15 Comments

 1. Marije
  juli 1, 2019 @ 9:34 am

  Hi Saskia, dankjewel weer voor je interessante blog! Heb je toevallig ook al een blog geschreven over hoe je eenvoudig je jaarruimte kunt berekenen? Ben erg benieuwd! Wil namelijk ook graag zelf aan de slag met het pensioen!

  Reply

 2. Danny
  juli 1, 2019 @ 12:43 pm

  Bedankt voor de vergelijking. Ik zit zelf nu bij DeGiro voor pensioenbeleggen (maandelijks leg ik een bedrag in), maar overweeg regelmatig om over te stappen naar BND om de volgende redenen:
  1. maandelijks automatische incasso/overboeking die vervolgens automatisch wordt belegd in de door mij reeds eerder aangegeven fondsen. Dit kan bij DeGiro niet.
  2. er kunnen niet ook breukdelen van aandelen aangeschaft worden, waardoor al mijn geld voor me kan werken, dit kan bij DeGiro niet.
  3. een deel van beleggingen zal ik andere fondsen hebben en dan moet je jaarlijks herbalanceren. Ik heb daar nu geen ervaring mee, maar ook dit uit handen geven door eenmaal een keuze te maken, is zeer aantrekkelijk voor mij. Ook dit wordt niet aangeboden bij DeGiro.

  M.a.w. is het denk ik makkelijker een “set and forget” te bereiken bij BND en dat zorgt ervoor dat ik weinig tot geen tijd aan goed te besteden en die tijd en energie kan besteden aan andere activiteiten die ik liever doe. Ben dan ook wel aanhanger van Ramit Sethi op dit vlak. Hoe kijk jij hiernaar?

  Overigens is de beperkte keuze aan ETF wellicht onaantrekkelijk en zijn de totale overstapkosten ook niet al te aantrekkelijk…Als het goed is, wordt wel binnenkort bekend at de kosten zijn bij DeGiro i.v.m. dividendlekkage etc., dus dan zal extra overweging zijn al dan niet over te stappen.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juli 28, 2019 @ 1:14 pm

   Hi Danny,
   Dat zouden inderdaad goede redenen kunnen zijn om over te stappen. Zelf vind ik het leuk hier mee bezig te zijn dus dat het extra tijd zou kosten om bij DeGiro te pensioenbeleggen (max 5 minuten per maand) is voor mij geen groot probleem. Verder is herbalanceren op dit moment niet van toepassing op mij aangezien ik maar in 1 ETF beleg, maar kan me voorstellen dat dit meer tijd kost en vervelend is om te doen.

   Wat ik me wel afvraag, wat vind je zelf van de fondsen van BND? Ik heb me er (buiten dividendlekkage) minder in verdiept, dus vind het lastig hier een oordeel over te vellen. Ik denk dat dat ook nog wel een belangrijk element in de discussie is…

   Reply

 3. Wil
  oktober 3, 2019 @ 12:34 pm

  Hoi Saska,

  Geweldig blog heb je. Ik ben van plan in indexfondsen te beleggen via DeGiro, alleen kan nog niet helemaal uitvinden hoe je aan de kosten komt in bovenstaand artikel. Heeft DeGiro hier een duidelijk overzicht van? De 0.25% management kosten vindt ik bijvoorbeeld nergens terug.

  Ik zat eerst te denken aan Binck Forward, maar vergeleken met DeGiro zijn 0.79% kosten dan nog vrij hoog. En het is niet zo flexibel als DeGiro. En ik ben ook wel fan van Vanguard, dus wil een groot % hierin beleggen.

  Mvg,
  Wil

  Reply

 4. Ron
  november 2, 2019 @ 8:45 am

  Hallo Saska,

  Je schrijft: ‘ Ook heeft VWRL nog een extra kostenpost van 0,027% van het fonds’.

  Mij is niet duidelijk waar je dit % op baseert?

  Leuke en informatieve blog btw!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   november 7, 2019 @ 11:20 am

   Hi Ron,

   Goede vraag. Wanneer je het jaarverslag van VWRL download kun je zien welke kosten er zijn gemaakt per ETF. (jaarverslag: //api.vanguard.com/rs/gre/gls/1.3.0/documents/959/gb) Voor VWRL, zie pagina 63. Hier zie je ook nog Transaction fees & Commissions, Other expenses en Interest expense. Deze kosten als percentage van het inkomen komen neer op ongeveer 0,027%. Elk fonds maakt dergelijke kosten dus dit percentage zal niet veel verschillen tussen fondsen.

   Reply

 5. Charl
  november 23, 2019 @ 10:56 am

  Dag Saskia,

  Weet jij hoe het zit met de garantieregeling als je meerdere accounts hebt bij de Giro.
  Tot welk bedrag bestaat er een garantie ?

  Mvg, Charl

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   november 26, 2019 @ 5:01 pm

   Hi Charl,

   Over welke garantie heb je het dan precies?

   Reply

 6. Walter
  december 1, 2019 @ 9:13 pm

  Dit is een mooi artikel! Er is volgens mij nog een verschil met Degiro en Brandnewday. Bij Brandnewday worden de aan- en verkopen op 1 dag in de maand gedaan. Bij Degiro kun je dagelijks aan en verkopen. Dit kan handig zijn als er in de wereld iets gebeurt en je wilt bijvoorbeeld snel uit alle aandelen stappen.

  Reply

 7. Luuk Kelderman
  januari 31, 2020 @ 9:42 pm

  En wat als je BND ZZP product pakt tegen 0,25% en 50,- per jaar? Ik ben voornemens om ineens 35K te storten en daarna maandelijks 300,-.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   februari 1, 2020 @ 7:14 am

   Ik ben niet zo bekend met BND ZZP maar ik zou altijd gaan voor de laagste instapkosten. Zeker als je in 1x 35K stort dan is het beter om geen stortingskosten te hoeven betalen. Dit neemt zo’n hap weg uit je uiteindelijke inleg dat het lang duurt voordat dat verschil ooit is goedgemaakt. Als je het voorbeeld in het artikel doorleest zie je dit ook terug.

   Reply

 8. Robert
  maart 21, 2020 @ 5:49 pm

  Nu ben ik net begonnen met beleggen bij Degiro voor onze zoon. Ik heb als start een paar ETF’s aangekocht van iShare EuroStoxx Div. UCITS. Ik kan echter slecht inschatten of het nu beter is om deze (Europese) ETF’s verder aan te schaffen en te herinvesteren, of om dat met Vanguard FTSE AW ETF’s te gaan doen. Het is de bedoeling om hiermee een aanvullend pensioen op te bouwen. Ik ben bekend met pensioenbeleggen bij Degiro, maar kies er vooralsnog voor om het de eerste jaren op deze wijze te doen.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   maart 29, 2020 @ 10:06 am

   Hi Robert, wat goed dat je voor je zoon bent begonnen met beleggen bij DeGiro. Veel succes! 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *