Skip to content

6 Comments

 1. MsMimi
  november 25, 2019 @ 9:50 am

  Niet aflossen omdat je anders minder hypotheekrente aftrek hebt is een onzin-argument! Je krijgt minder hypotheekrenteaftrek omdat je minder rente betaalt, maar per saldo levert het je juist geld op. Ter vergelijking: als ik je vraag mij iedere maand 100 euro te geven omdat ik je dan 37 euro teruggeef zou je dat dan doen? Natuurlijk niet! Maar dat is wel wat je doet als je ervoor kiest meer rente te betalen door niet af te lossen: je betaalt de bank een bak rente zodat je via de belasting een klein deel van dat geld terug krijgt.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   november 26, 2019 @ 5:07 pm

   Ik vond dit wel een belangrijk punt om te noemen. Je kosten gaan inderdaad omlaag, maar daarmee krijg je ook minder geld terug van de overheid. Zeker als je een vergelijking wilt maken met hoeveel rendement je op je geld kunt behalen is dit een belangrijk punt om mee te nemen. Zelf ben ik daar meer mee bezig: mijn geld zo rendabel mogelijk voor me aan het werk zetten. Wij hebben een hypotheekrente van 1,64% en haal daar nog maar eens de hypotheekrenteaftrek vanaf, dan kom je op een belachelijk laag percentage (1,02% om precies te zijn). Dan zijn er echt betere manieren om je geld te investeren 🙂 en dat hoeft niet eens heel risicovol te zijn (want ja, 1,02% rendement goedmaken is relatief makkelijk).

   Maar goed, ieder zijn mening over dit onderwerp en manier van met geld omgaan. Als je er voor kiest om je hypotheek af te lossen is dat ook goed, zolang je er maar iets mee doet behalve consumeren, consumeren en consumeren…

   Reply

 2. Maris | Moneyzz.nl
  november 25, 2019 @ 11:15 am

  Als hier de verbouwing helemaal achter de rug is dan wil ik een combi gaan maken, sowieso spaargeld waar ik direct bij kan in geval van nood. Maar daarnaast ook een combi van beleggen en extra aflossen op de hypotheek. Het maandbedrag is hier nog gewoon te hoog naar onze zin en met een part time baan zou dat lastig te betalen worden.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   november 26, 2019 @ 5:10 pm

   Heel verstandig om het in zo’n situatie op die manier aan te pakken! 🙂 Gaat het nog lang duren met de verbouwing?

   Reply

   • Maris | Moneyzz.nl
    december 1, 2019 @ 10:24 am

    Voor binnen aan/ op het huis zijn we sowieso heel 2020 nog bezig. Misschien nog iets in 2021 maar dat ligt eraan hoeveel we beiden samen kunnen sparen. En daarna moet ook de tuin nog. Dus ik denk op zijn vroegst klaar in 2021 en anders 2022. Maar 2021 hou ik aan als streven!

    Reply

 3. E&G
  december 22, 2019 @ 4:39 pm

  Wij doen beide. Beleggen en aflossen. Extra inleggen op de beleggingsrekening ten kosten van aflossen vinden wij, nu de beurs al 9 jaar in de lift zit, te risicovol worden.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *