Passief inkomen: wat is het en manieren om een passief inkomen te verdienen!

Op mijn zoektocht naar meer financiële vrijheid kom ik vaak de term passief inkomen tegen. Ik ging op onderzoek uit, want dit schijnt de magische oplossing te zijn voor een financieel stressvrije toekomst! Belangrijk dus om te weten wat het nu precies inhoudt! Lets go!

Wat is passief inkomen?

Zoals ik hiervoor al noemde is passief inkomen de heilige graal voor mensen die financieel onafhankelijk willen worden. Zoals de naam al doet vermoeden is dit inkomen wat passief binnenkomt. Kortom: er hoeft geen extra tijd in geïnvesteerd te worden zoals bij een baan. Wanneer je in loondienst bent ontvang je actief inkomen. Je ruilt namelijk een uur van je tijd tegen een bepaald geldbedrag. Bij passief inkomen zul je in eerste instantie tijd (en/of geld) moet investeren. Na die investering blijf je inkomen ontvangen zonder dat je hier tijd (en/of geld) voor hoeft in te ruilen. Daarnaast is het mogelijk om de schaal waarop je inkomsten verdient te vergroten (zie ook het voorbeeld hieronder).

Bijvoorbeeld:

Stel ik ga een e-boek schrijven voor mijn website. Dit is een tijdrovend klusje en gaat me 200 uur kosten. Nu weet ik natuurlijk niet van te voren wat ik hieraan ga verdienen. Ik krijgt immers geen vast bedrag per uur. Het kan dus zijn dat er maar 5 mensen mijn e-boek zullen kopen a €20 = €100 totaal. Een uurloon van €0,50, niet echt goed dus. Maar het kan ook zijn, wanneer ik een e-boek schrijf wat een bestseller wordt dat niet 5 maar 5.000 mensen mijn boek kopen. Nu veranderd die €100 in €100.000 (en dus een uurloon van €500 per uur).

Stel ik zou ditzelfde doen, maar dan in loondienst voor iemand en ik krijg €12,50 per uur betaald. Deze €12,50 x 200 uur is €2.500,-. Alleen het nadeel is nu dat als er meer e-boeken verkocht worden, de kans groot is dat ik hier geen extra geld mee verdien.

Bij passief inkomen is dit anders. Nadat je die 5.000 exemplaren hebt verkocht zijn er nog steeds mensen geïnteresseerd in je e-boek. Hierdoor verkoop je elke dag 2 e-boeken. Dit betekend dan dus een passief inkomen van €40 per dag. Je hebt namelijk al je tijd geïnvesteerd toen je het e-boek schreef, en nu hoef je geen verdere investering (=tijd) te doen om deze inkomsten te ontvangen.

Kortom: zoals de naam al doet vermoeden is passief inkomen een type inkomen waarvoor je ooit eerder werk hebt verricht, kortom tijd of geld in hebt geïnvesteerd, maar er nu geen tijd voor geld hoeft te ruilen. Van die initiële investering kun je nu dus nog steeds de vruchten plukken.

Dit klinkt natuurlijk als een sprookje, maar helaas zijn veel mensen niet bereid om de initiële investering te doen omdat hier ook risico’s aanvat zitten. Je weet namelijk niet wat precies je “omzet” per uur zal zijn. Het kan zijn dat je veel hebt geïnvesteerd maar dit vervolgens allemaal kwijtraakt, maar het is ook goed mogelijk dat je hier fijn van kunt leven of er in ieder geval een zakcentje aan over houdt.

Geïnteresseerd geraakt in dit fenomeen? Ik wel en ging dan ook op zoek naar mogelijke manieren waarop je passief inkomen kunt genereren.

Wat zijn manieren om passief inkomen te genereren?

Er zijn vele manieren om een form van passief inkomen te genereren, vandaar dat ik hieronder er een korte uitleg over geef per manier!1.

1. Beleggen

De meest bekende vorm van passief inkomen is denk ik toch wel beleggen. Je investeert in dit geval een aantal van je hard verdiende euro’s in bedrijven, beleggingsfondsen, ETFs etc. en krijgt hiervoor geld terug. Dit kan zijn in de vorm van een waardestijging van je beleggingen maar ook als dividend. Let er hierbij wel op dat je de kosten voor beleggen laag houdt. De 1,2% aan fondskosten lijkt laag, maar tikt behoorlijk aan over een langere looptijd. Daarnaast moet je onthouden dat beleggen risicovol kan zijn, en je ook de kans hebt je investering kwijt te raken. Ik ga binnenkort een artikel schrijven over beginnen met beleggen, dus stay tuned!

Nu kun je misschien denken, beleggen doe je toch pas als je veel geld hebt? Nou dit hoeft helemaal niet het geval te zijn! Je kunt al beginnen met beleggen als je maar 100 euro beschikbaar hebt. Maar zelfs hieronder is het mogelijk om bij sommige partijen te investeren in beleggingsfondsen (zoals bijvoorbeeld de beleggingsfondsen van ASN Bank). De dividenten die je hiervan ontvangt kun je vervolgens weer opnieuw beleggen om zo nog meer rendement en momentum op te bouwen.

Zelf ben ik in 2017 geswitcht van beleggen in beleggingsfondsen naar ETFs bij een online broker, met name vanwege de hoge fondskosten bij beleggingsfondsen. Hierover later meer 🙂

2. Crowdfunding

De laatste jaren is deze vorm van peer-to-peer lending enorm in opkomst. Met platforms zoals oneplanetcrowd wordt het steeds gemakkelijker gemaakt om je geld uit te lenen aan andere particulieren tegen hoge rendementen. Zeker nu de rentes op de bankrekening zo laag staan is dit een aantrekkelijke manier geworden. Maar helaas net zoals bij beleggen zitten hier ook risico’s aan. Bijvoorbeeld je hebt €5000 om uit te lenen via crowdfunding. Zorg er dan voor dat je niet de €5000 in 1x bij 1 partij uitleent maar dit doet in 10x €500 bij 10 verschillende partijen. Mocht het zo zijn dat diegene aan wie je je geld hebt uitgeleend failliet gaat en/of de lening niet meer kan terugbetalen is je risico een stuk kleiner dan bij 1x €5000.

Inmiddels ben ik zelf ook begonnen met crowdfunding. Ik doe dit via het platform oneplanetcrowd. Hier zal ik later nog een uitgebreider artikel over schrijven. Ik hoop de komende periode in meer projecten te kunnen gaan investeren en zo mijn risico te kunnen spreiden.

3. Vastgoed

Het bezitten van een huis wat je vervolgens kan verhuren kan zorgen voor een stabiel passief inkomen. Dit is zeker het geval wanneer je een partij inschakelt die zorg draagt voor capabele huurders, het aanspreekpunt is voor de huurder en alle financiële en eventuele juridische zaken voor je afhandelt. Het nadeel is dat dit vaak wel een grote initiële investering nodig heeft om een pand aan te kunnen kopen. Maar daarna is het een stabiele vorm van inkomen met relatief weinig risico.

4. Online business

Een webshop openen of via een bekende retailer zoals bol.com of amazon.com fysieke producten verkopen zijn bekende manieren waarop mensen passief inkomen verdienen. Dit zijn manieren waar ik zelf erg weinig ervaring mee heb en graag me in wil gaan verdiepen, dus hier komt zeker nog een uitgebreid artikel over op mijn blog!

5. Online informatie producten verkopen

Zoals net hierboven al besproken is het schrijven van een boek of het maken van een online e-course ook een manier om passief inkomen te genereren. Zelf ben ik hier nog niet mee begonnen, maar wil hier zeker meer kennis over opdoen.

 

Op welke manieren verdien jij passief inkomen? Heb je nog aanvullingen?