Start een bedrijf en FIRE?

Ben je op weg naar Financial Independence and Retire Early (FIRE)? Dan zou het een idee kunnen zijn om een eigen bedrijf op te richten als “side hustle”. Dit zou de tijd die het kost om financieel onafhankelijk te worden aanzienlijk verkorten aangezien dit kan zorgen voor extra inkomsten. Dus start een bedrijf en fire: de magische combi?

Wat komt er kijken bij het starten van een bedrijf?

Een bedrijf starten doe je niet even op een middag. Alhoewel, heel letterlijk genomen is het langs de kamer van koophandel gaan en je inschrijven en je hebt een eigen bedrijf. Dat is leuk, maar dit alleen gaat je geen geld opleveren. Je zult dus eerst goed moeten bedenken wat voor bedrijf je wilt gaan starten. Wat is je doel? En dan niet alleen geld verdienen! Maar welk probleem wil je oplossen? Wil je het leven gemakkelijker maken voor mensen? Milieuproblematiek aanpakken met je product of dienst of juist de laagste prijs bieden? Ga na wat voor je belangrijk is en begin met je waarom. Waarom bestaat dit bedrijf en waarom zouden mensen je producten moeten kopen? Creëer een visie en de rest zal volgen.

Nu is het tijd om na te denken over een product of dienst welke je kunt gaan aanbieden dat verbonden kan worden aan je waarom. Hoe ga je dit aanpakken? Waar kun je het laten produceren of kun je het zelf maken? Hoeveel zal de aanschafwaarde zijn? Voor hoeveel zou je het kunnen verkopen? Wat zijn de vaste lasten en variabele kosten die nog meer komen kijken bij je bedrijf?  

Ons eigen verhaal: Bamboo Earth

In Augustus heb ik al kort verteld dat ik samen met mijn vriend een eigen bedrijf ben begonnen. Dit doen we nu naast onze fulltime banen. Tijdens een vakantie in Vietnam kwamen we veel plastic in de oceanen tegen, maar tegelijkertijd kregen we ook drankjes met daarin een bamboe rietje ipv plastic. Dit vonden we echt een geweldige oplossing! De grote hoeveelheden plastic die je tegenkomt tijdens snorkelen is echt verschrikkelijk. We besloten de bamboe rietjes ook in Nederland op de markt te zetten. Daar kwam veel bij kijken, van het doen van marktonderzoek, prijs bepalen, leveranciers vinden tot het bouwen van een website en het doen van de administratie.

Voornamelijk het doen van eigen administratie is een heikel punt. Ik hou ervan om met cijfers bezig te zijn maar voor het bijhouden van de administratie begin je geen bedrijf. Je wilt graag bezig zijn met anderen enthousiast te maken over je bedrijf, het verkopen van je product en omzet genereren.

Een online boekhoudpakket is aan te raden

Een goed overzicht hebben van de kosten versus baten is erg belangrijk, maar om hier niet te veel tijd aan kwijt te zijn is het aan te raden om een online boekhoudpakket te gebruiken. Dit helpt met het boeken van bepaalde lasten en baten, want het is echt een oerwoud van boekingsnummers en het helpt daarnaast met double entry bookkeeping zoals dat zo mooi heet bij accountancy. Zo zorg je voor een kloppende boekhouding en heb je cijfers waar je op kunt vertrouwen. Daarnaast kun je vaak een link maken met je bankrekening waardoor je simpelweg alleen een korte check hoeft uit te voeren en je bent klaar met de administratie. Zo hou je meer tijd over voor het daadwerkelijk omzet genereren. Voor het vergelijken van alle boekhoudpakketten kun je terecht op Boekhoudprogramma-vergelijken.com. Naast de link met je zakelijke bankrekening kun je veel boekhoudprogramma’s ook gebruiken om facturen op te stellen en je debiteuren bij te houden, erg handig en overzichtelijk!

Start een bedrijf en FIRE

Het doel van financieel onafhankelijk zijn is voor velen het zelf kunnen indelen van je tijd zonder dit te alloceren aan iets wat geld oplevert terwijl je het niet perse leuk vind om te doen. Hoe kan een eigen bedrijf hierbij helpen? Er zijn talloze manieren waarop je extra kunt bijverdienen naast je huidige baan. Van het verkopen van fysieke producten tot leveren van diensten tot informatieproducten. Wanneer je omzet hoger is dan de kosten die je maakt is er sprake van winst. Meestal na aftrek van inkomstenbelasting (VOF of eenmanszaak) of winst en dividendbelasting (BV) blijft er dus geld over wat je vervolgens kunt investeren, in je eigen bedrijf of via meer reguliere kanalen (aandelen, onroerend goed etc.). Dit helpt je sneller je doel van FIRE te bereiken.

Misschien is je bedrijf wel een enorm succes en kun je het tegen die tijd doorverkopen? Daarnaast wil je als je eenmaal FIRE hebt bereikt ook niet de hele dag niks zitten doen. Misschien is hetgeen wat je doet via je eigen bedrijf wel je passie en iets waar je altijd al van gedroomd hebt? Waarom zou je dat dan uitstellen of zelfs nooit gaan uitvoeren?

Voorbeeld

Stel je werkt op de financiële administratie bij een bedrijf of instelling maar hebt altijd al binnenhuis architect willen worden. Wat weerhoudt je er dan van om hiermee aan de slag te gaan? Dit is echt iets wat je op een zaterdag zou kunnen doen naast je baan. Als dit altijd een droom is geweest krijg je er ook nog eens heel veel energie van om hier mee bezig te gaan! Zo heb je meteen iets wat je bezighoudt als je FIRE hebt bereikt, ben je nu bezig met je passie en de inkomsten zorgen ervoor dat je juist eerder kunt stoppen met je vaste baan en je meer met je passies kunt bezighouden. Ik zie hierin voornamelijk voordelen!

Ik ben benieuwd naar jullie mening over het starten van een eigen bedrijf op weg richting FIRE. Mij geeft het in ieder geval veel voldoening.

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Boekhoudprogramma-vergelijken.com. De inhoud is 100% van mij.

Sharing is caring!