Ben ik verslaafd aan sparen?!

Verslaafd zijn aan sparen: bestaat dit überhaupt? Waaraan kun je het herkennen en is het eigenlijk wel een probleem? Laat ik beginnen bij mezelf… Zou ik mezelf verslaafd aan sparen noemen? Ja, soms wel een beetje. Het geeft me echt een adrenaline kick als ik weer geld kan overboeken naar mijn spaar- of beleggersrekening. Een hobby is toch wel het bijhouden van excel sheets (#nerd..) met daarop mijn inkomsten & uitgaven + hoever ik bij mijn financiële doelen vandaan ben. Als ik een bepaalde ETF aankoop weet ik precies wat het effect hiervan is op mijn passieve jaarlijkse inkomsten.

Waaraan herken je een verslaving aan sparen?

Als je weet dat iemand ongeveer hetzelfde inkomen verdient, maar toch nooit geld blijkt te hebben als je voorstelt iets leuks te gaat doen. Iemand altijd het goedkoopste van de kaart besteld. Als iemand graag praat over geldzaken. Als iemand zich niet interesseert in het kopen van nieuwe spullen of uiterlijk vertoon en bijna nooit gaat shoppen.

Verslaafd aan sparen zijn herken je aan 2 symptomen: veel dingen laten omdat deze geld kosten en alles relateren aan geld.

Soms niet met een vriendin afspreken omdat je dan met de trein moet en hier eigenlijk geen geld aan uit wil geven? Een weekendje weg wat je eigenlijk wel echt nodig hebt om even goed los te komen van je drukke werk toch afslaan omdat die hotelovernachting toch prijzig is? Dat zijn wel factoren waar je aan denkt als “spaarverslaafde”.

Reken je bijvoorbeeld uit hoeveel plezier een euro naar de film je opbrengt versus een euro uitgeven aan een nieuw spel? Cijfer je soms tijd totaal weg als je hiervoor een kleine besparing kan doen? Denk bijvoorbeeld aan het vliegen via Düsseldorf (Weeze) versus Schiphol wat je toch weer extra treinreiskosten oplevert en veel gedoe met overstappen.. Maar ook aan het speciaal naar de stad fietsen en weer terug zodat je 1,50 kunt besparen op afwasmiddel?

Als je hier in je hoofd veel mee bezig bent dan is de kans groot dat je verslaafd aan sparen bent.

Lees ook: Wat te doen bij lage spaarrentes

Is een verslaving aan sparen slecht?

Nu lees je misschien het bovenstaande en denk je: ik herken mezelf hier wel deels in! Is dit dan erg? Dit hangt volledig af van hoe je met je eigen spaargedrag omgaat. Zorgt dit ervoor dat je vrienden en familie nog amper ziet? Dan zou ik wel zeggen dat het ongezond is. Denk je wel op deze manier maar ga je daardoor opzoek naar creatieve oplossingen (zoals 2 vrienden in dezelfde stad op dezelfde dag bezoeken zodat dit weer een treinrit scheelt) dan is hier denk ik niks mis mee. Zorg ervoor dat je door je spaargedrag niet in een sociaal isolement raakt en ga weer eens bij jezelf na wat het leven nu, op dit moment, juist leuk maakt. Komen er dingen naar boven die geld kosten en die je nu hierdoor uit de weg gaat? Dan zou ik mezelf even achter mijn oren gaan krabbelen.

Ik ben een groot voorstander van nadenken over de toekomst, zeker op financieel vlak, maar nu moet het leven ook leuk zijn! Ga niet op alles beknibbelen omdat het geld kost. 1 dag in de week wat luxer eten of een wijntje is niet erg, dan kun je prima de overige 6 dagen weer op je boodschappenbudget letten. Zoals bij alles: zorg ervoor dat je niet doorschiet in het extreme. Zolang dit niet het geval is, is er niks aan de hand. Twijfel je hierover? Begin dan eens een gesprek met vrienden en familie over hoe zij je spaargedrag en uitgavenpatroon vinden. Wees open voor hun mening.

Lees ook: 10 voordelen van minimalisme

Een aantal mogelijke redenen waardoor je “verslaafd” bent aan sparen

Zulke gedachtes komen vaak niet vanzelf. De redenen waarom je deze  “verslaving” hebt is natuurlijk per persoon verschillend. Toch zijn er wel een aantal hoofdcategorieën waar ze onder kunnen vallen:

 • Sparen voor een doel
  De meeste mensen sparen toch wel met een bepaald doel voor ogen. Dit doel verschilt per persoon. Van je hypotheek aflossen, een appeltje voor de dorst hebben tot die gave vakantie of een nieuwe laptop. You name it. Soms kan je dit zo graag willen dat je alles ervoor opzij wilt zetten. Dan kan het sparen voor een doel zeker leiden tot bovenstaande symptomen. Onthou dat het ook prima is als je je doel een maand later haalt, of dat je je doel kunt opknippen in kleinere doelen en tussendoor een maand adempauze inlast. Zo wordt de spaardrang minder extreem.
 • Vanuit thuis & door je opvoeding
  Werd thuis elk dubbeltje omgedraaid? Had je een ouder die ook een enorme kick kreeg van het geldbedrag op de spaarrekening? Dat kan een grote impact hebben op hoe je nu zelf naar geld kijkt. Dit kan natuurlijk 2 kanten opgaan: nu een big-spender worden of het gedrag kopiëren en ook elke euro het liefst op je bankrekening willen zetten. Denk eens terug naar hoe je als kind dit gedrag hebt ervaren en of het wel echt zo gezond is? Met zuinig leven is niks mis, maar wel als het je weerhoudt je leven op een manier in te richten die je graag zou willen.
 • Slechte ervaringen uit het verleden
  Ooit in de schuldsanering gezeten en als de dood dat dit je weer overkomt? Dat zou een goede aanleiding zijn tot nu een #bigsaver worden. In de schuldsanering kom je niet zomaar, daar gaat veel aan vooraf. Ga bij jezelf na wat de voornaamste redenen zijn geweest waardoor je met een schuldensituatie te maken hebt gekregen. Zijn deze factoren nog steeds relevant? Hoeveel spaargeld heb je nodig en heb je dit doel al gehaald? Zo ja, dan wordt het misschien tijd jezelf iets meer ruimte te geven op financieel vlak. Verhoog bijvoorbeeld je boodschappenbudget eens met 5% en kijk hoe dit voelt. Je hoeft niet meteen alles overboord te gooien en je gehele maandelijkse inkomsten uit te gaan geven maar blijven leven met de angsten uit het verleden op financieel vlak is ook niet fijn. Ga opzoek naar die tussenweg.
 • Minimalisme & Consuminderen
  Wanneer je net begint met je weg naar minimalisme en consuminderen kan dit echt een kick geven en een enorm bevrijdend gevoel opleveren. Onthoud alleen wel dat minimalisme niet betekend dat je nooit meer iets mag uitgeven. Nooit meer iets voor jezelf kopen zou natuurlijk onzin zijn. Elke week shoppen is weer een ander uiterste maar 1x per 3 maanden mag echt wel hoor! Door het pad van minimalisme te bewandelen kom je erachter dat er meer is dan spullen en dat hier eigenlijk geen waarde in schuilt. Let alleen wel op dat je niet volledig doorslaat (been there, done that!).

Ben jij ook verslaafd aan sparen?

Nu kun je bovenstaande punten natuurlijk wel met een korreltje zout nemen en een beetje zien als een grap, maar voor sommigen kan het ook wel erg ver gaan. Herken je in bovenstaande iets van jezelf? Ben je blij met de manier waarop je nu met geld omgaat of zou je graag iets willen veranderen? ik ben benieuwd naar hoe jullie erin staan!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: