Skip to content

10 Comments

 1. J
  april 22, 2019 @ 6:49 am

  Goede post! De link naar uitleg over normaal/custody account werkt niet

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   april 24, 2019 @ 7:01 pm

   Thanks! Heb de link aangepast 🙂

   Reply

 2. LL
  juli 18, 2019 @ 7:03 pm

  Bedankt voor je post, was precies wat ik even zocht. Ik ben nog niet zolang geleden begonnen met vwrl via degiro en heb nu een paar keer dividentuitkering gehad. Wat ik alleen niet snap is als ik het (kwartaal)divident / ingelegde waarde op dat momenr doe x 100, ik op 0,75% uitkom en niet de bovenstaande %. Vergeet ik iets, bereken ik het niet goed?
  Alvast bedankt!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juli 28, 2019 @ 12:51 pm

   Hi! Zoals uitgelegd heb ik bovenstaand gebruik gemaakt van de waarde van VWRL op/rond 31 december. Hierdoor kunnen percentages enigszins afwijken. Heb je bij je berekening ook 4 kwartalen meegenomen? Het percentage dividend als waarde van het aandeel is voor een geheel jaar.

   Groeten,
   Saska @ FinanceMonkey

   Reply

 3. Jeroen
  september 18, 2019 @ 3:44 pm

  In een efficiënte markt zal een bedrijf met een hypothetische beurswaarde van 50 euro die 1 euro aan dividend uitkeert als gevolg van die uitkering 1 euro aan koerswaarde van het aandeel inleveren zodat de totale waarde (49 + 1 euro) onveranderd blijft. De waarde van een aandeel is namelijk een inschatting in de markt van de toekomstige waarde van een bedrijf (alle andere investeringsmogelijkheden in acht genomen) en die waarde van het bedrijf is met 1 euro gedaald door het uitgekeerde dividend – dat anders herinvesteert kon worden.

  Dit wordt hier verder uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=f5j9v9dfinQ

  Er is onderzoek gedaan naar de prestaties van aandelen waarbij dividend wordt uitgekeerd en aandelen waarbij dat niet het geval is – ze presteren gelijk. Door je meer te richten op aandelen met een hoog of hoger dividend, heb je mogelijk een minder geversificeerde portfolio en loop je meer risico.

  Ik lees dat je om andere redenen voor dividend kiest, namelijk omdat het verslavend werkt om ieder kwartaal een hoger bedrag te ontvangen. Maar ik denk dat het wel zinvol is om bij deze gevolgen stil te staan. Helemaal als je ook nog eens het risico op dividendlekkage meeneemt. Ik vraag me dan af of het psychologisch voordeel opweegt tegenover het in rationeel opzicht hoger risico en mogelijk hogere kosten.

  Wel een fijne post!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   november 7, 2019 @ 11:36 am

   Hi Jeroen,

   Bedankt voor je goede comment! Ik ben het zeker met je eens dat de rendementen op een aandeel gelijk zouden (moeten) zijn als je kijkt naar wel of niet dividend uitkeren. Het enige verschil hierin is gerealiseerde winst op je portefeuille versus ongerealiseerd (wanneer geen dividend wordt uitgekeerd heb je alleen ongerealiseerde winst aangezien je anders eerst de aandelen zou moeten verkopen om daadwerkelijk de winst te kunnen ontvangen). Bedrijven die helemaal geen dividend uitkeren, denk aan Facebook en Google, bouwen inderdaad alles op binnen het bedrijf. Toch is er wel een verwachting van de investeerders dat dit ooit uitbetaald gaat worden. Zelf ben ik geen fan van bedrijven die helemaal geen dividend uitkeren, al hoeven ze wat mij betreft ook niet 50+% van de winst uit te keren, want dat schaadt dan inderdaad weer de hoeveelheid investeringen die het bedrijf kan maken en dus de waarde van het aandeel. Maargoed, met mijn kleine portefeuille heb ik daar weinig invloed op ben ik bang.

   Gelukkig is VWRL geen ETF wat focust op dividenduitkeringen, en dus schaadt het in deze de spreiding binnen de portefeuille niet.

   Leuk dat je rationeel versus psychologisch aanhaalt, want dat is dus juist best lastig! Vaak wint psychologisch het eerder. Toch vraag ik me af waarom er aan dividenduitkeringen een hoger risico hangt? Dit zie ik zelf namelijk nog niet helemaal zo? Misschien weet je daarmee mijn psychologische kant te overtuigen om rationeler te worden…

   Reply

 4. hoi
  november 19, 2020 @ 3:21 pm

  Zeer informatieve site!! Heb er veel aan gehad.

  Reply

 5. Emma
  december 28, 2020 @ 4:10 pm

  Ha Saska,

  Fijne uiteenzetting, bedankt!
  Vraagje: in de eerste tabel staat bijvoorbeeld voor 2019 €1,57 totaal dividenduitkering. Is dat per aandeel VWRL dat je hebt? Of hoe is dit anders?

  Alvast bedankt!

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   december 29, 2020 @ 5:32 pm

   Hoi Emma,
   Dat klopt, dit is het bedrag wat je per aandeel VWRL krijgt. 🙂

   Reply

 6. f.
  februari 7, 2021 @ 1:10 pm

  Bedankt om deze pagina te blijven updaten!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *