Thuis praten over geld? Ik zeg: doen!

Dit onderwerp ligt natuurlijk enorm voor de hand, maar toch zal het je verbazen bij hoeveel mensen er thuis niet wordt gepraat over geld. Hoeveel er binnenkomt, waar dit allemaal aan uitgegeven wordt. Hoe hoog de hypotheek is. Of er (studie)schulden zijn. Ai, zo’n pijnlijk onderwerp als je elkaar net leert kennen! Of? Misschien toch niet? Ik ben een groot voorstander van thuis praten over geld, waarom dit zo is leg ik je hier uit.

Waarom je thuis moet praten over geld

Soms schrik ik er wel van dat er nu, in 2018, nog steeds stellen zijn die binnen hun eigen relatie niet praten over geld. Niet van de ander weten hoeveel er binnenkomt. Wat de vaste lasten zijn per maand, dat er wel of geen ruimte is om een keertje een dag weg te gaan met de kids of te shoppen voor nieuwe kleding. Waarom?! Waarom?!!! Geef me eens 1 goede reden waarom je het hier niet met z’n tweeën over zou hebben? Mocht je die hebben, dan heb ik hier ook een aantal punten waarom je er hopelijk eens een tweede keer over nadenkt of dit daadwerkelijk wel verstandig is.

Rolverdeling Man / Vrouw

Ten eerste, anno 2018 hoeft het echt niet zo te zijn dat de man alle lasten hoeft te dragen in het huishouden. Vrouwen, ga ook lekker aan het werk! Zorg er ook voor dat er brood op de plank komt (ja, echt zo’n geen 2018 uitspraak, maar je snapt wat ik bedoel). En zelfs al zou je als vrouw ook aan het werk zijn, waarom bemoei je je niet met het financiële aspect van het huishouden? Lekker makkelijk, zo op de ander leunen. Wil je dan niet weten wat er met je geld gebeurt? Waarom vertrouw je dat volledig iemand anders toe terwijl je er zelf ook grote gevolgen van kan ondervinden? Natuurlijk kan dit ook andersom zijn, dat mannen ook een schop onder hun kont nodig hebben. Je snapt mijn punt wel.

Ik zie gewoon niet in waarom je zo zou leunen op de ander als het gaat om financiën. Is het leuk om er mee bezig te zijn? Nou nee, lang niet altijd. Dat betekend nog niet dat we niet een beetje volwassen moeten zijn en onze verantwoordelijkheid er niet in zouden moeten nemen! Geen excuses meer, maar gewoon doen! Ga met elkaar praten over geld en jullie financiële situatie!

Vertrouwen versterken binnen de relatie

Wanneer je samen over jullie financiële situatie praat, schept dit vertrouwen tussen jullie. Het is een intiem onderwerp. Daarnaast kan het vaak erg lastig zijn om te beginnen over bijvoorbeeld schulden. Dit is het geval als je net in een relatie stapt, maar ook als je al 15 jaar bij elkaar zou zijn. Je wilt de ander niet pijn doen, niet opzadelen met de lasten van deze schulden. Maar het is niet eerlijk als je die allemaal alleen zou moeten dragen. Wees eerlijk naar elkaar toe.

Lees ook: Een stappenplan om je schulden aan te pakken!

Natuurlijk, zeker in het geval van schulden zal er eerst een heftige schrikreactie zijn en zal je relatie een deukje oplopen. Onthoud dat deze deuk niet voor altijd is. Wees open naar elkaar toe. Deel hoe de situatie ervoor staat. Samen kun je veel meer aan dan alleen. Het is ook volkomen onredelijk dat jij wel deze lasten moet dragen terwijl dit voor je partner niet het geval is.

Als het financieel goed gaat kan het open zijn over jullie financiën ook jullie band versterken. Praten over geld, financiën en weten wat er binnenkomt bij de ander, maar ook waar dit allemaal aan wordt uitgegeven, geeft toch veel weg over hoe je als persoon met geld omgaat. Het kan juist een mooi moment zijn om samen plannen te maken voor de toekomst. Misschien wel een huis kopen? Daar is immers financiële ruimte voor! Of die droomvakantie welke al een paar jaar door je hoofd zweeft? Zo krijg je een gemeenschappelijk doel, en dat verbind!

Samen de lasten dragen

Zoals hierboven al even aangehaald is het belangrijk om samen de lasten te dragen. Zeker in het geval van schulden. Het is belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op staan.

Stel jullie financiële situatie staat er niet zo goed voor. Er moet worden bezuinigd. Dit is lastig, aangezien je partner nogal van shoppen houdt of graag de laatste technologische snufjes in huis heeft. Zelf ben je verantwoordelijk voor de boodschappen. Je koopt geen A-merken meer en let altijd op aanbiedingen. Zo hoop je toch een beetje geld te besparen, al is het zwaar en kost het veel meer energie van je. Dit is natuurlijk dweilen met de kraan open als je partner ondertussen vrolijk verder gaat met veel geld uitgeven aan dingen waar jullie ook wel zonder kunnen.

Waarom zouden alle lasten op jou moeten liggen? Waarom moet je het allemaal alleen doen? Ga samen praten over geld!Gezamenlijk een probleem aanpakken of naar een doel toeleven is zoveel fijner. Ten eerste scheelt het je stress, en ten tweede heb je iets om het samen over te hebben. Kleine overwinningen kun je delen en samen vieren. Dat is toch mooi? Dit zal de band tussen jullie alleen maar versterken!

Je kind financieel opvoeden

Veel mensen hebben thuis geen financiële opvoeding gehad. Er werd simpelweg nooit aan de eettafel over geld gesproken. Dat was gewoon taboe. Daar had je het niet over, het was niet netjes. Maar is dit eigenlijk wel eerlijk naar je kinderen toe?

Kinderen hebben veel meer door dan je zelf denkt! Ze hebben wel door dat vriendjes of vriendinnetjes groter of juist kleiner wonen. Wie er meer speelgoed heeft, of die net uitgekomen dure mobiel.

Doe je kinderen niet te kort en heb het met ze over jullie eigen financiële situatie. Leer ze dat het geen lastig onderwerp hoeft te zijn en dat je dat met je ouders gewoon kan bespreken. Laat ze weten hoe jullie in een bepaalde situatie terecht zijn gekomen zodat ze daar zelf ook iets aan hebben en eventuele fouten niet ook ondergaan. Leer ze hoe sparen werkt. Het concept van hoe de economie in elkaar zit. Hoe beleggen werkt. Hoe rentes werken. Dat geld lenen onverstandig kan zijn (zeker voor bijvoorbeeld een auto of andere gebruiksvoorwerpen..).

Wordt geld en jullie financiële situatie thuis besproken? Betrekken jullie ook je kinderen hierbij?

Ik ben benieuwd hoe dit er bij jullie thuis aan toe gaat. Hebben jullie nog andere tips waarom je het juist wel of niet bespreekbaar zou moeten maken? Laat het achter in de comments! Discussies zijn altijd leuk en zo leren we weer van elkaar. 🙂

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: