Mijn beleggingsportefeuille (juni 2018)

Onder het mom: geld voor je laten werken ipv werken voor je geld, heb ik een tijdje geleden besloten om te beginnen met beleggen. Dit is nu alweer zo’n 1,5 jaar geleden en dus leek het me leuk om te delen waaruit mijn beleggingsportefeuille nu voornamelijk bestaat.

Hoe is mijn beleggingsportefeuille opgebouwd?

Ten eerste heb ik mijn geld belegd via degiro in indexfondsen. Indexfondsen doen het over het algemeen stukken beter dan beleggingsfondsen tegen lagere kosten. Omdat ik voor de lange termijn aan het beleggen ben zijn de lage kosten een belangrijk punt voor me. Een besparing van 0,1% op management kosten kan in dertig jaar tijd een verschil betekenen van €1100 in portfoliowaarde wanneer je nu €10.000 inlegt (bij een gemiddeld rendement per jaar van 5%). Dat is nogal een groot verschil! Daarnaast is het dus ook belangrijker om een goedkope broker te hebben zodat je geld ook daadwerkelijk voor jou aan het werk is en niet verdwijnt in de zakken van de broker.

Naast mijn aangehouden beleggingen heb ik ook nog een investering gedaan via Oneplanetcrowd in een zonnepark in Apeldoorn. Het milieu is erg belangrijk voor mij dus ik vond dit een goede manier om mijn geld te laten renderen en iets goeds te doen voor de wereld.

Mijn beleggingsportefeuille

Zoals hierboven genoemd heb ik geïnvesteerd in een zonnepark in Apeldoorn via crowdfunding. Dit bedraagt zo’n 10% van mijn belegde vermogen. De indexfondsen die ik aanhou bij degiro hebben de volgende verdeling:

  • 73% in aandelen indexfondsen
  • 27% in obligatie indexfondsen

Nu denk je misschien: wat een rare verdeling? Maar ik hou me aan de regel: je leeftijd in jaren is het percentage in obligaties binnen je beleggingsportefeuille. Op dit moment ben ik nog een gelukkige 27-jarige dus vandaar de 27% in obligaties.

De aandelenindexfondsen hebben de volgende onderverdeling:

  • 12,5% in iShares Euro Dividend UCITS (IDVY)
  • 77,5% in Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL)
  • 10% iShares AEX UCITS (IAEX)

De obligatie indexfondsen zijn onderverdeeld in staats en bedrijfsobligaties:

  • 40% in iShares Core Euro Corporate Bond UETF (bedrijfsobligaties)
  • 60% in iShares Euro Aggregate Bond UCITS (staatsobligaties)

Uitleg keuze aandelen indexfondsen

Ten eerste wil ik graag mijn kosten laag houden, vandaar ook dat de indexfondsen die ik aanhoudt allemaal in de kernselectie van degiro zitten. Dit heeft tot voordeel dat ik de fondsen 1x per maand gratis kan aan- of verkopen. Zo blijft dus elke euro voor me aan het werk i.p.v. “onnodige” kosten betalen voor transacties.

Het grootste aandelenindexfonds dat ik aanhoudt is het Vanguard FTSE All-World UCITS (beter bekend als VWRL). Dit fonds heeft een grote spreiding van zo’n 3.000 onderliggende aandelen over de gehele wereld, waarbij wel het zwaartepunt op de USA ligt. Daarnaast is de management fee van dit fonds relatief laag, wat weer belangrijk is om het rendement optimaal te laten zijn. (zie ook waarom indexfondsen beter zijn dan beleggingsfondsen) Omdat dit fonds veel in dollars handelt en ook het dividend wordt uitgekeerd in dollars (terwijl je het fonds kunt aankopen in euro’s) wilde ik graag ook nog 2 fondsen die meer de focus hadden op Europa (en dus het valutarisico minimaliseren). Vandaar dat ik niet volledig voor 100% in dit fonds zit maar nog 2 andere fondsen aanhoud.

Voor de euro aandelenindexfondsen heb ik gekozen voor het fonds wat de AEX in zijn geheel volgt, dit fonds geeft een prima rendement en zo blijf ik toch nog een beetje verbonden met de Nederlandse multinationals.

Dividend

Als laatste heb ik nog een fonds wat gemiddeld zo’n 3,5 – 4% van zijn waarde in dividend uitkeert per jaar. Hiervoor worden dividendaandelen aangehouden van grote Europese bedrijven. Ik vind het fijn om ook een fond met de focus op dividend ertussen te hebben zitten omdat dit mij blijft motiveren om te blijven beleggen en hierdoor het rendement iets stabieler blijft (niet volledig afhankelijk van de groei van het fonds maar een deel wordt dus nu ook al uitgekeerd). Overigens moet ik er bij zeggen dat alle aandelenindexfondsen die ik aanhoudt 4x per jaar dividend uitkeren. De hoogte verschilt per keer maar voor de andere 2 (niet dividend) fondsen is dit gemiddeld genomen zo’n 1,5 – 2% van de waarde per jaar.

Uitleg keuze obligatie indexfondsen

Om mijn beleggingsportefeuille minder risicovol te laten zijn hou ik ook obligatie indexfondsen aan. Hierbij zijn weer twee categorieën: staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Staatsobligaties worden gezien als het minst risicovolle beleggingsproduct in de markt. Bedrijfsobligaties komen op een goede tweede plek. Omdat mijn beleggingsportefeuille nog relatief klein is hou ik deze obligaties aan in een indexfonds. Bij het zelfstandig obligaties kopen komen namelijk ook nog transactiekosten kijken. Daarnaast worden er in een indexfonds meerdere obligaties aangehouden wat het risico op faillissement verkleint.

Mijn keuze voor 60% staatsobligaties ligt hem voornamelijk in het onderliggende doel waarom ik überhaupt obligatie indexfondsen aanhoud. De reden hiervoor is dat dit mijn gemoedstoestand stabiel houdt wanneer de markt een dip laat zien. Omdat staatsobligaties het minste risico bevatten is het dus logisch om deze voor een groter gedeelte aan te houden.

De opties die beschikbaar zijn in obligatie indexfondsen bij de kernselectie van degiro vind ik relatief weinig. Deze twee fondsen waren wat dat betreft voor mij het beste: ze volgen het best de onderliggende index en behalen relatief een prima rendement en keren gemiddeld iets meer dan 1% aan dividend uit van hun waarde.

Passief inkomen

Zoals je al merkt heb ik ook gekeken naar de hoeveelheid dividend dat wordt uitgekeerd door de indexfondsen. Dit doe ik met name omdat ik passief inkomen wil opbouwen: hoe meer passief inkomen, hoe minder afhankelijk ik word van een salaris of andere inkomstenbronnen. Het wordt dan voor mij makkelijker om meer vrije tijd te hebben en meer hobby’s en interesses op te pakken. De droom is om ooit volledig van passief inkomen te kunnen leven, maar dit gaat nog wel een tijdje duren en daarvoor moet nog veel gespaard worden… De weg er naartoe is ook mooi en het geeft me elke keer weer een kick als ik geld kan inleggen bij mijn beleggingen: kom maar op met dat passieve inkomen! 🙂

Hoe ziet jullie beleggingsportefeuille eruit? Wat zijn de factoren waar jullie op letten?

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: