Minimalisme in Financiën

Hoe zorg je voor minimalisme in je financiën? Een lastige vraag en eentje waar niet vaak over gesproken wordt. Wat houdt minimalisme nu precies in en hoe pas je het toe in je persoonlijke financiën? Daar gaan onderstaande punten je meer over vertellen.
Inhoudsopgave
Hou je financiën simpel
Als je denkt aan minimalisme is de kans groot dat je denkt aan een leeg huis, waar alles wit is. Nu is dat voor velen niet de droom. Toch geeft het wel op een abstracte manier weer hoe je minimalisme kunt toepassen in je financiën. Een minimalistisch huis is vaak een huis met alleen alles wat daadwerkelijk nodig is en bijdraagt aan een fijn leven. Daar is kritisch naar gekeken en het verschilt ook van persoon op persoon.
Wanneer we dit doorvertalen naar financiën is het motto: hou het simpel. Ga niet voor allerlei gecompliceerde berekeningen en constructies. Het beste hiervoor is het opstellen van een budget voor jezelf. Zo heb je overzicht en weet je waar je aan toe bent.
Verder kun je denken aan het volgende: hou 2 betaalrekeningen aan, 1 persoonlijke betaalrekening, 1 gemeenschappelijke betaalrekening (& wanneer je ZZPer bent nog 1 zakelijke rekening, zorgt vaak voor veel meer overzicht!). Ga op zoek naar een bank met hoge spaarrentes en hou daar je spaargeld aan. Doe dit dus niet bij allerlei verschillende banken. Ga op zoek naar een verzekeraar die alle verzekeringen die je wilt aanhouden aanbiedt en check of je een combi korting kunt bedienen. Alle verzekeringen op 1 plek en vaak nog goedkoper ook! Hetzelfde geldt voor beleggen. Zorg voor een beleggingsstrategie en hou je hier aan. Zo weet je elke maand waar je aan toe bent en kost het je minder tijd en energie.
Ga uit van wat je nodig hebt, niet wat je wilt
Minimalisme is erg sterk in selecteren wat belangrijk voor je is en wat niet. We kopen met z’n allen veel spullen, maar lang niet alles is nodig en een gedeelte beland ook zo weer in de prullenbak. Shoppen om te shoppen is geen hobby. Je koopt iets omdat je het nodig hebt.
Gebruik materialisme niet om onvrede te verbergen of jezelf te belonen. Je verdient geen nieuwe schoenen, een tas of uit eten gaan. Wat je wel verdient is een schuldenvrij leven en financiele stabiliteit. Dat zorgt voor een vrijer leven waar je voor altijd iets aan hebt. Die “high” die je ervaart na een aankoop duurt vaak maar een dag of maximaal een week, daarna wordt het gewenning.
Vraag je dus bij alles wat je koopt af of je dit echt nodig hebt. Is het het waard om te kopen? Stel je wilt een nieuw paar schoenen kopen voor 100 euro en er komt iemand die belooft je 100 euro te geven als je die schoenen niet koopt. Heb je dan liever de schoenen of de 100 euro? Als het antwoord de schoenen is, dan kun je overgaan tot aankoop. Stel je hebt liever het geld, koop dan de schoenen niet. Nu heb je jezelf die 100 euro teruggegeven.
Euro tot plezier ratio
Een goede methode die je helpt bij het bepalen wat je daadwerkelijk wilt uitgeven is om de euro tot plezier ratio te berekenen. Naar de film gaan kost 10 euro, en je hebt er 2 uur plezier van. Een 5 euro op 1 uur plezier ratio. Je hebt een groep vrienden die voorstelt om te gaan paintballen. Dit kost 30 euro per persoon voor 2 uur. Een 15 euro op 1 uur plezier ratio. Ga nu bij jezelf na of je dit het extra geld waard vind of dat je liever 3x naar de film gaat met je vrienden in plaats van 1x paintballen.
Maximaliseer de waarde die je krijgt als je geld uitgeeft en minimaliseer de uitgaves waar je geen waarde aan hecht.
Geef minder uit dan er binnen komt
Bij minimalisme in je financiën is het belangrijk dat je financiële situatie stabiel is. Dit is alleen te bereiken wanneer je minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Om hier overzicht in te krijgen is het weer van belang om een goede begroting voor jezelf op te stellen en budgetten te maken voor bepaalde uitgaven. Zo zorg je ervoor dat uitgaven stabieler verdeeld zijn over het gehele jaar. Daarnaast is een begroting handig om inzicht te krijgen in welke uitgaven belangrijk voor je zijn en waar je eventueel zonder kunt.
Hou uitgaven stabiel bij meer inkomsten
Waar je verder voor moet waken is lifestyle inflatie. Stel je gaat meer verdienen op je werk. Zorg er dan voor dat je deze extra verdiensten meteen opzij zet in bijvoorbeeld beleggingen of het aflossen van schulden. Ga dus niet een grotere tv kopen, een duurdere auto of vaker uit eten en op luxe vakanties van deze extra inkomsten.
Ook hier geldt dat wanneer er extra geld binnen komt en je dit ook direct gaat uitgeven dat je gaat wennen aan dit nieuwe uitgavenpatroon. Het is lastiger om minder uit te gaan geven wanneer je al gewend bent geraakt aan meer uit kunnen geven. Dus doe jezelf een plezier en hou je vanaf het begin in en zorg dat je uitgaven niet structureel omhoog gaan.
Wat versta jij onder minimalisme in financien?
Nu ben ik nog wel benieuwd wat jij verstaat onder minimalisme in je financiën? Wat pas je al toe en waar zou je graag verder aan willen werken? Laten we elkaar inspireren 🙂
Uitklokken
maart 16, 2020 @ 2:06 pm
Er zijn een paar dingen in mijn leven waar ik graag geld aan uitgeef. Een daarvan is vakanties/reizen. Daar bespaar ik dan ook niet op. Ik zou met een goedkopere vakantie ook plezier hebben, maar ik doe liever dingen die ik voor de rest van mijn leven mee kan nemen zoals unieke vakanties dan dat ik bijvoorbeeld eerder stop met werken.
Spullen interesseren me daarentegen weer bijna niets. Ik ga voor ervaringen in plaats voor spullen, dat is mijn minimalisme.
Tim
juni 30, 2020 @ 3:44 am
Waarom heb je een spaarrekening nodig? Ik snap eigenlijk sowieso niet goed waarom spaargeld te preferen valt boven stocks – en al helemaal niet boven een money market fonds. Daar kan een spaarrekening toch niet mee concurreren?
Saska | Finance Monkey
juni 30, 2020 @ 5:29 am
Ik denk dat het ook te maken heeft met psychologie. Van je spaargeld weet je tenminste dat de volle 100% er altijd is, of dat het in ieder geval is gedekt tot €100.000. Bij bonds & money market fondsen schommelt dit toch lichtelijk / kan de rente nu ook negatief zijn. Wel eens dat wanneer je aardig veel geld hebt, het best oke is om minder spaargeld aan te houden en meer te beleggen. Als je het geld echt nodig hebt, dan maar een verlies pakken. Soms gaan andere dingen voor (zoals boodschappen kunnen doen…).