6 Comments

 1. Marije
  juli 1, 2019 @ 9:34 am

  Hi Saskia, dankjewel weer voor je interessante blog! Heb je toevallig ook al een blog geschreven over hoe je eenvoudig je jaarruimte kunt berekenen? Ben erg benieuwd! Wil namelijk ook graag zelf aan de slag met het pensioen!

  Reply

 2. Danny
  juli 1, 2019 @ 12:43 pm

  Bedankt voor de vergelijking. Ik zit zelf nu bij DeGiro voor pensioenbeleggen (maandelijks leg ik een bedrag in), maar overweeg regelmatig om over te stappen naar BND om de volgende redenen:
  1. maandelijks automatische incasso/overboeking die vervolgens automatisch wordt belegd in de door mij reeds eerder aangegeven fondsen. Dit kan bij DeGiro niet.
  2. er kunnen niet ook breukdelen van aandelen aangeschaft worden, waardoor al mijn geld voor me kan werken, dit kan bij DeGiro niet.
  3. een deel van beleggingen zal ik andere fondsen hebben en dan moet je jaarlijks herbalanceren. Ik heb daar nu geen ervaring mee, maar ook dit uit handen geven door eenmaal een keuze te maken, is zeer aantrekkelijk voor mij. Ook dit wordt niet aangeboden bij DeGiro.

  M.a.w. is het denk ik makkelijker een “set and forget” te bereiken bij BND en dat zorgt ervoor dat ik weinig tot geen tijd aan goed te besteden en die tijd en energie kan besteden aan andere activiteiten die ik liever doe. Ben dan ook wel aanhanger van Ramit Sethi op dit vlak. Hoe kijk jij hiernaar?

  Overigens is de beperkte keuze aan ETF wellicht onaantrekkelijk en zijn de totale overstapkosten ook niet al te aantrekkelijk…Als het goed is, wordt wel binnenkort bekend at de kosten zijn bij DeGiro i.v.m. dividendlekkage etc., dus dan zal extra overweging zijn al dan niet over te stappen.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juli 28, 2019 @ 1:14 pm

   Hi Danny,
   Dat zouden inderdaad goede redenen kunnen zijn om over te stappen. Zelf vind ik het leuk hier mee bezig te zijn dus dat het extra tijd zou kosten om bij DeGiro te pensioenbeleggen (max 5 minuten per maand) is voor mij geen groot probleem. Verder is herbalanceren op dit moment niet van toepassing op mij aangezien ik maar in 1 ETF beleg, maar kan me voorstellen dat dit meer tijd kost en vervelend is om te doen.

   Wat ik me wel afvraag, wat vind je zelf van de fondsen van BND? Ik heb me er (buiten dividendlekkage) minder in verdiept, dus vind het lastig hier een oordeel over te vellen. Ik denk dat dat ook nog wel een belangrijk element in de discussie is…

   Reply

 3. Wil
  oktober 3, 2019 @ 12:34 pm

  Hoi Saska,

  Geweldig blog heb je. Ik ben van plan in indexfondsen te beleggen via DeGiro, alleen kan nog niet helemaal uitvinden hoe je aan de kosten komt in bovenstaand artikel. Heeft DeGiro hier een duidelijk overzicht van? De 0.25% management kosten vindt ik bijvoorbeeld nergens terug.

  Ik zat eerst te denken aan Binck Forward, maar vergeleken met DeGiro zijn 0.79% kosten dan nog vrij hoog. En het is niet zo flexibel als DeGiro. En ik ben ook wel fan van Vanguard, dus wil een groot % hierin beleggen.

  Mvg,
  Wil

  Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.