verder heb je vaak de keuze uit Wereld of Europa dekking, welke keuze je maakt is natuurlijk totaal persoonlijk en afhankelijk van waar je naar op vakantie gaat. Vergeet niet dat ook ongelukken die gebeuren in eigen land vaak onder de reisverzekering vallen! Mocht je vaak in Nederland een weekendje weggaan naast die tweeweekse zonvakantie dan kan het verstandiger zijn een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering

Je spreekt met de verzekeraar een bepaald bedrag af wat je uitgekeerd wil hebben bij overlijden en tevens een looptijd van de verzekering. Overlijdt je gedurende die periode dan wordt dat bedrag uitgekeerd. Overlijdt je na de verzekeringsperiode dan wordt er niks uitgekeerd, er wordt dus geen kapitaal opgebouwd met de verzekering. Vaak probeert een bank je dit product te verkopen bij het afsluiten van een hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers stellen het hebben van een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering gebruikt een gedeelte van de hypotheek af te lossen bij voor/vroegtijdig overlijden.

Uitvaartverzekering

Zoals de naam al doet vermoeden is de uitvaartverzekering er voor alle kosten die komen kijken bij een uitvaart in geval van overlijden. Dit zijn onder andere kosten zoals de kist, de ceremonie, een eventuele spreker, de gegraveerde steen en de plek waar je wordt bijgezet/begraven.

Recentelijk is de uitvaartverzekering veel in het nieuws geweest. Veel Nederlanders denken dat bij het aangaan van een uitvaartverzekering ze volledig zijn gedekt voor uitvaartkosten. Dit is helaas niet helemaal waar. Bij het aangaan van de verzekering verzeker je je tot een bepaald bedrag voor uitvaartkosten. Vaak wordt onderschat hoeveel een uitvaart kost en is dit bedrag dus te laag. Hierdoor blijven nabestaanden zitten met een flinke uitvaartrekening welke op de erfenis wordt ingehouden. Ga dus even goed na hoeveel een begrafenis/crematie ongeveer kost en zorg ervoor dat je verzekering dit bedrag dekt (of je zelf een spaarrekening hebt waarop dit bedrag staat).

Huisdierverzekering

Die trouwe viervoeter van je is je beste speelmaatje, maar helaas kunnen huisdieren net als mensen ook ziek worden. Om hiervoor de hoge kosten te kunnen dekken zou je erover kunnen denken om een huisdierverzekering af te sluiten. Dit is vooral van toepassing voor de grote kostenposten zoals wanneer je hond een botbreuk heeft of een bepaalde ziekte waarvoor dure behandelingen nodig zijn. Deze verzekeringen zijn best duur, dus kijk of je het dit waard vind en of dit opweegt tegen de eventuele kosten die je gaat maken.

Persoonlijk denk ik dat deze verzekering zijn prijs niet rechtvaardigt. Alleen in uitzonderlijke gevallen zou het kunnen dat je de verzekering er wel uithaalt. Maar je moet je ook afvragen of je huisdier echt gelukkig wordt van bijv. chemotherapie wanneer het al 12 jaar oud is. Mijn persoonlijke mening is dat je beter het geld wat je kwijt zou zijn aan een verzekering opzij zou kunnen zetten voor je huisdier en hiervan eventuele kosten van kan betalen.

*Check voordat je een verzekering afsluit altijd eerst goed de financiële bijsluiters en polisvoorwaarden. Kijk ook goed naar wat er wel en niet is meeverzekerd om er zeker van te zijn dat je volledig bent gedekt! Je bent volledig vrij om een verzekering wel of niet af te sluiten (behalve een zorgverzekering die voor iedereen boven de 18 wettelijk verplicht is in Nederland en de WA autoverzekering voor auto bezitters).

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: