Indexfonds

Weinig risico maar toch het gemiddelde rendement van de markt krijgen? Dan zijn indexfondsen misschien wel een goed idee! Maar wat houdt zo’n indexfonds nu eigenlijk in?
Wat is een index?
Om hiervan een helder beeld te krijgen is het handig om eerst te begrijpen wat een index inhoudt. Een aandelenmarkt index is een groep aandelen bij elkaar welke een bepaalde waarde vertegenwoordigen. In Nederland is de bekendste index de AEX index maar misschien heb je ook wel eens gehoord van de S&P 500, Dow Jones of de Nasdaq. De AEX staat bijvoorbeeld voor Amsterdam Exchange, de AEX index is dus representatief voor de aandelen van de 25 grootste bedrijven die worden verhandeld op de Amsterdamse beurs.
Als de waarde van de onderliggende aandelen veranderd, heeft dit ook gevolgen voor de index welke mee veranderd. De index geeft dus een beeld hoe de markt in het algemeen veranderd. Gaat de index naar beneden dan is de totale waarde van de onderliggende aandelen gedaald. Hetzelfde geldt wanneer de index naar boven gaat; dan is de waarde van de onderliggende aandelen gestegen. Het kan dus zo zijn dat 1 van de aandelen 5% naar beneden is gegaan terwijl 10 anderen zijn gestegen, waardoor de index in zijn geheel is gestegen.
Wat is een indexfonds?
Een indexfonds is een gezamenlijk fonds welke het ontvangen geld op zo’n manier heeft belegd dat deze beleggingen representatief zijn voor de index welke door het fonds wordt gevolgd. Wanneer je het over een AEX indexfonds hebt, bevat het fonds dus alleen aandelen van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven aan de Amsterdamse Beurs. Het fonds zal zo goed mogelijk de markt nabootsen zodat het percentage aandelen welke in elk bedrijf worden aangehouden overeen komt met de markt in zijn geheel.
Let op: Beleggen brengt risico met zich mee. Er bestaat de mogelijkheid je inleg te verliezen.
De verschillen tussen een indexfonds en een beleggingsfonds
Nu denk je misschien: zo’n indexfonds lijkt erg veel op een beleggingsfonds. Dat is ook zeker het geval, maar er zijn wel duidelijk verschillen. Het grootste verschil is dat een beleggingsfonds actief beheert wordt, terwijl dit niet het geval is bij een indexfonds. Bij een beleggingsfonds is de fondsmanager iedere dag bezig met beoordelen hoe de aandelen ervoor staan en zal deze verkopen wanneer hij/zij indicaties heeft dat het bedrijf niet goed zal presteren. Wanneer hij/zij verwacht dat een bepaald aandeel een enorme groei zal doormaken zal dit aandeel worden aangekocht. Op deze manier probeert een beleggingsfonds zijn rendement te maximaliseren (boven het gemiddelde rendement van de index) en risico’s te minimaliseren.
Een indexfonds wordt dus niet actief beheerd, dit is immers niet nodig omdat de fondsmanager simpelweg de onderliggende index moet volgen (tegenwoordig wordt deze taak vaak uitgevoerd door computers). Wanneer een aandeel het erg slecht gaat doen wordt deze dus niet uit het fonds gegooid. Hetzelfde geldt voor goed presterende aandelen. Je bent op deze manier nooit te laat om in een goedlopend aandeel te investeren, deze zit simpelweg al in het fonds. Het gemiddelde van de markt wordt dus gevolgd door het indexfonds.
De voordelen van een indexfonds
Nu wil je natuurlijk beleggen zodat je geld een beter rendement behaald dan de markt. Op basis van bovenstaande zou je zeggen dat je dan misschien beter kunt beleggen in beleggingsfondsen. Maar er zijn 3 grote voordelen van het beleggen in indexfondsen: 1. indexfondsen presteren beter over de lange termijn dan beleggingsfondsen (you can’t time the market!), 2. er is geen tot weinig kennis nodig bij het investeren in indexfondsen en, 3. De kosten van indexfondsen zijn vele malen lager dan beleggingsfondsen.
1. Indexfondsen presteren beter over de lange termijn dan beleggingsfondsen
Het is algemeen bekend dat op de lange termijn 92 – 95% van de beleggingsfondsen slechter presteert dan de markt in zijn geheel. Het is daarom niet aan te raden om een beleggingsfonds aan te houden als het net zo makkelijk is om een indexfonds aan te houden en dus het markt rendement te ontvangen (minus fondskosten). Is het gemiddelde rendement over de lange termijn erg belangrijk voor je? Ga dan investeren in indexfondsen en laat actief beheerde beleggingsfondsen links liggen.
2. Er is geen tot weinig kennis nodig bij het investeren in indexfondsen
Het investeren in indexfondsen is erg makkelijk. Doordat je een brede index pakt zoals bijvoorbeeld de S&P 500 zorg je ervoor dat je in verschillende sectoren investeert en dus hoef je je niet druk te maken om de spreiding van je aandelen. Een index als de AEX kent minder aandelen en maakt hem derhalve iets risicovoller dan bijvoorbeeld de S&P 500. Er bestaan ook indexfondsen die in verschillende landen aandelen aanhouden om zo invloeden van conjunctuurverschillen tussen landen te verkleinen. Een goed voorbeeld hiervan is VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. ISIN code: IE00B3RBWM25) met een wereldwijde spreiding, zie onderstaande tabel.
Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je een breed indexfonds neemt om in te beleggen om de spreiding maximaal te houden en derhalve de risico’s die gepaard gaan met beleggen te verkleinen. Er zijn zeker indexfondsen die minder presteren dan de index die ze behoren te volgen, daarom raad ik je aan om voordat je een indexfonds aankoopt eerst Morningstar te raadplegen om te kijken naar de historische rendementen en hoeverre die overeen komen met de onderliggende index.
3. De kosten van een indexfonds zijn vele malen lager dan van een beleggingsfonds
Wanneer we bijvoorbeeld de fondskosten van het VWRL indexfonds, zoals hierboven genoemd, bekijken, zien we dat deze 0,25% bedragen op jaarlijkse basis welke zijn verwerkt in de koers van het fonds. Als we dit vergelijken met een ASN beleggingsfonds met fondskosten tussen de 0,5 – 1,2% (excl. ASN Novib-Microkredietfonds van 2,34%) + 0,3% service kosten is dit verschil aanzienlijk. Dit heeft zeker op de lange termijn grote gevolgen voor je rendement en de waarde van je beleggingen. Zorg er daarom voor dat je kosten laag houdt zodat al het geld wat je beschikbaar hebt voor beleggen ook daadwerkelijk voor je aan het werk is.
Conclusie
Ik hoop dat dit artikel voor je heeft opgehelderd wat een indexfonds is en wat hiervan de voordelen zijn. Beleg je zelf ook in indexfondsen?
Niet Tot 71
juni 1, 2018 @ 7:54 pm
Mooi stuk heb je geschreven.
Wij beleggen inmiddels alweer meer dan een jaar. We doen dit uitsluitend in index fondsen die we bij DeGiro kopen. Tot afgelopen jaar kochten we VTI en VXUS. Sinds dit jaar kunnen we die niet meer kopen en hebben we voor VWRL gekozen.
Saska | Finance Monkey
juni 3, 2018 @ 8:15 am
Thanks! Het grootste gedeelte van de indexfondsen in mijn beleggingsportfolio is inderdaad ook VWRL 🙂 Heb je er toen ook voor gekozen om VTI en VXUS te verkopen en om te zetten in VWRL? Dat heb ik toen wel gedaan, ik had nog relatief weinig in de andere twee fondsen en vond het omzetten beter en overzichtelijker (ook de kosten van €2,50 per beurs waren naar verhouding veel, en kosten = minder rendement natuurlijk!)
Erik
juni 20, 2018 @ 10:37 pm
Ik heb ze zelf aangehouden (ik ben niet de blogger waar je op reageert.) ik heb genoeg in VTI/VXUS zitten dat 5 euro per jaar procentueel zo klein is, dat in optelling bij de rest van de fonds kosten ik nog steeds wat goedkoper uit ben dan wanneer ik het overzet naar VWRL. Maar het scheelt niet enorm.
Saska | Finance Monkey
juni 21, 2018 @ 5:55 am
Ik was eind vorig jaar ook begonnen met VTI/VXUS maar niet genoeg kunnen opbouwen om dat voordeel er inderdaad uit te halen. Bij mij zou dan mijn volledige dividend in rook zijn opgegaan.. Lekker aanhouden en hopelijk kun je binnenkort weer bijkopen 🙂
Martijn
juni 13, 2019 @ 9:22 pm
Zelf beleg ik in twee AEX ETF’s (Think en Ishares), ook via DeGiro custody. Vorig jaar april ben ik ingestapt met in 1 keer een redelijk bedrag (lump sum). En sindsdien leg ik maandelijks ook een bedrag in (dollar cost average). Al het dividend dat binnenkomt investeer ik direct weer. Tot nu toe gaat het best aardig, als ik vergelijk wat ik cash heb ingelegd en wat mijn belegging nu waard is, zit ik op dit moment rond de 7% rendement. Ik ben van plan om dit jaren lang zo door te doen, 10-15 jaar wellicht.
Ik kijk momenteel naar nog meer mogelijkheden om te beleggen in een index. Ik zie dat je hebt gekozen voor “Vanguard FTSE All-World UCITS ETF”. Mag ik weten waarom deze, in plaats van bijvoorbeeld de MSCI World?
Jeroen
september 18, 2019 @ 4:06 pm
De management fees voor MSCI world zijn 0,5% per jaar. Dat is twee keer hoger dan de fees voor Vanguard All World (.22%). Niet dat het veel scheelt (28 euro op jaarbasis bij 10.000 ingelegd) maar een echt voordeel zie ik er niet tegenover staan.
Ik heb deze informatie opgezocht via Morningstar.