Minimalisme in huis: meer ruimte voor andere dingen

Minimalisme is nog steeds een hot topic. Hoe was je minimalisme toe in huis? En waarom zou je hier mee aan de slag gaan? Dat kom je hier te weten!
Inhoudsopgave
Waarom is minimalisme toepassen in huis zo fijn?
Dat ik fan ben van minimalisme weten veel mensen al. De voornaamste 4 redenen waarom ik dit ook graag toepas in mijn interieur geef ik je hier. Ik denk dat dit voor iedereen uitvoerbaar is, je hoeft ook niet meteen je hele huis onder handen te nemen maar kunt beginnen in 1 kamer, bijvoorbeeld de hal of slaapkamer zijn makkelijke ruimtes om dit toe te passen.
1. Minder schoonmaakwerk
Wat mij betreft is het grootste voordeel dat met minimalisme te behalen valt dat je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken. Minder spullen in huis zorgen voor minder onderhoud en minder dingen die bijvoorbeeld in de weg staan bij het stofzuigen. Ook zijn er hierdoor minder hoekjes die stof aan het verzamelen zijn.
2. Minder tijd aan opruimen kwijt
Een logisch gevolg van minimalisme toepassen in je huis is dat je ook minder tijd kwijt bent aan opruimen. Je hebt immers minder spullen en dus hoef je minder dingen op hun plek terug te leggen. Zo ben je in een paar minuten per dag klaar met opruimen en heb je altijd een fijn opgeruimd huis!
3. Het geeft ruimte in je hoofd
Wanneer je huis schoon en opgeruimd is geeft dit je ook meer ruimte om aan andere dingen te denken. Rommel om je heen kan een enorme stressfactor zijn in je leven, waardoor je sneller geïrriteerd bent en geen ruimte en/of energie hebt voor andere dingen. Minder spullen geeft vaak meer lege ruimtes wat zorgt voor ruimte en rust in je hoofd.
4. Minimalisme in huis is goedkoper
Als laatste is het toepassen van minimalisme in huis een stuk goedkoper. Je bent minder geld kwijt aan allerlei nutteloze dingen en kiest vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, waardoor de spullen die je hebt langer mee zullen gaan en mooier zullen blijven.
5. Beter voor het milieu
Doordat we met minimalisme in huis toe te passen minder gaan consumeren hoeft er ook minder geproduceerd te worden. Dit scheelt veel belasting dat ons consumptiepatroon heeft op het milieu en de aarde. Minder bossen hoeven te worden gekapt en minder CO2 uitstoot gaat de lucht in. Dat is fijn, toch?
Hoe kun je minimalisme in huis toepassen?
Oke, je bent nu misschien overtuigt en wil er ook graag zelf mee aan de slag. Maar hoe begin je hier nu mee? Hieronder een aantal stappen die je kunt doorlopen om je huis minimalistisch te maken.
1. Alles in huis heeft een plek
Ten eerste is het bij minimalisme in huis vaak erg opgeruimd. Dit bereik je het makkelijkste door alles een vaste plek te geven. Dit maakt het makkelijker om spullen meteen terug te leggen en bij het opruimen efficiënter te werk te kunnen gaan. Vaak zijn dit ook plekken waarbij spullen zijn opgeborgen in een lade, doos of kast. Dit zorgt ervoor dat er minder spullen te zien zijn in een ruimte en daardoor dus meer rust ontstaat in je interieur.
2. Geen overbodige spullen
Een logisch gevolg van het toepassen van minimalisme in huis is dat je probeert afstand te doen van overbodige spullen. Heb je iets echt nodig en gebruik je het regelmatig? Is het niet te vervangen voor iets anders en dient het niet als mooie toevoeging/accessoire in je interieur? Dan wordt het tijd om iets weg te gooien. Minder spullen zorgt voor meer rust. Je kunt hierdoor vaak meteen vinden wat je nodig hebt, en ruimtes zijn leger waardoor je het gevoel hebt te kunnen ademen. Daarnaast kost het nu ook minder tijd om op te ruimen en schoon te maken, een win-win situatie dus!
3. Probeer 1 stijl toe te passen
Verschillende stijlen in huis maken je interieur vaak onrustig en druk. Probeer je te richten op 1 specifieke stijl en dit door je gehele huis toe te passen. Deze samenhang zorgt ervoor dat je huis meer als thuis voelt en rust uitstraalt.
4. Meer planten
Planten zijn altijd goed in een interieur. Meer planten zorgen voor een rustig gevoel en daarnaast verbeteren ze de luchtkwaliteit in huis. Zo kun je bijvoorbeeld kruidenplantjes in je keuken neerzetten. Daarnaast fleurt het een kamer meteen op als er een plant in staat. Denk bijvoorbeeld aan een klimop in de badkamer of een bamboe plant in de WC.
5. Niet teveel accessoires
Veel, voornamelijk kleine accessoires kunnen een ruimte erg rommelig doen ogen. Nij minimalisme draait het vaak om eenvoud. Een echt mooi kussen op de bank doet vaak veel meer dan 5 kussens die je wel oké vind maar verder ook niet speciaal. Mocht je het gevoel hebben dat er teveel spullen in een ruimte aanwezig zijn, begin dan vooral met eens kritisch kijken naar de hoeveelheid accessoires. Probeer eerst eens 25% weg te doen en te kijken hoe dat bevalt.
6. Probeer natuurlijke tinten en materialen toe te passen (groen, hout, lichte kleuren)
Meer planten in huis past natuurlijk erg goed bij dit punt. Kies vooral ook voor plantenpotten met aardetinten of van natuurlijke materialen zoals bamboe of hout om het 1 geheel te laten maken. Houten meubels zorgen ook voor een rustigere uitstraling in huis. Rustige tinten op de muren passen ook helemaal bij een minimalistische uitstraling.
7. Kwaliteit boven kwantiteit
Wanneer je gaat voor minimalisme ga je vaak voor minder spullen. Het is hierbij wel belangrijk om te gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Spullen worden vaker gebruikt en dus is kwaliteit belangrijk. Let wel: kwaliteit hoeft niet altijd duurder te zijn. Zorg ervoor dat je materialen kiest die langer meegaan en die tijdloos zijn.
Minimalisme in huis vergt onderhoud
Helaas zijn wij mensen soms echte verzamelaars en komen er op de een of andere manier altijd wel weer nieuwe spullen bij in huis. Het zijn verjaardagscadeautjes, spullen die je gratis krijgt, kerstpakketten of een keer shoppen die ervoor zorgen dat je soms overbodige spullen je huis binnen laat komen. Wil je graag minimalisme in huis, dan zul je dit moeten onderhouden. Je kunt 1x per 3 maanden of eens per half jaar je huis doorlopen en eens kritisch kijken wat je nu eigenlijk allemaal hebt en wat je wilt houden en waar het dan een vaste plek heeft.
Zelf sta ik er altijd versteld van hoeveel we elke keer weer kunnen weggooien… Het is zonde, maar helaas wel de realiteit. Gelukkig kopen we door dit proces wel een stuk minder, hierdoor consumeren we minder, houden we meer geld over en is het beter voor het milieu.
Lees ook eens:
10 voordelen van minimalisme
Minimalisme & kleding
Mijn ervaringen met minimalisme