Rente op rente: zo groeien besparingen exponentieel!

Vroeg beginnen met sparen en beleggen; dit is misschien wel het meest gegeven advies wanneer we het hebben over persoonlijke financiën. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Dit heeft alles te maken met compounding interest, oftewel, het krijgen van rente op rente. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe werkt het? Welk voordeel kun je er zelf door ervaren?

Rente op rente uitgelegd

Het is een relatief simpel concept, maar zoals zo vaak zijn de simpelste manieren de beste. Simpelweg het krijgen van rente op rente zorgt voor exponentiële groei van je vermogen. En het makkelijkste? Het enige wat je er voor nodig hebt is tijd (en een beetje motivatie om er niet tussentijds aan te zitten!).

Het concept legt zich het makkelijkst uit via een voorbeeld. Stel je hebt €2.500 om te investeren en hierover verwacht je een gemiddeld rendement van 5% per jaar. Als we dan naar onderstaande grafiek kijken zien we dat dit in het eerste jaar een rendement oplevert van €125. Het rendement wordt vervolgens weer herbelegt waardoor de totale uitstaande investeringen neerkomen op €2.625. Over deze €2.625 behaal je in jaar 2 ook een gemiddeld rendement van 5%, maar nu is het totale rendement niet €125 maar €131,25. Deze extra €6,25 heb je ontvangen als gevolg van het herinvesteren van je rendement. Na 5 jaar kom je zo op een bedrag van €3.190,70 in plaats van €3.125 wanneer je geen rendement zou ontvangen over geherinvesteerd rendement. Deze €65 is weer lekker meegenomen natuurlijk! Hoe langer je het geld laat vaststaan, hoe hoger het jaarlijkse rendement wordt. Dit wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd en is wat met pensioen gaan mogelijk maakt voor vele mensen.

voorbeeld rente-op-rente - FinanceMonkey

Waarom is rente op rente zo belangrijk?

Wanneer we het hebben over financieel onafhankelijk worden of sparen voor iets groots zoals het kopen van een huis dan is rente op rente een belangrijk fenomeen. Het zorgt er namelijk voor dat je sneller je doel kunt halen en hiervoor minder moeite hoeft te doen. Wel is het belangrijk dat het rendement wat je krijgt hoger is dan inflatie, anders wordt je geld alleen maar minder waard.

Over het algemeen geldt hoe langer je het geld laat vaststaan, hoe hoger het jaarlijkse rendement wordt. Dit wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd en is wat met pensioen gaan mogelijk maakt voor vele mensen.

Wat kan je hier zelf mee?

Het is een begin om eens te gaan kijken met je financiën. Kijk of er terugkerende uitgaven zijn waarop je zou kunnen besparen. Zeker wanneer dit op maandelijkse, wekelijkse of misschien zelfs wel dagelijkse basis is loont dit op de lange termijn erg veel! Zo kan een maandelijkse besparing over 10 jaar tijd vermenigvuldigd worden met 173 in plaats van 120 wanneer je gebruik maakt van rente-op-rente. Een wekelijkse besparing is 752 maal de besparing, om over een dagelijkse besparing nog maar niet te spreken…

Stel je gaat 5x per maand uit eten maar vind dat dit ook prima 4x mag zijn. Je geeft per keer 35 euro per persoon uit en jullie zijn met z’n tweeën.  Deze maandelijkse besparing van €70 bespaard je dus in 10 jaar tijd wel €12.110!! Is die €12.110 het waard om 1x per maand extra uit eten te gaan?

Eerder met pensioen?

Begin met besparen! Hoe meer je van je inkomen kunt sparen, hoe dichterbij je pensioen komt!  Wil je weten hoeveel jaar je nog zou moeten werken tot je met pensioen kunt? Met een gemiddeld rendement van 5% op de aandelenmarkten en wanneer je per jaar maar maximaal 4% uit je belegginsportefeuille zou halen wanneer je met pensioen bent kun je hieronder opzoeken hoe lang je nog moet werken (en sparen!) voordat je met pensioen kan (er vanuit gaande dat je met €0 begint, opgebouwd pensioen bij de werkgever is hier niet bij meegenomen).

Savings rate (%) Aantal jaar werken tot pensioen
5 66
10 51
15 43
20 37
25 32
30 28
35 25
40 22
45 19
50 17
55 14,5
60 12,5
65 10,5
70 8,5
75 7
80 5,5
85 4
90 <3
95 <2

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: