Stappenplan overzicht schulden + handige excel!

Schulden hebben is hartstikke vervelend. Je raakt erdoor gestrest en gaat je focussen op de korte termijn. Je komt in een overlevingsmodus. Soms wordt het zelfs zo erg dat je maar liever je kop in het zand steekt omdat je niet meer weet hoe het verder moet. Enorm begrijpelijk allemaal, maar niet de oplossing voor je probleem. Ik hoop dat dit stappenplan overzicht schulden je een stap in de goede richting laat zetten. Verzamel daarom vandaag een beetje moed om hier 30 minuten mee bezig te gaan. Die 30 minuten, die overleef je echt wel!

Stappenplan overzicht schulden

  1. Zorg ervoor dat je alle brieven bij elkaar verzameld die je de laatste tijd hebt ontvangen maar nog niet hebt geopend.
  2. Sorteer de brieven per schuldeiser om zo overzicht te krijgen in hoeveel schuldeisers er zijn.
  3. Mocht je al wel geopende brieven hebben omtrent je schulden en dit al bij elkaar in mappen hebben gestopt, voeg dan de net geopende brieven samen in je huidige mappen.
  4. Ga na wat de laatste brief is die je hebt ontvangen en waarin de hoogte van je schuld genoteerd staat.
  5. Kijk in je mailbox of hier eventueel ook nog mailtjes bijzitten van eventuele schuldeisers.
  6. Ga per schuldeiser de oorzaak van de schuld na en of dit wel degelijk klopt.
  7. Het kan soms lastig zijn om de schuld per schuldeiser te traceren omdat er na een aantal aanmaningen vaak een incassobureau of deurwaarder wordt ingeschakeld. Ga voor deze partijen na om welke oorspronkelijke schuldeiser het ging en voeg de documenten samen.
  8. Het kan ook zijn dat je al even niks hebt gehoord van een schuldeiser maar deze schuld nog wel degelijk uitstaat. Wanneer je al langer te maken hebt met schuldenproblematiek kan het het geval zijn dat schuldeisers nog jaarlijks de verplichte aanmaning sturen zodat de schuld niet verjaard. Denk goed na of je de documentatie van alle schuldeisers hebt.

En dan…

Na het uitvoeren van bovenstaande 8 stappen heb je een beter inzicht in hoeveel je schuld is per schuldeiser. Natuurlijk hoef je alle bovenstaande stappen niet in 1x uit te voeren. Je kunt er voor kiezen om 1 stap per week te doen. Maar net wat je zelf het prettigst vind werken, ook al is het niet leuk om te doen. Zorg ervoor dat je het opbreekt in kleine stapjes zodat je je niet overweldigd voelt door de hoeveelheid werk die je moet gaan doen. Alle brieven openen is al een hele stap!

Na het uitvoeren van bovenstaand stappenplan overzicht schulden..

Nu je een overzicht hebt wat  per schuldeiser inzicht geeft in de hoogte van de schuld, is het verstandig dit op te nemen in een excel bestand. Hiervoor kun je dit format gebruiken maar je kunt er natuurlijk ook zelf eentje maken. Het is vervolgens aan jou of je dit op je computer wilt bijhouden of het liever uitprint. Zelf zou ik de computer fijner vinden omdat je dan ook meteen dingen kan aanpassen.

Het vervelendste van alles is het moeten opbellen van schuldeisers. Maar voor je hieraan begint is het belangrijk een goed overzicht te hebben van wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Hoe moet je anders immers weten welk bedrag je per schuldeiser zou kunnen aflossen? Je wilt wel reëel blijven en het moet ook wel te doen zijn.

Regelingen treffen..

Mocht je al regelingen hebben getroffen met schuldeisers, neem de getroffen regelingen op in het excel overzicht.  Hou daarnaast ook bij of je het afgesproken bedrag die maand al hebt overgemaakt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het vakje een kleurtje te geven. Wanneer er nog extra ruimte is om schulden af te lossen is het verstandig om schuldeisers op te gaan bellen en een regeling te treffen. Probeer ervoor te zorgen dat je met alle schuldeisers een regeling kan treffen. Dit voorkomt namelijk extra kosten van aanmaningen en/of deurwaarders en incassobureaus. Je wilt immers niet dat je schulden nog hoger worden.

Ook is het verstandig om na te gaan hoe lang je zult doen over het afbetalen van je schulden. Nu heb ik het natuurlijk niet over de hypotheek en je eventuele studieschuld, maar wel over de overige schuldeisers. Deel hiervoor het totale bedrag aan schulden door hetgeen wat je maandelijks overhoudt om schulden mee af te lossen. Mocht je hier langer dan 2 jaar over doen, dan raad ik je aan hulp te zoeken bij een instantie zoals stichting schuldhulpmaatje of bij de gemeente aan te kloppen! Zij kunnen je ondersteunen bij dit proces of jullie kunnen gezamenlijk naar andere oplossingen zoeken.

Veel succes!

Het is een enorm lastig proces wat veel tijd kost. Zeker als je vele schuldeisers hebt of meerdere jaren als een soort struisvogel hebt geleefd moet je je wel realiseren dat het makkelijk een half jaar tot een jaar kan duren voordat je alles weer een beetje op de rit hebt en met alle schuldeisers een regeling hebt kunnen treffen. Bovenstaand stappenplan overzicht schulden is een stap in de goede weg. Wees alsjeblieft ook niet bang om hulp in te roepen. Mensen oordelen niet snel en willen je hier graag bij helpen, ook al is het maar om even een half uurtje een luisterend oor te zijn. Dat kan soms enorm opluchten! Ook heb je hierdoor een vast moment per week waarmee je met deze situatie aan de slag kunt. Dat geeft hopelijk dat extra beetje motivatie om je zo snel mogelijk weer financieel gezond te maken.

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: