3 Comments

 1. DKK
  september 16, 2019 @ 10:07 pm

  Interessant artikel. Ik ben ook een van die mensen die niet tot 70+ wil blijven werken (goh). In je eerdere artikel was het doel financiële onafhankelijkheid. Er zit m.i. een nuanceverschil ten opzichte van eerder stoppen met werken. In de praktijk gaat het dan veelal om een ‘overbruggingspensioen’. Een pot die je aanspreekt in de periode dat je stopt met werken tot je eigenlijke pensioendatum. Eventueel met voldoende reserve als aanvulling op AOW + opgebouwd pensioen. Bijvoorbeeld om het ontstane pensioengat te dekken. Het vermogen dat dan moet worden opgebouwd is gelukkig veel lager dan de bedragen uit de tabellen. Persoonlijk raak ik altijd enigszins ontmoedigd als ik die enorme tabel-miljoen-bedragen zie en dan na een ultrasober jaar constateer dat ik al 1% heb bereikt (jeej!). Een minder conservatieve (maar wellicht reëlere) berekening helpt mij in ieder geval om gemotiveerd te blijven.

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   oktober 6, 2019 @ 6:57 am

   Hi DKK,

   Haha ik snap je punt heel goed. Aangezien ik nog maar 29 ben komt dit neer op zo’n beetje hetzelfde. Daarnaast denk ik ook nog eens dat een pensioen er voor mij niet echt in zal zitten (bummer!) en dus ga ik liever uit van iets conservatiefs. Ik snap goed dat als je 55 bent en op je 60ste wil stoppen dat je dan veel minder nodig hebt om die 7 jaar te overbruggen, als je er vanuit gaat dat je tijdens je pensioen niet gekort wordt tenminste…. Het blijft een lastig onderwerp wat je van veel kanten kunt beredeneren en wat voor iedereen toch weer verschilt.

   Reply

 2. Mymoneylife
  september 29, 2019 @ 1:28 pm

  Handig en interessant artikel! Bedankt

  Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.