Mijn FIRE reis #5: Onze strategie richting FIRE

Oke, veranderende plannen (we blijven in NL ipv emigreren naar Zweden), en we streven eerst naar barista FIRE voordat we volledig willen/kunnen stoppen. Klinkt allemaal mooi, toch? Maar wat is de strategie die we willen gaan toepassen om dit te bereiken? Goede vraag! In dit artikel vertel ik (of eigenlijk we, want we doen dit samen) hier graag meer over.
Inhoudsopgave
Stap 1: Stijgende uitgaven matchen met meer inkomen
Door onze veranderende plannen zullen onze uitgaven gaan stijgen. Op zich geen probleem omdat we nu allebei meer dan 50% van onze inkomsten opzij zetten. Het kan er dus wel vanaf. Maar het klinkt zo lekker hé, 50% van je inkomsten opzij kunnen zetten. We willen er dus eerst voor gaan zorgen dat onze extra uitgaven door meer ons ‘droomleven’ te gaan leiden gedekt gaan worden door meer inkomsten.
Maar hoe dan? Waar komen die extra inkomsten vandaan? Daarvoor hebben we een aantal opties bedacht:
- Ons huidige huis aanhouden en verhuren
- Inkomsten uit FinanceMonkey laten groeien
- M’n vriend wil een coaching praktijk gaan opzetten (daar is hij nu als manager bij EY ook al veel op gefocust, en goed in, al zeg ik het zelf 😉)
- Ik wil graag over een tijdje (wanneer we zijn verhuisd en meer ruimte hebben) zelf een tiny house bouwen, voor verhuur of als er familie/vrienden komen logeren.
- Daarnaast blijven onze huidige assets natuurlijk ook groeien. Daar komen ook wel wat opbrengsten uit (denk: dividend), maar dit herbeleggen we graag zodat dit sneller groeit.
Daarnaast zullen onze inkomens wel blijven groeien schatten we zelf in. Zelf heb ik nog wel wat periodieken over tot ik aan het eind van m’n huidige loonschaal zit, daarnaast komen er waarschijnlijk ook nog wel loonsverhogingen vanuit de nieuw vast te stellen CAO. Wie weet ooit nog een stapje omhoog? Al komt dat wel met veel meer verantwoordelijkheden, en is het maar de vraag of ik dat wil en/of kan. Voor mijn vriend zit er ook nog wel een stap omhoog in.
Kortom, we willen graag lifestyle inflatie de kop in drukken door de inkomsten te verhogen.
Stap 2: uitgaven verlagen
Nu hoeven onze wijzigende plannen niet alleen maar te leiden tot meer kosten. Er zijn ook een aantal vlakken waarop we minder willen gaan uitgeven.
- Boodschappen
Nu hebben we in onze “kleine” achtertuin ook al een stuk moestuin (+/- 25m2), maar als we groter gaan wonen is daar veel meer ruimte voor. Een fruitboomgaard, (nog) meer frambozen & aardbeien, en veel meer groente en kruiden zelf verbouwen. We willen dus meer van ons eigen land gaan leven, al hebben we er ook vrede mee dat we voor 6 maanden per jaar nog gewoon alles bij de AH halen. Ohja, niet te vergeten verse eitjes van de kippen, en dus ook af en toe een beetje kip of konijn(?) bij het eten.
- Zelf verbouwen / meubels maken
Oke, sommige dingen zijn goedkoper zo te kopen, maar wil je iets speciaals, dan scheelt het vaak veel geld door dingen zelf te doen. Denk aan bijv. een badkamer verbouwen. Of een kast maken van hout. En weet je nog dat tiny house waar we het eerder over hadden? Zelf een beetje handig zijn scheelt zoveel geld!
- Duurzaam huis
Sowieso komen er zonnepanelen. Dat scheelt al enorm op de energierekening. Verder willen we alles goed isoleren en gebruik maken van duurzame materialen wanneer we gaan verbouwen. Dat zien we maandelijks weer terug in de energierekening.
Stap 3: blijven beleggen
Tsja, simpeler kan ik het niet maken. De strategie die we nu aanhouden, blijft ook in onze nieuwe situatie gelden. We blijven elke maand opnieuw een groot gedeelte van onze inkomsten beleggen in ETFs. Hier hebben we wel een volgorde in:
Stap 3a: pensioenbeleggen + fiscale voordelen
Ten eerste willen we altijd elk jaar maximaal blijven inleggen op onze pensioenbeleggingen. Hiermee krijg je, afhankelijk van de hoogte van je inkomen, 37% of 42% van je inleg terug via de belasting. Dit is wat mij betreft de stap om mee te beginnen! Als ik bijvoorbeeld kijk naar m’n pensioenbeleggingen bij DEGIRO, hier ben ik halverwege 2019 mee begonnen, en nu 2 jaar later staan ze 25% in de plus. Deze 25% is nog excl. het belastingvoordeel. Wie wil er nu niet z’n pensioen goed geregeld hebben? Als je jaarruimte hebt: Doen!!
Stap 3b: regulier beleggen
Elke maand gaat er meer dan €1.000 richting m’n beleggingen. Het is eigenlijk heel simpel, door een goed overzicht in m’n financiën weet ik precies wat er die maand naar beleggen kan. Op de dag dat m’n salaris gestort wordt, maak ik dit bedrag meteen over naar mijn brokeraccount. Vervolgens koop ik ETFs (85% van m’n portefeuille zit in de ETF VWRL). En that’s it. 5 minuten per maand en ik ben klaar. Vinkje gezet. Hoppa!
Beleggen in ETFs is gewoon de makkelijkste en beste manier voor mij om toe te werken naar financiële vrijheid en vroeg stoppen met werken. Gemiddeld hoog rendement, kost weinig tijd en je hebt minder risico’s door de hoge spreiding. Wat wil je nog meer?
En wat is jou strategie?
En hoe zit het met jou? Als je ook toewerkt naar financiele vrijheid, welke strategie heb je dan uitgestippelt om dit voor elkaar te krijgen? Met alleen je FIRE bedrag uitrekenen ben je er immers nog niet…. Tijd voor actie! 😄👍