Hoe te beginnen met bloggen?

Er zijn vele sites mee volgeschreven. Hoe begin je nu met bloggen? Hoe kies je je onderwerp? Hoe regel je een website? Alle tips en tricks om zoveel mogelijk bezoekers naar je blog te krijgen. Hoe je het beste content schrijft voor op je blog. Hoe je geld verdient met je blog. En dat ga ik hier proberen in 1 artikel samen te vatten? Dat is natuurlijk bijna niet te doen! Maar voor diegene die graag wil beginnen met bloggen kan ik wel wat interessante dingen op papier zetten natuurlijk.
Inhoudsopgave
Waarom wil je bloggen?
Voordat je begint met een blog is het goed om vast te stellen waarom je eigenlijk wilt bloggen. Iedereen heeft wel weer een andere reden om te willen beginnen met bloggen. Anderen informeren, zelf of anderen dingen leren, bijhouden hoe het met iets gaat, mensen inspireren, geld verdienen, onderdeel zijn van een gemeenschap (yes, de blog nerds! Welkom!), mensen leren kennen, creatief bezig zijn, een uitlaatklep voor je gevoelens, je mening uiten, je schrijfstijl verbeteren, en vast nog een heleboel anderen. Maar wat is jou drijfveer om dit te willen gaan doen?
Nu denk je misschien: ach wat maakt het uit waarom ik het wil, ik doe het gewoon. Maar een succesvolle blog beginnen kost veel tijd, heel heeeel veel tijd. Binnen 3 maanden een fulltime inkomen komt misschien bij 0,0001% van de mensen voor, maar is absoluut niet de norm. Binnen een maand 10.000 bezoekers is ook echt een uitzondering. Na je eerste maand mag je blij zijn dat het er 50 zijn (ja, al die facebook vrienden!). En ook al maken bovenstaande twee dingen je niet uit, onthoud dat elk artikel wat je online voorbij ziet komen tijd en aandacht heeft gekost. De liefde en aandacht die je erin stopt geeft ook weer wat je er voor terug zult krijgen. In 10 minuten een artikel schrijven en publiceren zodat er tenminste iets staat is vaak niet de oplossing…
Waarover wil je bloggen?
Oke, we weten nu de waarom. Maar weet je ook al waarover? Wat wordt het onderwerp van je blog? Is dit enorm uitgebreid of is het meer specialistisch? Gaat het over planten, of specifiek bloemen, of nog specifieker tulpen? Vaak is een specifieker onderwerp beter om meer bezoekers te krijgen, al hangt dit natuurlijk ook wel weer van het onderwerp af.
Als je weet waar je over wilt bloggen, schrijf dan alvast een aantal onderwerpen voor blogartikelen op papier. Misschien is het zelfs een goed idee om alvast een aantal artikelen te schrijven zodat je goed van start kunt gaan wanneer je eenmaal je website hebt gebouwd.
Je blog bouwen
Dit klinkt natuurlijk enorm ingewikkeld: een blog bouwen. Toch is het helemaal niet zo moeilijk als je denkt! Ten eerste zijn er 2 keuzes voor de beginnende blogger voor wat betreft het systeem waarop je blog draait. De meest basic versie is blogger. Hierop kun je tot op zekere hoogte je blog vormgeven en krijg je een gratis URL (jeblognaam.blogger.nl). Een gratis URL kun je ook krijgen via wordpress (ook blognaam.wordpress.org) maar biedt veel meer opties om je site te personaliseren.
Zelf heb ik hosting voor mijn blog, en daarmee dus ook mijn eigen domeinnaam. Mijn website draait op wordpress, het software programma wat het voor mij makkelijker maakt om artikelen te publiceren. Dit is de achterkant van mijn blog die jullie niet te zien krijgen. Verder gebruik ik het thema Ultra van Themify. Dit thema maakt het mogelijk om mijn blog vorm te geven zoals jullie deze nu zien. Ik vind dit heel gebruiksvriendelijk. Het heeft allemaal blokken die je kunt slepen en naar eigen wens kunt vormgeven. Het is een soort blokkendoos die je zelf kunt aanpassen en invullen. Je hoeft dus zelf geen HTML te leren, iedereen kan het! Het kost je misschien een dag, maar het resultaat mag er zijn.
Content schrijven
Dan nu misschien wel de allerbelangrijkste stap! Het schrijven van artikelen, oftewel, content. Dit is waarom je bent begonnen met bloggen. Om dingen op papier te kunnen zetten, om wat voor reden dan ook. Dit is uiteindelijk ook waarom je bezoekers krijgt door de zoekresultaten.
Het schrijven van goede content is een vak op zich. Niet iedereen kan even soepel schrijven, de een typt misschien 100 woorden per uur, de ander tegen de 1.000. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over zin opbouw, en ook de opbouw van je alinea. Daarnaast vertel je ook een verhaal. Dit doe je vaak in een bepaalde volgorde. Om vlot te schrijven kan het helpen om eerst de opbouw van je artikel op papier te zetten en daarna pas de alinea’s te gaan schrijven.
Om je schrijfstijl te verbeteren kun je feedback vragen aan vrienden of familie. Deze kunnen vaak tips geven welke je verder helpen. Daarnaast helpt het soms om je artikelen nog een keer door te nemen voordat je daadwerkelijk op publiceren klikt. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik dit zelf eigenlijk nooit echt doe…
Bezoekers naar je blog krijgen
Nu kun je hier ook een gehele website aan wijden. Hoe lang een artikel moet zijn (hoe langer, hoe beter, maar vaak wel minimaal 1.000 woorden is voor mij de regel). Hoe vaak je moet posten (hoe vaker, hoe meer content, hoe groter de kans dat er iemand op je site komt, en natuurlijk hoe groter de kans dat ze vaker terugkomen). Dan hebben we nog het specialisme van zoekwoorden, ook wel “key word research” genoemd. Want, waar zijn mensen nu eigenlijk naar op zoek? Ook belangrijk om te weten als je graag snel wilt groeien.
Hierboven werden allerlei methoden gebruikt om ervoor te zorgen dat je in de zoekresultaten van Google komt te staan. Toch zijn er nog veel meer opties om bezoekers naar je site te krijgen. Ten eerste is het handig om familie en vrienden van je site te vertellen. Dit zijn bij de meeste bloggers dan ook de eerste bezoekers (tenzij je natuurlijk graag anoniem wil bloggen..). Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van social media. Denk aan Facebook, Instagram of Linkedin. Ook Pinterest is een erg populair medium om nieuwe bezoekers naar je website te lokken.
Geld verdienen met je blog
Als laatste zijn er vast ook beginnende of geïnspireerde bloggers in spe die graag wat extra’s willen verdienen door middel van bloggen of juist de ambitie hebben voltijds te kunnen bloggen en daardoor hun baan op te zeggen. Dit is mogelijk, al duurt het misschien langer dan je denkt. Zoals eerder al gezegd, de succesverhalen van even snel een blog beginnen en daar meteen zakken met geld mee verdienen zijn echt de absolute uitzondering. Het duurt waarschijnlijk minimaal een jaar voordat je ook daadwerkelijk iets terug zult zien van al het harde werk wat je erin hebt gestopt.
Mocht je geïnteresseerd zijn hoe ik geld verdien met FinanceMonkey, dan heb ik goed nieuws. Dit artikel verteld je er meer over. Maar weet wel, Financemonkey bestaat op dit moment al meer dan 2 jaar, het heeft dus wel even geduurd.. 🙂
Chris
april 13, 2020 @ 8:17 am
Als beginnende blogger heb ik nog twee tips:
De eerste tip is: begin! Stap de drempel over en begin gewoon. Je eerste berichten zullen misschien niet perfect zijn en je layout is misschien ook nog niet ideaal maar dat hoeft ook niet. Begin gewoon, de rest komt later.
De tweede tip: wees niet te kritisch op jezelf. Tenzij je blogt over kantklossen onder water kan je er vrij zeker van zijn dat er al heel veel blogs zijn met hetzelfde onderwerp als waar jij over wil bloggen. Dat kan je onzeker maken. Wat heb ik nou nog toe te voegen? Ik word nooit zo populair als die andere blogs! Weersta die gedachten. Jouw blog is jouw verhaal, jouw visie en jouw stijl. Goede kans dat er voldoende mensen zijn die jouw blog met plezier leven.
Chris
Saska | Finance Monkey
april 13, 2020 @ 1:22 pm
Zeker waar, bedankt voor de toevoegingen Chris! 🙂
nicole
april 14, 2020 @ 9:43 am
De tip van Chris vind ik ook erg goed. Het is vooral belangrijk om op een gegeven moment gewoon te springen en op Publish te drukken!