Hoe werkt het: Staatsobligaties kopen via degiro

Hoe gaat het kopen van staatsobligaties via degiro in zijn werk? Naar een soortgelijk artikel was ik zelf opzoek wanneer ik dacht een goede deal te maken op staatsobligaties maar niet helemaal door had hoe het kopen ervan in zijn werk ging. Gelukkig ben ik er nu inmiddels achter gekomen hoe dit in zijn werk gaat. Hopelijk helpt dit anderen bij hun aankoop. Bij deze dus een korte handleiding staatsobligaties kopen via degiro.

Ik ga er gemakshalve al wel even vanuit dat je weet welke obligaties je wil gaan kopen. Je hebt je huiswerk dus al gedaan maar bent nu op het punt dat je ook daadwerkelijk de koop wil gaan uitvoeren. Het scherm wat opent als je op kopen klikt bij degiro ziet er alleen wel anders uit dan bij het aankopen van aandelen of ETFs. Hoe nu verder?!

 Staatsobligaties kopen via degiro

In dit artikel neem ik de Nederlandse staatsobligaties van 4% welke aflopen op 15 juli 2018 als voorbeeld. Dit is de datum waarop de laatste rente wordt uitgekeerd en je de principal teruggestort krijgt. De tekst NEDER4%15JUL2018 staat dus voor Nederlandse staatsobligaties met rentepercentage van 4% welke aflopen op 15 juli 2018.

Invoer degiro aankoop staatsobligaties
Goed, je klikt op koop en krijgt bovenstaand scherm te zien. Het verschil met wanneer je aandelen aankoopt is dat er nu wordt gesproken over een nominale waarde en een limiet (%).

Hoe werkt het ook alweer?

Even terug naar een klein lesje over hoe obligaties nu ook alweer in elkaar zitten. Je hebt bij obligaties de nominale waarde (ook wel “principal” genoemd), dit is het bedrag waarover de rente wordt berekend en het bedrag wat je terugkrijgt aan het eind van de looptijd.

Daarnaast wordt er vaak een premium of discount gegeven op de obligaties. Dit heeft met name te maken met het rentepercentage welke wordt gegeven op de obligatie en het huidige rentepercentage in de financiële markten. Andere invloeden zijn bijvoorbeeld de resterende looptijd van de obligatie, de verwachte veranderingen in rentepercentages in de markt en de kans op faillissement van de tegenpartij. In het voorbeeld hebben we het over een staatsobligatie van 4%, dit ligt natuurlijk ver boven de huidige rentepercentages en dus geldt er een premium voor deze obligatie. Vandaar dat het percentage dat is ingevuld bij Limiet (%) boven de 100% ligt. Welk percentage je invult bij limiet (%) is volledig afhankelijk van bovenstaande factoren en dus bij elke obligatie anders en veranderd ook per dag.

Voorbeeld aankoop

Dus stel je wil voor €100 aan staatsobligaties kopen, dan vul je bij nominale waarde 100 in. Daarna hangt het er vanaf of je de obligatie met een premium of discount wil aankopen en hoeveel deze dan zou bedragen. Dit getal in percentages vul je in bij limiet (%). Wanneer je bij limiet 100 invult betekend dit dat je de obligaties voor 100 euro wil kopen. Het bedrag waarvoor je ze koopt is dan gelijk aan de nominale waarde.

De aankoop & kosten

Zoals je in bovenstaand plaatje al kon zien heb ik in dit geval de NEDER4%15JUL2018 aangekocht voor een premium van 100,82% en in totaal voor een nominale waarde van 250 euro. Dit betekend dat ik op 15 juli 2018 250 euro ontvang plus de 4% rente over dit bedrag voor het afgelopen jaar. De aankoop kostte me €252,05 maar er kwamen ook nog transactiekosten bovenop.

Degiro hanteert op dit moment voor deze obligatie €2 aankoopkosten + 0,05% van de transactie. Dit kwam neer op een totaal aan kosten van €2,13. Voor de actuele kosten raad ik je aan te kijken op de website van degiro (normaal account / custody account). Het loont dus om meer aan te kopen omdat de variabele kosten maar 0,05% bedragen maar de vaste kosten “hoog” zijn met €2. Wanneer je voor een hoger bedrag obligaties aankoopt wordt deze €2 dus gedeeld door meer euro’s in obligaties.

Transacties rekening degiro aankoop staatsobligaties

Meegekochte rente

Iets waar ik niet op had gerekend is dat je bij de aankoop van staatsobligaties ook nog rekening moet houden met de meegekochte rente! De rente op Nederlandse staatsobligaties wordt uitgekeerd op 15 juli van elk jaar (kijk hiervoor ook in de prospectus van de betreffende obligatie om hier 100% zeker van te zijn). De kans is groot dat je de obligatie niet op de dag koopt waarop de rente wordt uitgekeerd. Derhalve moet je het tot dusver opgebouwde bedrag aan rente ook betalen bij de aankoop van een obligatie. Dit bedrag plus de rente die opbouwt tussen de tijd dat je de obligatie hebt aangekocht en de rente wordt uitgekeerd ontvang je op de rente uitkeringsdatum. Wanneer je de obligatie in de tussentijd verkoopt ontvang je de meegekochte rente plus extra opgebouwde rente in de tussentijd terug.

De meegekochte rente kun je als volgt berekenen:

Rentebedrag = nominale waarde x rentepercentage
Meegekochte rente = (aantal dagen sinds laatste renteuitkering / 365) x rentebedrag

Totale kosten aankoop staatsobligaties

De totale kosten voor het aankopen van staatsobligaties is dus opgebouwd uit de volgende punten:

  • Nominale waarde * premium/discount
  • Transactiekosten
  • Meegekochte rente

Veel succes met staatsobligaties kopen via degiro!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: