Moet ik wel zo open zijn over mijn beleggingen op mijn blog?

Een paar dagen hiervoor postte ik een artikel over mijn dividendinkomsten voor juni. Eerder deed ik dit ook al voor maart dit jaar. Zelf vind ik het altijd erg leuk en inspirerend om te lezen hoeveel progressie mensen maken richting hun doelen. Voorbeelden hiervan zijn Adine@LekkerLevenMetMinder, Geldnerd en debudgetman. Maar is het nu eigenlijk wel zo verstandig om te doen? Moet ik wel zo open zijn over mijn beleggingen op mijn blog?

Je hele financiële situatie openbaar maken naar de buitenwereld…

Door een inkijkje te geven in je dividendopbrengsten geef je ook indirect weer hoeveel de hoogte van je beleggingen zijn. Dit is makkelijk na te rekenen als je weten hoeveel aandelen iemand ergens van aanhoudt. Is het wel verstandig om dit zo openbaar te maken?

Zelf ben ik iemand die altijd het liefste uitgaat van het positieve in mensen. Iedereen heeft het goed met elkaar voor. Toch is dit helaas een soort roze wolk waar ik op zweef en is de keiharde realiteit wel eens anders. Er zitten natuurlijk ook risico’s aan het openbaar maken van je beleggingen. Als dit zo voor handen ligt is er misschien op den duur (hopelijk niet!!) wel iemand die het niet goed met je voorheeft en je bedreigt. Ook zou het de kans op een inbraak kunnen vergroten. Beleggen is immers alleen voor mensen met veel geld (echt niks van waar…) en dus zal er bij die mensen thuis ook wel wat te halen zijn?

Lees ook: Thuis praten over geld

Opscheppen?

Daarnaast zijn wij Nederlanders natuurlijk een volk wat er eigenlijk niet zo van houdt om te lopen pochen met wat je allemaal hebt. Geld blijft toch vaak een vies onderwerp. Misschien kan het dan ook wel eens zijn dat als een bekende mijn blogartikelen heeft gelezen dat deze hier raar op reageert. Dat geacht wordt dat je veel geld hebt en dus ook wel aan een duur verjaardagscadeau kan meebetalen bijvoorbeeld terwijl je daar totaal niet op zit te wachten. Het kan dus ook de verkeerde verwachtingen wekken van mensen in je omgeving.

Het laatste wat ik hiermee wil bereiken dat de dividendoverzichten een soort jaloezie opwekt bij lezers. Dit is totaal niet de bedoeling, ik wil hiermee totaal niet lopen showen met hoeveel ik op dit moment op mijn beleggingsrekening heb staan! Voor mij persoonlijk vind ik het bedrag nog niet aanzienlijk, maar voor iemand die elke maand op de bijstand moet rondkomen is dit natuurlijk een groot bedrag. Dat realiseer ik me wel degelijk en zou het heel vervelend vinden als iemand hier een vervelend gevoel aan overhoudt.

Nouja, deze negatieve gedachtes stoppen we maar weer terug in de kast en ik hop weer even terug op die roze wolk.

Lees ook: Mijn beleggingsportefeuille (Juni 2018)

Waarom dan toch wel?

De grootste en voornaamste reden is dat ik het zelf heel erg leuk vind om te lezen hoe het er bij anderen aan toe gaat. Hoeveel rendement behalen ze? Hoeveel dividend? Lukt het ze om spaarquotas te halen? Komen doelen dichterbij? Dat inspireerd me enorm! Het laat zien dat er mogelijkheden zijn! Zelfs al zou je maar 3 euro per maand opzij kunnen zetten, dan is dat een goede stap in de juistr richting.

Inspiratie is dan ook de tweede reden waarom ik het wel doe. Voor mij geeft het elke keer weer een enorme kick om te zien dat het beoogde dividendbedrag in een jaar omhoog gaat als ik weer geld heb ingelegd op mijn beleggersrekening. Dit levert mij meer financiele vrijheid op en zorgt ervoor dat ik bepaalde dingen in mijn leven wel zou kunnen ondernemen zonder me zorgen te maken over hoe ik dit ga financieren.

Toch blijft het knagen

Toch heb ik wel mijn twijfels over mijn openheid. Op het moment van schrijven zit ik volop in sollicitatieprocedures. Ik zou het heel ongemakkelijk vinden als mijn (toekomstige) werkgever mee zou lezen op mijn blog en zou weten hoe ik er financieel gezien voorsta. Hetzelfde geldt eigenlijk ook wel een beetje familie.

Is het nou wel echt zo verstandig om er dan zo open over te zijn? Veel anderen die ik op dit gebied volg hebben een blog die anoniem is, dit zou een goed alternatief zijn. Voor mij nu alleen wel een beetje lastig aangezien jullie nu allemaal allang weten wie ik ben… Mijn vriend opperde dan maar fictieve cijfers te gebruiken, maar dan publiceer ik er liever helemaal niks over dan iets wat niet echt is. Dan valt het element van inspiratie natuurlijk ook weg…

Lees ook: Wat is passief inkomen?

Conclusie: Moet ik wel zo open zijn over mijn beleggingen op mijn blog?

Aangezien ik op dit moment mijn beleggingen nog niet substantieel vind heb ik er nog relatief weinig problemen mee. Als ik straks weer een baan heb zal ik hopelijk weer veel per maand kunnen inleggen. Op den duur hou ik dan wel op met de overzichten, om nu echt aan de buitenwereld te vertellen dat je €137.932 (was het maar zo..!) hebt belegd gaat mij persoonlijk wel een stap te ver. Mijn grens ligt hem denk ik meer rond de €15.000. Maargoed, de tijd zal het leren.

Zijn jullie open over je beleggingen? Ik blijf het een lastig onderwerp vinden..

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: