Book review: Rich dad poor dad – Robert Kiyosaki

Het boek Rich dad poor dad van Robert Kiyosaki verteld het verhaal hoe hij financieel wijs is geworden en een aantal goede keuzes heeft kunnen maken in het leven waardoor hij nu niet meer hoeft te werken voor zijn geld. Ik vond het een zeer inspirerend boek en vandaar dat ik graag deze review met jullie wil delen.

Hoofdstuk 1: De rijken werken niet voor hun geld

In het eerste hoofdstuk van rich dad poor dad verteld Robert hoe hij op het idee kwam om geld te maken en er financieel op vooruit te gaan. Robert was een klein jongetje op Hawaï die naar een van de betere scholen ging. Hij merkt alleen wel dat zijn vriendjes veel meer geld hadden dan zijn eigen familie en wilde hier verandering in brengen; hij wilde er ook bijhoren. De vader van zijn beste vriend is een ondernemer en heeft zijn zaakjes goed voor elkaar financieel gezien, de jongens gaan naar hem toe met de vraag of hij hun wil leren geld te maken.

Een van de lessen die hun geleerd wordt is dat kennis belangrijker is dan geld. Maar ook dat kennis niet altijd verkregen wordt door het volgen van colleges of het lezen van boeken. Het leven zorgt ervoor dat je kennis opdoet. Als je open staat voor de lessen die het leven je te leren heeft dan zul je het goed doen. Sta open voor de lessen die het leven je wil leren. Dit gaat natuurlijk veel verder dan op financieel gebied maar ik vond het zeker een mooie gedachte.

The poor and the middle class work for money. The rich have money work for them.

Daarnaast heeft hij het er ook over veel mensen vragen om een baan of om geld, maar niet de moeite doen om te begrijpen hoe je geld kunt maken, ze willen deze les niet leren. En dus blijven ze hun leven lang werken voor iets wat geld genoemd wordt. Ook willen mensen graag op safe spelen en laten ze zich lijden door angst in het maken van keuzes, in plaats van passie.

Een andere les die “Rich dad” hem heeft geleerd is dat veel mensen alleen maar meer schulden aangaan wanneer ze meer geld krijgen. Dus stel iemand krijgt een promotie van €400 euro in de maand. De kans is groot dat deze persoon dan zou willen verhuizen naar een mooier en groter huis, met daarbij een hogere hypotheek (= meer schulden & meer lasten). Dit is wat de “Rat Race” genoemd wordt. Meer inkomsten staat gelijk aan meer schulden en lasten.

Most people live their lives chasing paychecks, pay raises and job security

Ook praat het boek over de macht die geld kan hebben over het leven van mensen. Het is wreed om ‘s nachts wakker te worden omdat je bang bent dat je je rekeningen niet kunt betalen. Het is volgens Rich dad ook wreed om hard te werken voor geld met de gedachte dat het je blijdschap kan kopen. Een leven lijden welke overeen komt met je salaris is simpelweg niet leven. Denken dat een baan je veiligheid geeft is liegen tegen jezelf.

Please don’t let money run your life

Hoofdstuk 2: Waarom les geven in financiële kennis?

Dit hoofdstuk gaat voornamelijk over wat nu assets (= bezittingen) en liabilities (= schulden) zijn. Bezittingen zijn dingen die er voor zorgen dat je meer inkomsten krijgt. Een huis waar je in woont vormt dus volgens dit boek geen onderdeel van je bezittingen maar van je schulden; je betaald immers elke maand je hypotheek om geld te lenen zodat je in dat huis kunt wonen. Het kasstroomoverzicht van een bezitting is dus dat het zorgt voor inkomsten terwijl het kasstroomoverzicht van een schuld laat zien dat het zorgt voor meer uitgaven.

De theorie van rich dad poor dad is dat rijke mensen voornamelijk bezittingen aanhouden die zorgen voor meer inkomsten welke vervolgens worden geïnvesteerd in nog meer bezittingen. De val waar de middle-class en armen voor vallen is dat ze met extra inkomen meer schulden kopen en dus geen bezittingen aanhouden die zullen zorgen voor meer inkomsten. Ze zorgen er alleen maar voor dat het extra inkomen opgaat aan extra uitgaven. Zie hiervoor ook de handige infographic hieronder.

Rich dad poor dad cashflow patterns - FinanceMonkey

Het is dus van belang om te gaan inzien wat daadwerkelijk bezittingen zijn en wat schulden zijn. Zelfs als je huis is afbetaald is de kans groot dat je er op maandelijkse basis geen inkomsten uit ontvangt maar nog steeds kosten moet maken omdat je bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen moet betalen en reparaties moet uitvoeren. Op de lange termijn kan je huis wel inkomsten opleveren wanneer je het voor winst verkoopt maar dit is lang niet bij iedereen het geval.

Hoofdstuk 3: Bemoei je met je eigen zaken

De titel van dit hoofdstuk klinkt misschien hard, maar zo is het zeker niet bedoelt. De mindset die Robert je in dit hoofdstuk wil meegeven is dat je niet je baan bent. Het is prima om een baan te hebben, zolang je maar weet dat dit niet je eigen business is. Als iemand vraagt wat je doet is het dus niet de baan die je hebt, maar wat je naast je werk doet. Je baan zorgt voor cashflow om je noodzakelijke uitgaven te doen en geeft eventueel startkapitaal voor je eigen zaak. Waar het allemaal om draait is dat je de beste tijd en energie investeert in je eigen zaak. Zorg ervoor dat je echte bezittingen gaat kopen in plaats van schulden en uitgaven. Hou je uitgaven laag en zorg ervoor dat je geen schulden koopt.

Once a dollar goes into your assets column, it becomes your employee

Onder bezittingen( =assets) worden de volgende zaken verstaan:

  • Bedrijven die je bezit maar waar je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Inkomsten-genererend ontroerend goed
  • Royalties van intellectueel eigendom
  • etc.

Hoofdstuk 4: De historie van belastingen en de macht van corporaties

Financieel IQ bestaat uit kennis over accounting, investeren, het begrijpen van de markten en kennis van recht (met name belastingrecht en hoe je te beschermen tegen aanklachten (tsja, het is geschreven voor de Amerikaanse markt, hé…)).  Wanneer je kennis hebt op deze vier gebieden zal dit er voor zorgen dat je er financieel gezien beter van wordt.

Veel rijken zorgen ervoor dat inkomsten plaatsvinden binnen een corporatie (denk aan een Besloten Vennootschap = BV). Op deze manier kunnen uitgaven afgetrokken worden van de inkomsten en hoeft er onder aan de streep minder belasting betaald te worden. Bedrijfseigenaren met een BV hebben de volgende kasstroom: 1. inkomsten, 2. uitgaven, 3. belastingen. Voor mensen die werken voor een baas (en dus in loondienst zijn) ziet het er als volgt uit: 1. salaris, 2. belastingen, 3. uitgaven. Onder aan de streep houdt iemand met een BV dus meer over omdat de uitgaven (tot op een bepaalde hoogte natuurlijk..) kunnen worden afgetrokken van de inkomsten en deze uitgaven niet gedaan te hoeven worden met geld waarover al belastingen zijn betaald.

Hoofdstukken 5 en 6

Hoofdstuk 5 gaat voornamelijk over hoe je kansen in de markt kunt zien en dat het belangrijk is om te investeren in je financiële IQ. Hoofdstuk 6 gaat hier op door dat je niet moet werken voor geld, maar om kennis op te doen. Zelf vond ik deze twee hoofdstukken minder interessant dan de eerste 4. Het concept wordt immers uitgelegd in de eerste 4 hoofdstukken en daarna krijg je wat meer handvatten in de laatste twee. Hoofdstukken 5 en 6 zijn zeker wel het lezen waard, maar ik denk dat iedereen hier iets anders uit leert en daarom raad ik je aan ze zelf te gaan lezen.

Mijn mening over Rich dad poor dad – Robert Kiyosaki

Ik vond het een makkelijk te lezen boek welke me echt aan het denken zette over de manier waarop ik naar geld keek. Ik had al wel eerder gehoord over zijn manier van denken over bezittingen en schulden, maar het lezen van het boek gaf meer inzichten. Het heeft me ook enthousiast gemaakt om mijn financiële IQ verder te ontwikkelen en mijn bezittingen kant van de balans verder uit te bereiden. Daarnaast heb ik het gevoel nu meer open te staan om de kansen die me op financieel vlak gegeven worden aan te grijpen. Werken ze niet of lopen ze niet zoals ik van te voren denk dat ze zullen gaan, dan geven ze me alsnog een wijze les voor de toekomst (zoals bijv. de fout met de staatsobligaties). Ik ben blij dat ik hem heb gelezen en kan het boek ook iedereen aanbevelen!

Je kunt het boek o.a. kopen via bol.com:

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: