Waarom ik ben geswitcht van beleggingsfondsen naar ETFs

In het artikel van afgelopen vrijdag kon je al lezen hoe ik voor het eerst kennis maakte met beleggen. Het verhaal hield op wanneer ik wegging bij de ASN Beleggingsfondsen en besloot om het serieuzer aan te pakken. Het was tijd om op zoek te gaan naar een broker waar ik me goed bij voelde. Daarnaast moest ik me gaan inlezen in welke instrumenten ik graag wilde gaan beleggen. Meer over de switch van beleggingsfondsen naar ETFs in dit artikel.

Eerste keuze: ASN Beleggingsfondsen

Zoals jullie al hebben kunnen lezen was de eerste keer dat ik zelf ging beleggen best spannend. Ik koos er destijds voor om te gaan beleggen omdat dit veel spreiding bood in verschillende onderliggende investeringen / aandelen. Dit gaf rust omdat ik wist dat wanneer het met 1 bedrijf, welke gepositioneerd is in het fonds, even niet zo goed gaat, dit geen desastreuze gevolgen heeft voor mijn gehele aandelenportefeuille.

Daarnaast telde het voor mij ook me dat ik via de ASN Beleggingsfondsen ook kleine bedragen kon inleggen. Zelfs al zou ik 1 euro over hebben dan zou ik dit kunnen inleggen in een fonds. Dit is wel een groot verschil met de broker waarbij ik nu mijn beleggingen heb staan, hier heb je namelijk alleen maar de optie om 1 aandeel per keer te kopen. Het is dus niet meer mogelijk om 0,03765 aandelen aan te houden in 1 fonds. Het klinkt misschien gek, maar destijds was dit voor mij een groot voordeel. Als je net begint met beleggen is de kans groot dat je niet begint met duizenden euro’s. Je aandelenportefeuille bereidt zich langzaam aan uit.

Ook vond ik het fijn dat er in dit geval geen aankoopkosten waren. Bij kleine bedragen kan dit namelijk nogal de pan uit rijzen en je complete winst opslokken. De kosten waren een percentage van het belegde vermogen.

Toch switchen naar een broker

Na ongeveer een jaartje besloot ik toch het roer om te gooien. Ik vond dat de fondsen minder presteerden dan de algehele markt, en dit is natuurlijk zonde. Als je geld belegd dan wil je er wel het meeste rendement mee behalen tegen de minste risico’s. Daarnaast heb ik me in het jaar tijd ook veel verdiept in de aandelenmarkt en blijkt dat er bijna nooit beleggingsfondsen zijn die het beter doen dan de markt in zijn geheel.

Ook kwam er nog bij dat de kosten van de ASN Beleggingsfondsen relatief hoog waren in vergelijking met andere fondsen of producten. Dit heeft op kleine bedragen nog niet zo’n grote impact maar aangezien ik wel serieus was over beleggen was dit voor mij toch een minpunt. En al laatste besloot de bank de interface te veranderen waardoor je geen inzicht meer had in het rendement tot op heden. Als cijferfreak “freakte” mij dit letterlijk uit, dus besloot ik over te stappen naar een andere partij welke wel dit inzicht bood.

Begrijp me niet verkeerd, ik draag de ASN nogsteeds een warm hart toe. Ik denk zeker dat deze beleggingsfondsen een goed beginpunt zijn als je nadenkt over beleggen maar eerst eens wil zien wat het met je doet mentaal gezien. Dit stadium was ik op een bepaald moment ontgroeit en vandaar de overstap.

Maar welk product dan?

Oke, de ASN Bank was verruild voor degiro. Maar nu stond ik voor de grote vraag: hoe ga ik het dan nu wel aanpakken? Ik was nog steeds maar een kleine belegger met een krappe duizend euro, dus kosten laag houden stond voorop. Eerst heb ik me verdiept in welke aandelen ik dan zou willen kopen maar merkte al snel dat ik met het geld wat ik beschikbaar had niet de spreiding kon bereiken die ik zou willen. Ik zou dan zoveel verschillende aandelen moeten aankopen en deze ook telkens voor mijn gevoel in de gaten moeten houden dat ik dit te tijdsintensief vond.

Dit is het moment dat ik leerde dat er ETF’s bestonden, ook wel trackers genoemd. Eigenlijk zijn dit ook een soort fondsen, maar dan totaal anders. Binnen de tracker worden aandelen of obligaties aangehouden welke een bepaalde index nastreven. Zo heb je bijvoorbeeld een AEX ETF welke aandelen aanhoudt die verhandeld worden op de AEX. Gaat de AEX omhoog dan gaat de ETF dus ook omhoog en vice versa. Je koopt dus een mandje met aandelen, en hierdoor heb je dus ook meteen spreiding over verschillende sectoren en verschillende type aandelen. Een uitgebreid artikel over wat nu precies ETFs zijn en wat de voor en nadelen van deze instrumenten zijn volgt 🙂

Blij met mijn keuze om te switchen van beleggingsfondsen naar ETFs?

Ja, ik ben zeker blij dat ik ben overgestapt. Ik heb het gevoel dat ik nu meer spreiding heb qua verschillende sectoren en landen. Dit neemt veel risico weg en zorgt er dus ook voor dat ik minder geneigd ben te kijken hoe het er voor staat met mijn beleggingsportefeuille. Ook is het zo dat beleggingsfondsen over de lange termijn in 99% van de gevallen niet beter presteren dan de markt. Het is dus verstandiger om een ETF aan te houden van de gehele markt om er zeker van te zijn dat je de hoogste rendementen behaald tegen de laagste kosten.

Om maar even een vergelijking te maken:

Bij de ASN hield ik voornamelijk het ASN Duurzaam Aandelenfonds aan. Deze heeft de afgelopen 6 maanden een rendement behaald van €3,30 per aandeel (20 november 2017: €113,52,  18 mei 2018: €116,82). Dit resulteert in een rendement van 2,9% op basis van 6 maanden beleggen. De grootste ETF die ik op dit moment aanhoud is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Deze heeft in de afgelopen 6 maanden een rendement behaald van €2,57 per aandeel (20 november 2017: €70,28,  18 mei 2018: €72,85). Dit komt neer op een rendement van 3,66% op basis van 6 maanden. Dit verschil vind ik relatief groot, zeker als je nagaat dat ik nu maar heb gekeken naar een tijdsperiode van 6 maanden.

Een berekening voor een langere periode heb ik niet gemaakt omdat er dan ook rekening moet worden gehouden met de kosten die je nog betaald bij het ASN fonds en de uitgekeerde dividenden bij zowel het fonds als de ETF. Misschien leuk om eens te doen op een regenachtige zondag.

Dus..

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven waarom ik besloot over te stappen van beleggingsfondsen naar ETFs. Mocht je willen beginnen met beleggen maar heb je nog niet zoveel in te leggen dan raad ik je zeker aan om te kijken naar beleggingsfondsen. Wanneer je serieuzer aan de slag wilt gaan met beleggen dan zijn ETFs misschien een goed instrument voor je.

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: