Skip to content

25 Comments

 1. Marije
  juli 1, 2019 @ 9:34 am

  Hi Saskia, dankjewel weer voor je interessante blog! Heb je toevallig ook al een blog geschreven over hoe je eenvoudig je jaarruimte kunt berekenen? Ben erg benieuwd! Wil namelijk ook graag zelf aan de slag met het pensioen!

  Reply

 2. Danny
  juli 1, 2019 @ 12:43 pm

  Bedankt voor de vergelijking. Ik zit zelf nu bij DeGiro voor pensioenbeleggen (maandelijks leg ik een bedrag in), maar overweeg regelmatig om over te stappen naar BND om de volgende redenen:
  1. maandelijks automatische incasso/overboeking die vervolgens automatisch wordt belegd in de door mij reeds eerder aangegeven fondsen. Dit kan bij DeGiro niet.
  2. er kunnen niet ook breukdelen van aandelen aangeschaft worden, waardoor al mijn geld voor me kan werken, dit kan bij DeGiro niet.
  3. een deel van beleggingen zal ik andere fondsen hebben en dan moet je jaarlijks herbalanceren. Ik heb daar nu geen ervaring mee, maar ook dit uit handen geven door eenmaal een keuze te maken, is zeer aantrekkelijk voor mij. Ook dit wordt niet aangeboden bij DeGiro.

  M.a.w. is het denk ik makkelijker een “set and forget” te bereiken bij BND en dat zorgt ervoor dat ik weinig tot geen tijd aan goed te besteden en die tijd en energie kan besteden aan andere activiteiten die ik liever doe. Ben dan ook wel aanhanger van Ramit Sethi op dit vlak. Hoe kijk jij hiernaar?

  Overigens is de beperkte keuze aan ETF wellicht onaantrekkelijk en zijn de totale overstapkosten ook niet al te aantrekkelijk…Als het goed is, wordt wel binnenkort bekend at de kosten zijn bij DeGiro i.v.m. dividendlekkage etc., dus dan zal extra overweging zijn al dan niet over te stappen.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juli 28, 2019 @ 1:14 pm

   Hi Danny,
   Dat zouden inderdaad goede redenen kunnen zijn om over te stappen. Zelf vind ik het leuk hier mee bezig te zijn dus dat het extra tijd zou kosten om bij DeGiro te pensioenbeleggen (max 5 minuten per maand) is voor mij geen groot probleem. Verder is herbalanceren op dit moment niet van toepassing op mij aangezien ik maar in 1 ETF beleg, maar kan me voorstellen dat dit meer tijd kost en vervelend is om te doen.

   Wat ik me wel afvraag, wat vind je zelf van de fondsen van BND? Ik heb me er (buiten dividendlekkage) minder in verdiept, dus vind het lastig hier een oordeel over te vellen. Ik denk dat dat ook nog wel een belangrijk element in de discussie is…

   Reply

 3. Wil
  oktober 3, 2019 @ 12:34 pm

  Hoi Saska,

  Geweldig blog heb je. Ik ben van plan in indexfondsen te beleggen via DeGiro, alleen kan nog niet helemaal uitvinden hoe je aan de kosten komt in bovenstaand artikel. Heeft DeGiro hier een duidelijk overzicht van? De 0.25% management kosten vindt ik bijvoorbeeld nergens terug.

  Ik zat eerst te denken aan Binck Forward, maar vergeleken met DeGiro zijn 0.79% kosten dan nog vrij hoog. En het is niet zo flexibel als DeGiro. En ik ben ook wel fan van Vanguard, dus wil een groot % hierin beleggen.

  Mvg,
  Wil

  Reply

 4. Ron
  november 2, 2019 @ 8:45 am

  Hallo Saska,

  Je schrijft: ‘ Ook heeft VWRL nog een extra kostenpost van 0,027% van het fonds’.

  Mij is niet duidelijk waar je dit % op baseert?

  Leuke en informatieve blog btw!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   november 7, 2019 @ 11:20 am

   Hi Ron,

   Goede vraag. Wanneer je het jaarverslag van VWRL download kun je zien welke kosten er zijn gemaakt per ETF. (jaarverslag: https://api.vanguard.com/rs/gre/gls/1.3.0/documents/959/gb) Voor VWRL, zie pagina 63. Hier zie je ook nog Transaction fees & Commissions, Other expenses en Interest expense. Deze kosten als percentage van het inkomen komen neer op ongeveer 0,027%. Elk fonds maakt dergelijke kosten dus dit percentage zal niet veel verschillen tussen fondsen.

   Reply

 5. Charl
  november 23, 2019 @ 10:56 am

  Dag Saskia,

  Weet jij hoe het zit met de garantieregeling als je meerdere accounts hebt bij de Giro.
  Tot welk bedrag bestaat er een garantie ?

  Mvg, Charl

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   november 26, 2019 @ 5:01 pm

   Hi Charl,

   Over welke garantie heb je het dan precies?

   Reply

 6. Walter
  december 1, 2019 @ 9:13 pm

  Dit is een mooi artikel! Er is volgens mij nog een verschil met Degiro en Brandnewday. Bij Brandnewday worden de aan- en verkopen op 1 dag in de maand gedaan. Bij Degiro kun je dagelijks aan en verkopen. Dit kan handig zijn als er in de wereld iets gebeurt en je wilt bijvoorbeeld snel uit alle aandelen stappen.

  Reply

 7. Luuk Kelderman
  januari 31, 2020 @ 9:42 pm

  En wat als je BND ZZP product pakt tegen 0,25% en 50,- per jaar? Ik ben voornemens om ineens 35K te storten en daarna maandelijks 300,-.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   februari 1, 2020 @ 7:14 am

   Ik ben niet zo bekend met BND ZZP maar ik zou altijd gaan voor de laagste instapkosten. Zeker als je in 1x 35K stort dan is het beter om geen stortingskosten te hoeven betalen. Dit neemt zo’n hap weg uit je uiteindelijke inleg dat het lang duurt voordat dat verschil ooit is goedgemaakt. Als je het voorbeeld in het artikel doorleest zie je dit ook terug.

   Reply

 8. Robert
  maart 21, 2020 @ 5:49 pm

  Nu ben ik net begonnen met beleggen bij Degiro voor onze zoon. Ik heb als start een paar ETF’s aangekocht van iShare EuroStoxx Div. UCITS. Ik kan echter slecht inschatten of het nu beter is om deze (Europese) ETF’s verder aan te schaffen en te herinvesteren, of om dat met Vanguard FTSE AW ETF’s te gaan doen. Het is de bedoeling om hiermee een aanvullend pensioen op te bouwen. Ik ben bekend met pensioenbeleggen bij Degiro, maar kies er vooralsnog voor om het de eerste jaren op deze wijze te doen.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   maart 29, 2020 @ 10:06 am

   Hi Robert, wat goed dat je voor je zoon bent begonnen met beleggen bij DeGiro. Veel succes! 🙂

   Reply

 9. Vincent
  mei 18, 2020 @ 3:49 pm

  Ik zit nu bij BND maar de kosten vind ik nog erg hoog dus ben ik eens gaan kijken naar alternatieven. DEGIRO zag er aantrekkelijk uit, todat ik in het kostenoverzicht (https://www.degiro.nl/data/pdf/Tarievenoverzicht_DEGIRO_Pensioenrekening.pdf) het volgende tegen kwam in de kleine lettertjes:
  “Afwikkelen lijfrenterekening – 5,00% van het uit te boeken kapitaal (minimaal € 500,00)”
  Ik heb ze hier nog eens over gebeld en het blijkt dus dat je 5% van het totale belegde bedrag aan DEGIRO betaald zodra je een pensioen aankoopt!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   mei 18, 2020 @ 7:31 pm

   Hoi Vincent,

   Ik schrok even van je bericht en dacht: ben ik nou gek en heb ik hier overheen gelezen?
   Na even mijn mail doorzoeken vond ik een mail hierover vanuit DeGiro (30 augustus 2019):

   De eerste wijziging heeft betrekking op de overdracht van lijfrentekapitaal. Momenteel kost het overboeken van kapitaal naar een andere aanbieder €150. Per 1 oktober verlagen wij deze kosten om de kleinere portefeuilles te ontzien. Het tarief is vanaf dat moment 5% van het uit te boeken kapitaal, met een maximum van €150. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij een overboeking van €650 kapitaal, de kosten €32,50 zullen bedragen waar dat eerder €150 geweest zou zijn.

   De tweede wijziging heeft betrekking op het afwikkelen van een lijfrenterekening. DEGIRO faciliteert geen afwikkeling van lijfrenterekeningen. Echter is DEGIRO onder specifieke omstandigheden hiertoe verplicht. Bijvoorbeeld, wanneer u of uw nabestaande(n) niet tijdig het kapitaal voor uitkering overboeken naar een andere dienstverlener. Het tarief wat hiervoor vanaf 1 oktober 2019 geldt bedraagt 5% van het af te wikkelen kapitaal met een minimum van €500.

   Kortom: de overdracht van lijfrentekapitaal (naar bijvoorbeeld een bank of verzekeraar om over te kunnen gaan tot uitkering) is maximaal 150 euro (of 5% van portefeuillewaarde wanneer dit op een lager bedrag uitkomt dan 150 euro). De 500 euro is alleen wanneer niet tijdig (vaak binnen 5 jaar na het behalen van AOW leeftijd) wordt overgegaan tot overdracht via een uitkerende instantie.

   Hopelijk geeft dit meer antwoord op je vraag?

   Groeten,
   Saska

   Reply

   • Vincent
    mei 19, 2020 @ 9:13 am

    Hoi Saskia,

    Dat klinkt in der daad een stuk beter want ik schrok ook toen ik het las en nog meer toen ik het per telefoon nog eens aan hun helpdesk vroeg en ze beweerde dat je in der daad 5% verschuldigd was bij het aankopen van een pensioen.
    Ik denk dat ze de helpdesk wellicht iets beter moeten opleiden, want hun antwoord heeft er voor gezorgd dat ik geen rekening bij hun heb geopend.

    Sinds ik schijnbaar beter met vragen over DEGIRO bij jou terecht kan ipv de helpdesk van DEGIRO:
    Ik had ook gevraagd of je je pensioen vroeger kon laten uitkeren als je bij voorbeeld vroeger met pensioen wil dan je AOW leeftijd, dit was volgens hun niet mogelijk. Wat zijn jou gedachten hierover?

    Groeten,
    Vincent

    Reply

    • Saska | Finance Monkey
     mei 19, 2020 @ 8:07 pm

     Hoi Vincent,

     Ik zou niet willen beweren dat je het beste bij mij terecht kunt bij vragen, antwoorden vanuit DeGiro zouden leidend moeten zijn.
     Voor antwoord op je vraag over eerder pensioen uitkeren zou ik je willen doorverwijzen naar de website van de AFM.

     Hopelijk helpt dit?

     Groeten,
     Saska

     Reply

 10. Kelly
  juli 23, 2020 @ 9:08 am

  Hoi Saskia,

  Leuke blog. Ik zie bij de tarievenoverzicht van deGiro ook nog staan:

  Afwikkelen lijfrenterekening – 5,00% van het uit te boeken kapitaal (minimaal € 500,00)

  Wat houdt dat in? Betekent het dat als ik de lijfrente wil omzetten naar een uitbetalingsvorm als banksparen of uitkerende verzekering ik dat kwijt ben?

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   juli 24, 2020 @ 5:57 am

   Hoi Kelly,
   In een mail van 30 augustus 2019 vanuit DeGiro staat dit vermeld:
   De eerste wijziging heeft betrekking op de overdracht van lijfrentekapitaal. Momenteel kost het overboeken van kapitaal naar een andere aanbieder €150. Per 1 oktober verlagen wij deze kosten om de kleinere portefeuilles te ontzien. Het tarief is vanaf dat moment 5% van het uit te boeken kapitaal, met een maximum van €150. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij een overboeking van €650 kapitaal, de kosten €32,50 zullen bedragen waar dat eerder €150 geweest zou zijn.

   De tweede wijziging heeft betrekking op het afwikkelen van een lijfrenterekening. DEGIRO faciliteert geen afwikkeling van lijfrenterekeningen. Echter is DEGIRO onder specifieke omstandigheden hiertoe verplicht. Bijvoorbeeld, wanneer u of uw nabestaande(n) niet tijdig het kapitaal voor uitkering overboeken naar een andere dienstverlener. Het tarief wat hiervoor vanaf 1 oktober 2019 geldt bedraagt 5% van het af te wikkelen kapitaal met een minimum van €500.

   Reply

 11. Marie-Loes
  september 15, 2020 @ 1:14 pm

  Het is me niet helemaal duidelijk of de exitkosten alleen bij pensioen beleggen worden berekend of ook bij ‘gewoon beleggen’? €150 is mi niet niks!

  Verder kreeg de Giro onlangs een boete van de AFM, mede hierdoor is spreiden over meerdere brokers of aanbieders geen overbodige luxe.

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   september 18, 2020 @ 6:51 am

   Voor zover ik weet is dit bij een “normale” beleggersrekening niet het geval. Je kunt dan je stukken verkopen en het geld naar jezelf overmaken. Het is wat anders wanneer je wilt dat de aandelen worden overgezet naar een andere broker, hiervoor worden vaak wel kosten in rekening gebracht.

   Klopt. Mede door dat voorval ben ik me ook aan het verder oriënteren op een tweede partij die pensioenbeleggen aanbiedt. Ten tijden van het schrijven van dit artikel (3 juni 2019) was dit nog niet bekend.

   Reply

 12. Heleen
  januari 12, 2021 @ 6:15 pm

  Hoi Saskia,

  Bedankt voor deze duidelijke en informatieve overzicht. Ik heb nu een aantal verschillende artikelen hierover gelezen, maar ik kom er maar niet achter of je met elk willekeurige initiële inleg kan beginnen. Weet jij dat? Jij geeft dat je met €4200 begint, maar kan dat bijvoorbeeld ook met €25.000? De regels omtrent de jaarruimte begrijp ik.

  Alvast vriendelijk dank!

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   januari 12, 2021 @ 9:50 pm

   Hi Heleen,
   Zolang je binnen je jaarruimte en reserveruimte blijft, kun je met elke willekeurige inleg beginnen, dus met €10 of €25.000. Boven je jaarruimte & reserveruimte inleggen op een geblokkeerde pensioenbeleggersrekening mag niet. Let er wel even op dat dit dus een geblokkeerde rekening is. Stel je legt dus €25.000 in, dan kun je deze €25.000 niet zomaar weer opnemen, mocht je dit wel willen dan moet je hier revisierente over betalen en dat is een duur grapje! Zorg dus dat je financiële buffer voor nooduitgaven wel op orde is 🙂
   Succes!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *