Mijn eerste fout met beleggen: Staatsobligaties kopen….

Oke, ik moet iets bekennen… Ik heb mijn eerste fout met beleggen gemaakt… Ik wilde op zoek naar een kans op de beurs, een aandeel of obligatie dat in de uitverkoop zou zijn. Maar eerlijk is eerlijk, ik had beter moeten weten. Er zijn honderden, zo niet duizenden, gespecialiseerde beleggers welken elke dag aan het handelen zijn op de beurs en hier meer verstand van hebben dan ik. Waarom dacht ik dan toch dat ze iets over het hoofd zouden zien?!

Mijn eerste fout met beleggen

Ik dacht een kans te zien door het kopen van 4% staatsobligaties (zoals ook gebruikt in het voorbeeld van staatsobligaties kopen via degiro) welke werden verhandeld voor 100,82 terwijl er nog 2 maanden resteerden totdat de looptijd erop zou zitten. Dit zou betekenen dat elke 100,82 euro die ik zou inleggen 104 waard zou zijn over 2 maanden. Ik vond het op dat moment eigenlijk al te goed om waar te zijn maar na veel wikken en wegen besloot ik toch om het eens te proberen.

Maar wat nou als het daadwerkelijk zo was? Dat zou makkelijk verdient zijn, 3,12 winst per 100,82 euro inleg, een rendement van 3,1% in 2 maanden tijd! Als het werkte wist ik hoe ik in het vervolg mijn geld zou besteden. Natuurlijk wist ik dat ik ook nog kosten zou moeten betalen bij degiro (namelijk 2 euro + 0,05% van de aankoopwaarde) maar deze zou ik er met 100 euro inleg al makkelijk uit hebben gehaald.

En dus…

Ik besloot om €252,05 euro in te leggen (250 euro nominale waarde) en volgens mijn berekeningen zou ik een winst maken na aftrek van de kosten van €5,82 en dus uitkomen op een rendement van 2,31% in 2 maanden tijd. Niet gek om even te proberen.

Oh silly me!

Natuurlijk was dit te goed om waar te zijn. Ik had al wel ergens gelezen dat je ook meegekochte rente zou moeten betalen maar ik geloofde dit niet. Tijdens mijn studie was me altijd geleerd dat deze rente of dividend uitkeringen al verwerkt zaten in de prijs. Daarom dalen aandelen vaak ook een beetje wanneer er net een dividenduitkering heeft plaatsgevonden. Ik besloot dus oogkleppen op te hebben en door te gaan met de aankoop.

En jahoor, ik mocht €8,41 meegekochte rente betalen. Weg rendement en in plaats daarvan een verlies van minimaal €2,59. Hierbij heb ik dan nog niet de kosten meegenomen die ik zal moeten betalen wanneer de rente wordt uitbetaald. Ai Ai. Ik heb besloten maar gewoon te wachten totdat de looptijd voorbij is.

Een wijze les

Dit bewijst maar weer dat het timen van de markt inderdaad niet werkt. Er zijn zoveel slimme kundige mensen die hier dagelijks mee werken en goede computers die het misschien nog wel beter kunnen dan deze slimme mensen. Je moet als particuliere belegger dit niet beter denken te kunnen. Natuurlijk zijn er zeker kansen op de aandelenmarkt, zoals het kopen van aandelen tijdens de financiële crisis, maar over het algemeen kun je het beste de markt als geheel volgen door middel van indexfondsen. Dit biedt de meeste risicospreiding en het hoogste gemiddelde rendement.

Toch was het een interessant experiment om te doen en helaas heeft het niet moeten baten. Toch heb ik met het verlies van die paar euro weer een wijze les geleerd en weet ik nu ook hoe het aankopen van (staats)obligaties in zijn werk gaat. Een boek kopen waaruit je hetzelfde leert kost misschien net zoveel, zo niet meer, maar dit blijft me in ieder geval voor een lange tijd bij.

Voor zover dus mijn experimenten met obligaties en mijn eerste fout met beleggen.Hopelijk weerhoudt dit artikel jullie ervan dezelfde fout te begaan en leren jullie op deze manier dezelfde les die ik heb geleerd.

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: