Skip to content

4 Comments

 1. Ron
  november 16, 2018 @ 10:06 pm

  Hoi Saska,

  Bedankt voor dit stukje en zeker over de mee gekochte rente zie je weinig terug op het internet. Omdat ik zelf ook zit te kijken naar handelen in Obligaties wil ik zeker zijn welke kosten er allemaal je rendement drukken. Hopelijk heb jij al eens een obligatie gekocht en tot de eindtijd vast gehouden. Ik ben namelijk erg benieuwd of er nog verassingen komen als je de obligatie terug betaald krijgt.

  Heb je ook ervaring met buitenlandse obligaties en belastingen daar ?

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   januari 5, 2019 @ 2:53 pm

   Hi Ron,
   Graag gedaan! Ik heb geen ervaringen met buitenlandse obligaties, maar wel met het aanhouden van Nederlandse obligaties tot het einde van de looptijd. Je krijgt op dat moment de nominale waarde van de obligatie terug plus de rente die is opgebouwd sinds de laatste rente uitkering. Daarnaast betaal je bij DeGiro dan weer corporate action kosten. Bij het voorbeeld (mijn aankoop destijds) zoals gegeven in het artikel kwam dit neer op €2,25. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de berekening hiervan niet helemaal kan herleiden, maar DeGiro heeft sindsdien zijn/haar tarievenoverzicht ook weer aangepast dus het zou daardoor kunnen komen. Net zoals bij de aankoop betaal je bij de verkoop ook transactiekosten. Daarnaast zal ik ook wel een % hebben moeten betalen over de rente neem ik aan, maar dit kan ik je niet met zekerheid zeggen.

   Reply

 2. Pauline
  maart 6, 2019 @ 1:40 pm

  Dag Saska, hierboven en op internet kan ik alleen informatie vinden over het kopen van een obligatie (bijv. uitgegeven door de Nederlandse Staat).
  Waar ik vnl in ben geinteresseerd is hoe ik kan inschrijven op een obligatie die net wordt uitgegeven door de NL staat.
  Zoveel heb ik begrepen dat je van tevoren kunt aangeven wat je “limiet” is. Vervolgens, afhankelijk van de uiteindelijk vastgestelde uitgiftekoers, heb je pech of geluk om niet of wel “ingeloot” te worden.

  Tot zover het proces.

  Maar waar moet ik zijn om dit ook daadwerkelijk te gaan doen? Website? Bank? Hoe kom ik te weten wanneer er een nieuwe staatslening wordt aangegaan en wanneer daarop ingeschreven kan worden?

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juni 30, 2019 @ 9:28 am

   Hi Pauline,

   Voor de uitgifte van overheidsobligaties zou ik inderdaad contact opnemen met je bank. Deze worden niet meteen rechtstreeks aan de secundaire markt aangeboden. Via je bank wordt dan aangegeven voor hoeveel je je wilt inschrijven tegen welk bedrag. De bank bundelt vaak de vele orders die ze binnenkrijgen in 1 of een paar bedragen waarvoor ze inschrijven. Let wel, je bank staat er waarschijnlijk niet om te springen als je voor een paar duizend euro belt. Dit soort inschrijvingen gebeuren vaak voor grote bedragen (denk 100.000 minimaal). Mocht het bedrag waarvoor je je wilt inschrijven lager zijn, dan blijft de secundaire markt over. Je kunt natuurlijk altijd eens je bank bellen voor het precieze minimale bedrag wat zij hanteren voor de inschrijving op de uitgifte van staatsobligaties. Ik kan me zo voorstellen dat dit per instelling verschilt.

   Veel succes!

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *