Update financiële doelen en blog – Q1 2020

Update doelen Q1 2020 - FinanceMonkey

In het begin van het jaar stelde ik mezelf een aantal doelen. Dit houdt me scherp en geeft richting aan waar ik heen wil. Om meer een stok achter de deur te hebben deelde ik deze met jullie. Zo voel ik me verantwoordelijker voor het behalen van deze doelen. Daarnaast vind ik het zelf ook altijd leuk om dit soort dingen te lezen. De eerste 3 maanden zijn weer voorbij gevlogen en voornamelijk maart was best onrustig door alle corona perikelen. Grote verliezen op de beurs deden me wel even slikken (oeps, zo 2 maanden aan inleg kwijt..) maar ik ben ook wel blij dat ik er rustig onder ben gebleven.

Goed, genoeg gekletst. Laten we maar beginnen met kijken hoe het afgelopen kwartaal is gegaan. De financiële doelen voor 2020 kun je hier terugvinden. Mijn blogdoelen voor 2020 staan in dit artikel.

Financiële doelen 2020 – Update Q1

Voor 2020 stelde ik mezelf 5 financiële doelen. Deze doelen hadden betrekking op het genereren van meer inkomsten, beleggen, investeren in ons huis en een “geheim spaardoel”.

Doel 1: 10% extra inkomen genereren.

Voor doel 1 wil ik 10% van mijn netto salaris aan extra inkomen genereren in een geheel jaar tijd. De afgelopen 3 maanden kwam dit uit 3 verschillende bronnen. Ten eerste (en verre weg de grootste) zijn mijn bloginkomsten. Op dit moment “betaal” ik mezelf maar een klein gedeelte van mijn bloginkomsten. De daadwerkelijke inkomsten liggen veel hoger. Daarnaast verkopen we bijenwaskaarsen via bol.com, maar dit is voornamelijk in het najaar een drukke hobby. Ten derde waren er in maart weer dividendinkomsten. Ook is er nog een categorie overig: bijvoorbeeld geld wat ik heb ontvangen door middel van cashback.

Voor de eerste 3 maanden zag het extra inkomen er zo uit:

Maand% extra inkomen
Januari0,85%
Februari2,26%
Maart7,56%

Het percentage fluctueert aangezien ik mezelf meer ben gaan “betalen” vanuit bloginkomsten (omdat bloginkomsten ook zijn toegenomen) en in februari liet ik cashback geld uitkeren en ontving ik rente op mijn deposito’s van mijn noodspaarpot. In maart kwamen er dividenden bij en keerden mijn crowdfunding projecten hun kwartaalbedrag uit. Om het doel voor het jaar te gaan halen heb ik nog een lange weg te gaan.

Doel 2: volledig inleggen pensioenbeleggen

Aangezien nog niet volledig bekend is hoeveel ik aan jaarruimte heb, ben ik langzaam begonnen met inleggen. De inleg staat nu op 150 euro totaal. Aan het eind van het jaar zal dit sterk toenemen aangezien de Factor A vaak na de zomer bekend wordt gemaakt door pensioenfondsen. De factor A geeft weer hoeveel je pensioen is toegenomen en is lijdend voor de berekening van de jaarruimte.

Doel 3: Beleggingen verdubbelen

Dit doel is lastig uit te leggen nu de markten zo onrustig zijn. Aan het begin van het jaar had ik met mezelf afgesproken om de waarde van mijn beleggingen op 1 januari weer in 2020 te willen inleggen. Dit doel ga ik zeker halen.

Maand% van doel
Januari7,68%
Februari15,36%
Maart43,96%*

* In maart heb ik een extra inleg gedaan door spaargeld te verplaatsen naar mijn beleggingen. Ik wilde gebruik maken van de gedaalde prijzen. Natuurlijk heb ik weer te vroeg ingekocht, maar goed, je kunt de markt niet timen...

Ik verwacht dit jaar uit te komen rond de 110%. Hopelijk trekt de markt snel weer aan en kunnen we 2020 nog afsluiten met een positief beleggingsrendement.

Doel 4: 150 euro per maand investeren in huis

Tot dusver heb ik elke maand netjes 150 euro inlegt in het spaarpotje “investeren huis”. Toch zijn we de afgelopen tijd voornamelijk bezig geweest met de tuin en laten andere investeringen aan het huis nog een beetje op zich wachten. Wel hebben we nog de hal boven geverfd en stopcontacten vervangen zodat deze er in het gehele huis hetzelfde uitzien, wel zo mooi! De grote uitgaven (nieuwe voordeur, dubbel glas, nieuwe CV ketel) laten nog even op zich wachten. Daarnaast kregen we nog geld terug van de energiemaatschappij (yes, we zijn zuinig omgegaan met ons gasverbruik) dus dit stoppen we ook in het spaarpotje “investeren huis”.

Doel 5: 2.500 euro voor een geheim doel

In de eerste 3 maanden van 2020 heb ik 573 euro bij elkaar gespaard voor het “geheime” doel. Ik ga voor een veel hoger bedrag dan 2.500 omdat mijn vakantiegeld, teruggave belastingdienst en eindejaarsuitkering ook voor een groot gedeelte naar dit doel zullen gaan. Wat het doel nu precies is, daar vertel ik je in 2021 meer over.

Terugblik eerste 3 maanden financiële doelen

De eerste drie maanden zijn een goed begin geweest van 2020. Toch zal er de komende tijd nog wel wat moeten gebeuren om alle doelen te kunnen behalen. Ik ben optimistisch dat het me gaat lukken. De 10% extra inkomen van doel 1 gaat nog wel een grote uitdaging worden. Misschien dat ik hier tegen de helft van het jaar meer aandacht aan moet gaan besteden, vinden jullie het leuk om hier meer in detail over te lezen? Wie weet dat ik er dan een aparte reeks van kan maken…

Meer inspiratie en tips ontvangen?

Meld je dan aan voor de mails die je elke twee weken zult ontvangen met nieuwe content die niet op financemonkey.nl voorbij komt! Je krijgt meer informatie over beter en meer sparen, want wie wil er nu niet meer geld overhouden? Daarnaast hebben we het natuurlijk over beleggen, want zo is je geld voor jou aan het werk. En over die droom om ooit financieel onafhankelijk te zijn, zelf je tijd te kunnen indelen en nooit meer zorgen te hoeven hebben over geld. Wil jij hier ook allemaal meer over weten? Meld je dan snel aan!

Blogdoelen 2020 – Update Q1

Dan is het nu tijd om het over mijn blog en de doelen daarvoor te hebben. Ook voor mijn blog heb ik 5 doelen opgesteld voor 2020. De afgelopen maanden waren erg goed voor FinanceMonkey. Het aantal bezoekers is gestegen en dit is ook terug te zien in de bloginkomsten.

Doel 1: Consistentie in content

Het eerste doel is consistent nieuwe blogartikelen online zetten. Dit is de afgelopen 3 maanden erg goed gegaan. Vaak werk ik een paar artikelen vooruit en dat heb ik ook goed volgehouden. Dit maakt het makkelijker om regelmatig te posten. Wel had ik als doel om minimaal een maand aan artikelen vooruit te hebben gewerkt, maar op dat niveau ben ik nog niet helemaal.

Daarnaast ging dit doel ook over mijn mails met financiële tips en inspiratie. Deze wilde ik ook graag weer nieuw leven inblazen en regelmatig mails uitsturen. Ik besloot dat 1x per 2 weken een goed aantal is om voor mezelf haalbaar te zijn en voor lezers om niet het gevoel te hebben dat ze overspoeld raken met mails. Ook dit heb ik sinds de overgang naar het nieuwe mailsysteem (doel 2) consisten gedaan.

Doel 2: Nieuw mailprogramma

In januari heb ik veel tijd geïnvesteerd om een nieuw mailprogramma (ActiveCampaign) uit te zoeken en me eigen te maken. Daarnaast heb ik toen een aantal mails opgesteld welke nieuwe inschrijvingen ontvangen. Wanneer je je aanmeld voor de FinanceMonkey mailinglijst krijg je de keuze waar je in geïnteresseerd bent. Na het maken van deze keuze krijg je 5 dagen elke dag een mail met tips om je alvast op weg te helpen. Daarna krijg je 1x per twee weken een mail met tips en inspiratie. Dit was best een boel werk om allemaal op te zetten en alle mails te schrijven. Toch ben ik tot op heden erg tevreden met het mailprogramma en de inzichten die het me geeft.

Ook vind ik het leuk om te zien waar ieders interesses liggen. Veel lezers zijn geïnteresseerd in financiële onafhankelijkheid en beleggen. Goed om te weten, want daar schrijf ik ook vaak over! Ik hoop dat mensen op deze manier meer informatie ontvangen waar ze ook daadwerkelijk op zitten te wachten.

Doelen 3, 4 en 5

Over de andere drie doelen kan ik eigenlijk heel kort zijn. Hier ben ik simpelweg nog niet mee begonnen. Naast dat ik een nieuwe baan ben gestart in januari en het nieuwe mailprogramma in gebruik heb genomen en ook nog regelmatig content heb geschreven is het er gewoon nog niet van gekomen. Of het nog op de planning blijft staan? Dat zeker! Maar of ik alle 3 de doelen dit jaar zou kunnen halen, dat is een tweede.

Nu ik dit zo schrijf drukt het me ook wel even met de neus op de feiten. Er is alweer een kwart van het jaar om! De tijd vliegt en er ligt nog veel wat ik gedaan wil krijgen. Hoe ik dit allemaal vorm wil gaan geven, waarover ik een cursus wil geven waar tevens ook vraag naar is, en idem dito voor een nieuw e-book. Daarnaast: aan welk van de doelen ga ik als eerste werken? De webshop, cursus of het e-book? Daar moet nog maar eens hard over nagedacht worden. Wat vinden jullie?

Sharing is caring!