Skip to content

Bedankt voor je aanmelding op de nieuwsbrief! 

Je mag trots op jezelf zijn dat je meer wilt leren over hoe je nu het beste kunt omgaan met persoonlijke financiën. Dit is erg belangrijk en persoonlijk vind ik het dan ook schokkend dat hier in ons onderwijssysteem weinig aandacht aan wordt besteed. Gelukkig kun je ook zelfstandig een boel leren en dat is waarschijnlijk hoe je hier terecht bent gekomen. Laten we daarom beginnen bij het begin.

Overzicht krijgen in je financiën is het allerbelangrijkste. 

Heb je schulden?
Hoeveel verdien je per maand?
Hoeveel geef je uit? 

Belangrijke vragen die essentieel zijn in het proces van inzicht krijgen en goed met geld kunnen omgaan. Hieronder heb ik een aantal artikelen voor je op een rijtje gezet die je helpen hier een begin mee te maken.

Omgaan met geld - FinanceMonkey
Werken - FinanceMonkey

Inkomen

Het makkelijkst is om te beginnen bij wat er maandelijks binnenkomt. Voor velen is dit 1 overzichtelijk getal, namelijk het salaris. Toch zijn er ook andere vormen van inkomen.

Inkomen scherp hebben is belangrijk zodat je straks weet hoe de balans is tussen wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgaat.

Weet jij hoeveel er maandelijks binnenkomt?

Daarnaast zijn er ook andere manieren om inkomsten te verdienen, zoals bijvoorbeeld passief inkomen, maar ook online kun je makkelijk iets bijverdienen.

Uitgaven

De volgende factor waar je inzicht in zou moeten krijgen zijn je uitgaven. Hierbij kun je denken aan de hypotheek/huur, gas water & licht, verzekeringen, boodschappen en nog meer factoren.

Zelf heb ik voor een aantal veelvoorkomende uitgaven een potje gecreëerd. Zo heb ik meer inzicht in hoeveel ik die maand in die categorie al heb uitgegeven en hoeveel ruimte ik nog over heb.

Om uitgaven overzichtelijk te hebben ben ik dan ook groot voorstander van het opstellen van een budget. Er is geen betere manier om overzicht te creëren. Hierdoor herken je makkelijker je zwakke punten, en eventuele dingen waarop bespaard kan worden. Ik heb er zelfs een heel e-book over geschreven!

Uitgaven - FinanceMonkey
Schulden hebben - FinanceMonkey

Schulden

Door schulden kun je het gevoel hebben dat je er alleen voorstaat. Dat je niet geaccepteerd wordt door de mensen om je heen. Schaamte zorgt er vaak voor dat niet op tijd hulp wordt ingeschakeld. Struisvogelgedrag (ja, letterlijk post niet meer openen) laat de problematiek alleen maar verslechteren.

Om je hier mee op weg te helpen heb ik een stappenplan voor schulden opgesteld. Hierin staat stap voor stap omschreven wat je kunt doen in deze situatie.

Toch wil ik je ook op het hart drukken dat je je situatie bespreekbaar maakt. Je hoeft de last niet alleen te dragen. Bespreek het sowieso thuis met je gezin en met familie en goede vrienden. Ze kunnen je ondersteunen tijdens het proces. Verder zijn er veel instanties die je kunnen helpen orde in de chaos te scheppen en je weer het licht aan het eind van de tunnel laten zien. 

Welk van de bovenstaande opties ook van jou op toepassing is, weet dat het belangrijk is om thuis over geld te praten.
Daarnaast kun je op deze pagina veel meer informatie vinden over budgetteren, besparen, sparen & schulden.
En natuurlijk stuur ik je vanaf nu elke 2 weken een mail met inspiratie en tips!

Mocht je nog vragen of feedback hebben, stuur me dan een mail op saska@financemonkey.nl

Tot snel! 

Saska