Je persoonlijke begroting opstellen!

Wat goed dat je je persoonlijke begroting wil gaan opstellen! Dit is in mijn ogen stap 1 op weg naar een financiële stressvrije toekomst! Vandaar dat ik graag in dit artikel met je wil doornemen hoe je een persoonlijke begroting kan opstellen. Daarnaast geef ik je hierbij wat handige tips en tricks! Lees snel verder!

Liever in video kijken? Dat kan hier:

Stap 1: Verzamel je inkomsten over de afgelopen 6 á 12 maanden

Bij het opstellen van je persoonlijke begroting is het belangrijk om te beginnen wat er per maand gemiddeld binnenkomt. Hierover heb ik eerder ook al een artikel geschreven, deze vind je hier terug. Zoals daar omschreven is het belangrijk om op een rijtje te hebben vanuit welke bronnen je inkomsten ontvangt en ook het precieze getal op te schrijven. Je zult misschien denken, die ene euro, dat maakt toch niet uit? Maar als je dit bij al je uitgaven zou doen is dit een groot verschil. Zorg er daarom voor dat je ook het precieze getal van je inkomsten hebt welke je per maand gemiddeld ontvangt.

Stap 2: Bereken je vaste lasten per maand

De grootste uitgaven die je op maandelijkse basis hebt zijn je vaste lasten. Hieronder vallen bijvoorbeeld je huur of hypotheek, maar ook de voorschotten die je betaald voor gas, water en licht. Zorg ervoor dat je dit opneemt in het excel bestand zodat je een goed overzicht hebt van de kosten die je hiervoor per maand maakt.

Stap 3: Zoek op hoeveel je per maand kwijt bent aan verschillende verzekeringen

Verzekeringen zijn erg belangrijk, en zullen dus ook elke maand op tijd moeten worden betaald. Dit geldt zeker voor de zorgverzekering. Een achterstand op het betalen van je zorgverzekering kan namelijk lijden tot erg hoge kosten wanneer je verzekering wordt overgezet naar Zorginstituut Nederland. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te weten hoe hoog precies je premie is zodat je een goed overzicht hebt hoeveel hiervoor maandelijks op je betaalrekening moet staan. Als je ook andere verzekeringen kun je die hierbij opnemen.

Stap 4: Budgetteren!

Mijn favoriete stap is toch wel budgetteren. In deze stap kun je nagaan hoeveel je per maand uitgeeft aan bepaalde categorieen. Wil je hierbij wat extra hulp? Lees dan mijn e-book snel & simpel budgetteren! Hierbij hou je vervolgens ook rekening met grote uitgaven die je in de toekomst verwacht. Zelf pak ik budgetteren vaak op de volgende manier aan:

  • Stel vast wat er onder de categorie valt
  • Kijk naar de gemiddelde uitgaven binnen de categorie van de afgelopen 6 maanden of naar verwachte uitgaven in de komende 12 maanden
  • Ga na of er andere grote uitgaven binnen de categorie gaan vallen in de komende 12 maanden
  • Stel vast of het gemiddelde van de afgelopen 6 maanden nog van toepassing is / Ga na hoeveel de uitgaven gaan kosten in de komende 12 maanden.
  • Stel vast wat je hiervoor per maand op je persoonlijke begroting wilt opnemen.

Deze punten heb ik eerder al verder in detail uitgelegd in een aantal specifieke budgetten die ik zelf hanteer. Je kunt ze hier terugvinden: het boodschappenbudget, het kledingbudget, het schoenenbudget, het sportbudget, het reisbudget, het OV budget en last but not least het uiterlijke verzorging budget.

Vergeet bijvoorbeeld ook niet andere kosten op te nemen binnen een budget zoals je auto kosten, je mobiele abonnement of overige uitgaven. Zelf heb ik geen auto (vanwege zowel het kostenplaatje als uit milieuperspectief) maar overige kosten die niet in 1 van de bovenstaande budgetten vallen breng ik onder in mijn budget “overig”. Zo weet je zeker dat je nooit voor verrassingen komt te staan en voldoende financiële middelen ter beschikking hebt. Ook geeft dit je niet het gevoel dat je je zelf iets onthoudt, omdat je een eventuele uitschieter vanuit dit potje zou kunnen aanvullen.

Stap 5A: Ga na of je budgetten toereikend zijn binnen je inkomsten

Budgetteren is leuk, maar niemand (oke, bijna niemand..) in de wereld heeft ongelimiteerd geld om uit te geven. Daarom is nu het moment om een optelsommetje te gaan maken van alle uitgaven in een maand. Tel hierbij de vaste lasten, verzekeringen en budgetten bij elkaar op en vergelijk dit totaal met je inkomsten. Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? Dan weet je wat je te doen staat! Het is tijd om na te gaan waarop je kunt bezuinigen of welke uitgaven je eventueel kunt uitstellen.

Ook kan dit het moment zijn om te gaan kijken naar extra inkomsten. Kom je op maandelijkse basis niet uit met je inkomsten en hou je aan het eind van je salaris een stukje maand over? Dit betekend dat je je op dit moment in de schulden aan het werken bent, en dit is nooit een situatie waarin je je fijn en vrij gaat voelen. Zorg er dus voor dat je uitgaven naar beneden gaan (lees bijv. de bespaartips eens) en je inkomsten omhoog!

Stap 5B: Je hebt nu je persoonlijke begroting opgesteld!

Gefeliciteerd! Het is je gelukt je persoonlijke begroting op te stellen! Dit geeft je veel meer inzicht in wat er maandelijks binnenkomt maar ook wat er maandelijks uitgaat. Dit is de belangrijkste stap die je hebt kunnen nemen op weg naar een stressvrije financiële toekomst! Je mag trots zijn op jezelf!

Om nu nog een extra stap in de goede richting te nemen zijn stappen 6 en 7 ook van belang. Hierbij kun je je financiële doelen opstellen en alles in het werk stellen om deze te gaan halen. Hierdoor neem je echt je financiële toekomst in eigen hand en ga je er een groot succes van maken!

Stap 6: Stel financiële doelen op

Sommige mensen noemen deze stap: betaal jezelf eerst. Bijvoorbeeld: heb je nog geen reserve spaarrekening waarop je 6 maanden van je uitgaven hebt staan? Dan is dit een goed doel om te hebben! En nu denk je misschien, maar ik krijg op dit moment amper rente, er is toch een betere optie voor mijn overgebleven inkomsten? Als je puur gaat voor rendement is die er zeker, maar persoonlijk ben ik van mening dat iedereen een financiële buffer zou moeten hebben!

Waarom? Wie gaat anders de kapotte wasmachine betalen? En wat betekend het als je plotseling je baan kwijtraakt?  Een WW is een fijn vangnet, zeker als je maandelijks onder het bedrag uitgeeft wat je als WW zou ontvangen, maar voor veel mensen is dit helaas niet het geval! Een reserve spaarrekening waarop je 6 maanden van kunnen rondkomen gaat je veel rust geven en neemt financiële zorgen weg. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder afhankelijk bent van 1 inkomstenbron. Heb je bijvoorbeeld al jaren een baan waar je diep ongelukkig van wordt? De kans is groot dat je eerder op zoek zult gaan naar je droombaan wanneer je je financieel geen zorgen hoeft te maken!

Schulden?

Mocht het zo zijn dat je op dit moment nog in een schuldenpositie zit, dan kan een mooi financieel doel zijn om je schuldensituatie te ordenen zodat je een overzicht hebt welke schulden waar uitstaan en welke regelingen je hebt getroffen/gaat maken. Dit kan enorm overweldigend zijn, aangezien een schuldensituatie nooit leuk is en je vaak niet meer een overzicht hebt wat nu waar naartoe gaat. Vandaar dat stappen 1 tot en met 5 al een super begin zijn! Als je in een schuldensituatie zit en je hebt stappen 1 t/m 5 al uitgevoerd mag je echt wel trots op jezelf zijn.

Nu komt de monsterlijke klus van je schuldensituatie inzien. Deze klus kan veel tijd in beslag nemen en je zeker voor uitdagingen stellen. Probeer het daarom ook niet allemaal alleen op te lossen maar schakel hulp in wanneer je dit denkt nodig te hebben. Je kunt vrienden of familie die goed met cijfers zijn vragen met je mee te kijken en denken. Schaam je je te erg dan kun je ook bijvoorbeeld terecht bij stichting schuldhulpmaatje. Zelf heb ik hierbij vrijwilligerswerk gedaan en gezien hoeveel dit een gezin kan helpen. Geloof me, je hebt niks om je voor te schamen, maar je bent het aan jezelf verplicht om het eindelijk eens aan te gaan pakken. Want dit is niet de manier waarop je verder wil… Oke, je snapt de hint denk ik wel, nu weer verder 😉

Stap 7: Automatisch sparen voor je financiële doelen!

Oke, de laatste stap. Om al je inkomsten te alloceren is het belangrijk om meteen wanneer je inkomsten binnenkomen deze onder te verdelen. Een gedeelte voor je vaste lasten, verzekeringen en budgetten blijft op je betaalrekening staan. Wil je er zeker van zijn dat je je financiële doelen gaat halen? Dan is het verstandig om automatisch het geld wat je hiervoor opzij wilt en kunt zetten over te maken naar een speciaal hiervoor aangemaakte spaarrekening bij een andere bank.

Eerst is het zaak om te gaan bepalen hoeveel je maandelijks wilt inleggen per doel.  Als je zo ambitieus bent zoals ik heb je waarschijnlijk meerdere financiële doelen. Als je weet hoeveel van je inkomsten je overhoudt na alle uitgaven kun je deze inkomsten gaan alloceren. Bij mij gaat dit ongeveer zo (voorbeeld):

  • Huis kopen: €400
  • Reserve: €100
  • Studieschuld: €50
  • Beleggen: €43,75

Zo werk ik dus tegelijkertijd aan verschillende financiële doelen, en hou ik ook momentum bij al mijn doelen. Bijvoorbeeld, ik krijg opeens 100 euro extra op mijn rekening, dan ga ik na welk van deze doelen ik als eerst wil halen. Hierbij maak ik dan vaak ook weer een onderverdeling. Zo wordt je eigen financiën bijhouden dus leuker, omdat je tegelijkertijd aan verschillende doelen kunt werken en hier vooruitgang in ziet. Mocht het dus zo zijn dat je niet je 6 maanden uitgaven op een reserve spaarrekening hebt staan, dan hoef je dit niet nu in 1x te sparen, maar kan je het ook geleidelijk opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn wanneer je schulden hebt. €100 euro per maand over? €75 euro naar aflossen schulden, €25 naar het opbouwen van je reserve zodat je niet weer een nieuwe schuld maakt.

Ik hoop dat bovenstaande stappen duidelijk waren? Mocht het niet zo zijn, of je hebt nog ergens een vraag over, laat het me dan vooral bij de comments weten! Veel succes met je weg naar een stressvrije financiële toekomst! Ik geloof in je! 😉

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: