Skip to content

12 Comments

 1. Mark
  augustus 1, 2018 @ 3:29 pm

  Hoi Saska,

  Erg leuk en informatieve blog. Ik ben de laatste weken mij erg aan het inlezen bij GeldNerd en Mr. FOB.

  Welk account heb jij bij DeGiro en waarom heb je voor dat account gekozen? Ik zit te twijfelen tussen het standaard en custody account. Mr. FOB heeft een custody account en ben benieuwd naar jouw mening waarom jij welk account heb gekozen. Ik begin pas begonnen met beleggen en nieuwsgierig naar jouw mening hierover.

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes
  Mark

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   augustus 21, 2018 @ 3:13 pm

   Hi Mark,

   Sorry voor het late antwoord. Zelf heb ik ook een custody account. Toch ben ik soms wel aan het twijfelen over het switchen naar een normaal account. Mijn portefeuille is op dit moment nog erg klein en ik vind het wel jammer om dan 10% van mijn dividenden te zien opgaan aan kosten, dit is toch allemaal weer passief inkomen wat ik liever zelf hou. Ook is het zo dat bij de meeste grootbanken een beleggersrekening hetzelfde werkt als het normale account bij de giro (kortom: je aangehouden stukken kunnen worden uitgeleend). Nu is naar mijn weten nooit iets negatiefs gebeurt door het uitlenen van stukken tijdens de laatste financiële crisis dus ben ik zelf van mening dat het risico hierop laag is. Daarnaast vraag ik me af als hier iets mis mee gaat, of dit niet überhaupt al een teken is dat de markt als een kaartenhuis in elkaar gaat zakken.. Maar goed, dat is maar een gedachte..

   Ik moet er wel even bij zeggen dat dit natuurlijk mijn persoonlijke mening is en je jezelf goed moet inlezen en bekijken welk risico je wel of niet wil lopen. Veel succes!

   Reply

 2. Jorg
  maart 5, 2019 @ 12:41 pm

  Dag Saska,

  Interessante blog, ik ben sinds 6 maanden actief aan het beleggen bij DeGiro in aandelen indexfondsen uit de kernselectie.
  Om spreiding en, in mijn ogen, extra zekerheid aan te brengen wil ik mijn potje anders inrichten en obligaties zowel zakelijk als staatsobligaties toevoegen.

  Via DeGiro vind ik vanuit de kernselectie een handjevol obligaties. Volgens mij zijn dit enkel Europese obligaties waarvan 70% Nederlands zijn.
  iShares kom ik bijvoorbeeld niet tegen, deze staat wel in de tracker ETF selectie maar hieruit kan ik niet direct opmaken of het aandelen of obligaties betreft. Hoe filter jij op obligaties danwel aandelen? Loop je handmatig de lijsten door

  Groet,

  Jorg

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juni 30, 2019 @ 9:23 am

   Hi Jorg,

   Helaas ben ik inderdaad redelijk handmatig de gehele lijst doorgegaan. Het is inderdaad even zoeken geweest maar daarna ben je er geen tijd meer aan kwijt. Het zou inderdaad helpen als DeGiro bij de lijst zou kunnen aangeven of het equity (aandelen) of fixed income (obligaties) ETFs betreft, maar misschien is dat te veel gevraagd? Wie weet handig om ze eens een mailtje te sturen over dit punt..

   Groeten,
   Saska @ FinanceMonkey

   Reply

 3. Marlon
  april 12, 2019 @ 2:48 pm

  Hi Saska,

  Ik ben, as we speak, net begonnen met het investeren in VWRL bij DeGiro voor de lange termijn. Dus echt buy-and-hold. Ik zit alleen nog te stoeien met het dividend en hoop dat jij hier antwoord op kan geven.

  1. Keert het VWRL (gekocht: Euronext AMS) dividend uit?
  2. Zo ja, wordt dat periodiek automatisch op mijn account gestort?
  3. Kan ik instellen dat het dividend automatisch herinvesteert wordt, of hoe werkt dat?

  Alvast bedankt!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   april 24, 2019 @ 7:03 pm

   Hi Marlon, Wat spannend dat je net bent begonnen met investeren in VWRL! Ik heb net een post geschreven over het dividend van VWRL, deze kun je hier terugvinden. Even kort de antwoorden op je vragen: 1. Ja, 4x per jaar. 2. Dit wordt inderdaad automatisch op je DeGiro account gestort. 3. Naar mijn weten kan dit helaas niet. Dit zul je dus zelf moeten herinvesteren.
   Veel succes met je beleggingen!

   Reply

   • Dries
    september 17, 2019 @ 9:30 am

    Vrij recent werd VWRA (Isin code: IE00BK5BQT80) gelanceerd. Daarmee heb je VWRL en worden de dividenden automatisch geherinvesteerd.

    Reply

    • Saska | Finance Monkey
     oktober 6, 2019 @ 6:40 am

     Ah dat is wel interessant! Ga ik eens naar kijken 🙂

     Reply

 4. Steven
  februari 10, 2020 @ 9:07 pm

  Wat een leuke website, ik kan me heel erg vinden in je kijk op het leven en zeker als het aankomt op minimalisme. Omdat beleggen mij wel interessant lijkt voor de toekomst, maar ik hier niet actief bezig wil zijn ben ik ook uitgekomen op indexbeleggen en dan het liefst via een tussenpartij (automatische incasso). Ik ben me er pas in het verdiepen en nachtmerries uit de tijd dat ik nog economie moest volgen op school komen weer naar boven, ik ben helaas niet zo goed met cijfers. Wat ik mij afvraag is hoe zit het met transactiekosten? Je past dus elk jaar je beleggingsportefeuille (aandelen/obligatie verhouding) aan op basis van je leeftijd (100 – leeftijd). Hier zijn vaak ook transactiekosten aan verbonden, bijvoorbeeld bij een tussenpartij zal een “switch” je 0,25% kosten. Stel ik heb de dag voor mijn verjaardag op mijn 45e zo’n €40.000 belegd (aandelen – 55% – €22.000, obligaties – 45% – €18.000). Ik word de dag erna 46 jaar en ik switch diezelfde dag naar de nieuwe verhouding (aandelen – 54% – €21.600‬, obligaties – 46% – €18.400). De transactiekosten a 0,25% komen dan over €40.000 neer op €100. Dit klinkt niet heel aantrekkelijk of zie ik dit verkeerd?

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   februari 14, 2020 @ 8:53 am

   Hi Steven, fijn dat FinanceMonkey je zo aanspreekt! Gelukkig hoef je bij zo’n switch niet je gehele portefeuille om te zetten, maar alleen de 400 euro. Dit zou dus neerkomen op transactiekosten van 1 euro. Zelf lijkt het me in dit geval beter om er bij je volgende inleg rekening mee te houden. Als je een maand nadat je 46 bent geworden weer opnieuw 200 euro inlegt, doe dit dan in obligaties en niet in aandelen. Als je dit de keer erop weer doet dan zit je al bijna weer op de juiste verhouding zonder extra transactiekosten te hoeven betalen. Hoe je dit precies doet bij een tussenpartij welke automatisch inlegt weet ik niet precies, dat is afhankelijk van die tussenpartij. Zelf beleg ik bij DeGiro en doe dit handmatig (kost me maximaal 5 minuten per maand).

   Reply

 5. Paul
  april 2, 2020 @ 8:14 pm

  Hoe maak ik een selectie uit de honderden indexfondsen?
  Met vriendelijke groet, Paul

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   april 7, 2020 @ 7:20 pm

   Hoi Paul, dat is een goede vraag. Je kunt eens kijken naar het artikel over ETFs kiezen?
   Groeten, Saska

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *