Minimalisme: waarom, hoe en mijn ervaringen!

Een trend van de laatste jaren is minimalisme, te samen met ontspullen (aka Marie Kondo – The life-changing magic of tidying up) Dit kun je doorvoeren in zowel je huis als in bijvoorbeeld je kledingkast of de boodschappen die je doet. Zelf heb ik zo’n 4 a 5 jaar geleden de switch gemaakt naar een minimalistische levensstijl. Hier leg ik je uit wat minimalisme is, waarom ik deze switch heb gemaakt en welke impact het heeft gehad op mij en mijn uitgaven!

Liever de video kijken? Dat kan hier:

Wat is minimalisme?

In mijn woorden heeft minimalisme veel te maken met het verminderen van consumptie. Zelf denk ik bij alles wat ik koop of ik het echt nodig heb of niet. Een voorbeeld hiervan is nieuwe boeken kopen. ik ben de laatste tijd fan van selfhelp boeken (zoals o.a. m’n favorieten:  The 4-hour workweek van Timothy Ferris en The subtle art of not giving a F*ck van Mark Manson), maar sinds ik een minimalistische levensstijl ben gaan toepassen denk ik na over of ik alle boeken die ik heb al wel heb gelezen. Ook als ik het boek uit heb denk ik na over het feit of ik het graag wil houden of het wil doneren/verkopen. Een ander voorbeeld hiervan is het kopen van e-books, hierdoor hoef je geen fysieke boeken meer in huis te hebben!

Ook ben ik gestopt met bakjes en dozen etc. kopen om spullen in op te bergen. Dit zijn namelijk ook weer gebruiksvoorwerpen en als je van te voren nagaat of je hetgeen wat je in de doos wilde opbergen nog wel echt nodig hebt wordt hoogstwaarschijnlijk de doos ook onnodig.

Minimalisme is voor mij dus het specifiek nadenken of iets je waarde brengt in je leven of niet. Dit kun je zowel nagaan bij bezittingen maar ook gebruiken bij nieuwe aankopen. Dit gaat ook verder dan alleen materialistische dingen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook nagaan of alle relaties die je hebt (vrienden, familie, collega’s etc) nog wel waarde hebben in je leven en je er nog even veel tijd in moet investeren. Het heeft mij erg aan het denken gezet wat nou daadwerkelijk echt waarde heeft in het leven. Voor mij is dat dus niet die nieuwe Chanel tas, maar zijn het ervaringen en vriendschappen.

Waardoor wilde ik een minimalistische levensstijl?

Minimalisme begon eigenlijk met mijn kledingkast, ik was iemand die vaak iets kocht wat neutraal was en in de uitverkoop. De sale had dus altijd nogal een grote impact op mij. Vaak kwam ik dan thuis met 4 a 5 tassen met kleding van verschillende winkels. Maar ondanks dat mijn kledingkast uitpuilde, had ik nog steeds het gevoel niks leuks te hebben om aan te doen. Dit was zo frustrerend dat ik al die troep niet langer meer wilde, maar me ook schuldig voelde omdat ik sommige kledingstukken nog nooit had gedragen (ja, geen grap..).

Ik heb toen op een dag alles uit mijn kledingkast gehaald en gekeken naar wat ik nog vaak droeg. Dit mocht blijven. Soms ontdekte ik weer een leuk shirtje wat ik al heel lang niet aan had gehad. Deze kreeg dan toch nog een tweede kans. De rest van de kleding (eigenlijk dus alles waar ik me schuldig over voelde) ging vervolgens in plastic zakken zo de kledingcontainer in.  Dit alles was zo’n 4 a 5 jaar geleden. Ik weet nog goed dat mijn moeder het enorm zonde vond van de kleding toen ik het haar vertelde, maar ik voelde me enorm opgelucht.

Maar minimalisme ging verder dan mijn kledingkast…

Inmiddels zo’n 4 jaar geleden ben ik 3 maanden op reis geweest. Ik reisde van New York naar Sydney naar Bali naar Maleisië en Singapore. Een reis om nooit meer te vergeten. Maar wat ik ook nooit zal vergeten is dat toen ik thuis kwam, na 3 maanden uit een backpack te hebben geleefd, ik me echt kapot schrok toen ik bij mijn moeder op zolder ging kijken waar al mijn spullen opgeslagen waren! Ik heb kunnen overleven met alles wat in een backpack past, wat moet ik met al deze zooi was letterlijk mijn gedachte. Ik schaamde me eigenlijk voor alles wat ik bezat. Natuurlijk heb je een bed nodig om in te slapen wat nou niet bepaald in een backpack past (tenzij je een enorme kampeerfreak bent natuurlijk!), maar dit ging toch wel een stap verder…

Ik weet nog wel dat ik op dat moment eigenlijk wel in huilen uit kon barsten. Wat moest ik met al deze dingen? Na die 3 maanden hadden de spullen namelijk niet echt waarde meer voor me, behalve dan dat het mijn leven makkelijker zou maken. Maar er lag ook zoveel zooi tussen.. Het is eigenlijk ongelofelijk wat iemand in zijn leven allemaal wel niet kan verzamelen…

En toen was het zover..

Dat was het moment dat ik besloot schoon schip te maken en alles wat ik niet perse nodig had of geen toegevoegde waarde had besloot weg te doen. Nu moet ik eerlijk zijn, dingen weggooien klinkt makkelijker dan het is.  Als je alles door je handen laat gaan denk je bij sommige dingen toch, ooh maar dat is daar en daar handig voor! met als gevolg dat je hetgeen besluit te houden. Het heeft dus ook wat jaren gekost om te komen waar ik nu ben. Nu zie ik gelukkig niet langer meer de emotionele waarde van spullen.

Zo af en toe bekruipt het me weer hoeveel dingen we eigenlijk wel niet bezitten. Mijn vriend moet dan altijd een beetje lachen en is inmiddels al wel gewend wat er daarna gebeurt… Ik trek allerlei dozen en kastjes open om te kijken of hetgeen wat erin zit nog van toegevoegde waarde is. Als ik dan een aantal dingen heb kunnen weggooien, voelt dat als een soort opluchting en heb ik weer een beetje rust. Ik zie deze gekke momenten altijd maar als het bijhouden van mijn minimalistische levensstijl….

Welke impact heeft het op mij gehad?

De impact die minimalisme op mij heeft gehad is het verminderen van mijn consumptie. Ik koop nu alleen nog iets wanneer ik het echt nodig heb. Vaak laat ik hetgeen wat ik denk nodig te hebben ook iets langer op het lijstje van nog-te-kopen spullen staan. Zo kan ik nagaan of de aankoop echt voor de lange termijn is of alleen een momentopname.

Het logische gevolg van minder consumeren is natuurlijk dat je ook minder geld uitgeeft. Waar het eerst voor mij lastig was om maximaal 90 euro per maand aan kleding uit te geven (zie ook de post over het kledingbudget), is dit voor mij nu stukken makkelijker geworden.

Veel geld besparen door minimalisme..

Ik durf zelfs te beweren dat minimalisme er aan heeft bijgedragen dat ik 40% van mijn inkomsten op maandelijkse basis kan sparen. Dit puur en alleen omdat ik het nut van “meer spullen” niet langer meer inzie! Minimalisme heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ik geen auto wil hebben. Ik hou niet van auto rijden en je kunt overal ook prima met het OV komen, dus ik zie het nut er niet van in.

Ook heeft het me doen inzien dat er meer is op de wereld dan consumeren en dat ook zeker niet gelukkiger wordt van consumeren. Ga maar eens bij jezelf na hoe lang je blij bent met die nieuwe paar schoenen? De kans is groot dat je dit na 2 a 3 dagen alweer vergeten bent. Maar dat leuke weekend weg met je geliefde, vrienden of familie? Dat herinner je je waarschijnlijk jaren later nog!

Moraal van het verhaal:

Ikzelf zie minimalisme dus ook niet als een verbod op consumeren. Natuurlijk koop ik ook af en toe nog wel iets nieuws (ik denk zelfs dat de pakkettenbezorger me zou herkennen…). Ik zie het meer als bewustere keuzes maken van wat waarde toevoegt aan mijn leven. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik blij ben met alles wat ik bezit en niet langer “troep” in mijn leven toelaat. Ook maakt het schoonmaken en het huis opgeruimd houden een stuk makkelijker! Dit scheelt weer enorm veel tijd wat vervolgens weer besteed kan worden aan waar mijn passie ligt, zoals mijn blog.

Kortom, voor mij zijn er vele voordelen van minimalisme die mijn leven een stuk fijner hebben gemaakt! Ben ik een perfecte minimalist en zou ik mezelf minimalist noemen? Nee, zeker niet! Maar ik vind de manier waarop we het nu thuis hebben toegepast een grote toegevoegde waarde hebben voor mijn leven.

 

Hou jij er ook een minimalistische levensstijl op na? Wat vind je van minimalisme en zou je jezelf minimalist noemen? Laat me je verhaal weten, dit vind ik leuk om te lezen!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: