Inkomsten: scherp hebben wat er elke maand binnenkomt

Als voorbereiding op de begroting die we gaan maken van je maandelijkse financiële situatie raad ik je aan om alle inkomsten die je hebt op een rijtje te gaan zetten. Voor sommigen is dit makkelijk: namelijk je salaris dat 1x per maand wordt gestort. Voor anderen kan dit een wat gecompliceerdere opgave zijn, zoals bijvoorbeeld bij zzp’ers of wanneer je meerdere inkomstenbronnen hebt. Hieronder een opsomming van mogelijke inkomstenbronnen welke je op reguliere basis kunt ontvangen (wanneer je er recht op hebt).

Salaris

Voor de meeste mensen is dit de grootste en enigste inkomstenbron die ze hebben. Je brengt een x aantal uur per week door op werk en hiervoor ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding wordt elke maand (hopelijk keurig op tijd) gestort op je rekening. Heb je scherp voor ogen hoeveel je salaris is, tot op de eurocent nauwkeurig? Zo niet dan raad ik je aan je laatste 6 loonstrookjes te bekijken (vaak via een online omgeving van de werkgever of via je bankrekening) en te kijken naar eventuele schommelingen in je inkomsten. Zijn er schommelingen die je niet kunt verklaren dan wordt het tijd om dit te gaan navragen bij de salarisadministratie van je werkgever.

Fluctuerende inkomsten / salaris

Mocht je salaris op maandelijkse basis fluctueren dan raad ik je aan voor een begroting het gemiddelde van de afgelopen 6 maanden te pakken. Wanneer je salaris erg seizoensgebonden zou ik het gemiddelde nemen van het afgelopen jaar. Mocht je makkelijk rond kunnen komen van het laagste salaris dat je ontvangt dan kun je er ook voor kiezen je begroting op te stellen op basis van het laagste bedrag. Alles wat je hierboven ontvangt aan salaris kun je vervolgens sparen of investeren.

WW uitkering / Bijstand

Ik hoop natuurlijk dat je elke dag met veel plezier naar je werk gaat, maar dit is helaas niet voor iedereen zo. Vele werkzoekenden zitten vaak in de WW of bijstand. Dit bedrag is elke maand hetzelfde (voor de duur van de uitkering). Ga na hoeveel dit bedrag is per maand en hoe lang je nog recht hebt op deze uitkering. Misschien stopt binnenkort je recht op een WW uitkering en zal je in de bijstand terecht komen. Je inkomen zal waarschijnlijk (flink) dalen, waar je nu al rekening mee dient te houden voordat je eventuele schulden opbouwt.

Overige uitkeringen en toeslagen

Er zijn nog tal van andere uitkeringen en toeslagen waar je recht op kunt hebben. Zo is er de huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Ook kan het zijn dat je gedeeltelijk of geheel bent afgekeurd om te werken en een WIA uitkering ontvangt. Daarnaast hebben we ook nog de ouderen onder ons die mogelijk een AOW uitkering en pensioen ontvangen.

Passief inkomen kan ook onderdeel zijn van wat er maandelijks binnenkomt. Dit betreft bijvoorbeeld dividend van aandelen die je in je bezit hebt. In een volgend artikel zal ik hier verder op ingaan.

Bekijk je liever in video format? Elke week post ik ook een video op mijn Youtubekanaal!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: