Vaste lasten: wat houdt dit nu precies in?

Deze term heb je vast al eens voorbij horen komen: vaste lasten. Maar wat verstaan we hier nu eigenlijk onder? Vaste lasten zijn uitgaven die maandelijks terugkomen en vaststaan. Denk hierbij aan je hypotheek of huur. Ook kunnen hieronder abonnementen, verzekeringen en bepaalde belastingen vallen. Hierover ga ik afzonderlijk artikelen schrijven om zo het overzicht te behouden. Hieronder eerst een overzicht over de basics!

Huurkosten

Mocht je een huurwoning hebben dan is de kans groot (99% zeker..) dat je ook maandelijks huur zult moeten betalen. Het is afhankelijk van je contract welke kosten hierin zijn meegenomen. Zo kan het zijn dat je betaald voor de huur van bepaalde elektronica in de woning zoals de oven en koelkast of wasmachine. Ook is het mogelijk dat er een kleine bijdrage gevraagd wordt voor de laminaatvloer en de gordijnen waar de verhuurder voor heeft gezorgd. Ook wordt soms een voorschot gevraagd op gas, water en licht of op de internet rekening. Zijn er gemeenschappelijke ruimtes in het pand waarin je een woning huurt? Dan is het goed mogelijk dat hiervoor ook kosten worden opgenomen.

Mocht dit allemaal niet het geval zijn dan is dat ook niet erg, een pand kan ook kaal worden opgeleverd waardoor er alleen kale huurkosten voldaan moeten worden aan de huurbaas. Deze kosten zijn ook onderdeel van je vaste lasten.

Hypotheek

Mocht je een huis hebben gekocht dan heb je vaak te maken met een hypotheek. Hierover ben je maandelijks rente verschuldigd en afhankelijk van het type hypotheek ook aflossing. Deze kosten behoren tot je vaste lasten, ze blijven vaak gelijk per maand (of nemen af in het geval van een lineaire hypotheek) en moeten elke maand worden voldaan.

Gas, Water en Licht

Deze kostenpost betreffen vaak voorschotten die maandelijks of per kwartaal (vaak water) moeten worden voldaan. De voorschotten kunnen op jaarbasis worden aangepast door de energie of waterleverancier. Ook loont het vaak om jaarlijks te kijken waar je het goedkoopst uit bent en te switchen van leverancier (maargoed, dit is een heel ander artikel en onderwerp..). Hou zelf ook je verbruik bij via je gas en water meters en zorg ervoor dat je deze standen elk jaar doorgeeft aan de energie en/of water leverancier zodat je voorschot kan worden verrekend met je echte verbruik. Vaak kan dit positief uitpakken en krijg je een fijn zakcentje terug!

Waarom is het handig een goed overzicht te hebben van je vaste lasten?

Vaste lasten worden vaak maandelijks betaald. Dit zijn de kosten waarbij het belangrijk is dat je ze maandelijks kan voldoen. Mocht je je huur of hypotheek niet betalen dan krijg je problemen met de bank of huurbaas. Hetzelfde geldt voor je gas, water en licht. Deze kunnen afgesloten worden, dan is het douchen bijvoorbeeld wel erg lastig! Het is dus handig om te weten hoe hoog deze kosten in totaal zijn, zodat je weet wat je minimaal op je rekening moet hebben staan elke maand om deze rekeningen te kunnen betalen. Dit voorkomt veel financiële problemen en extra financiële kosten zoals aanmaningen en deurwaarders.

Dit zijn vaak de grootste vaste lasten en uitgaven die op maandelijkse basis plaatsvinden. Zoals ik hierboven al had aangehaald behoren vaak ook abonnementen, verzekeringen en bepaalde gemeentelijke belastingen onder de vaste lasten. Hierover meer in een volgend artikel!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: