Hoe kies je een goede broker? stap-voor-stap handleiding

Zo’n 3,5 jaar geleden besloot ik te switchen van een beleggingsfonds naar ETFs. Dit werd wel een probleem, want ETFs werden niet verhandeld via de bank waarbij ik mijn beleggingsfondsen aanhield. Ik moest dus op zoek naar een goede broker. Maar hoe kies je een goede broker? Destijds was het meer op gevoel en wist ik het eigenlijk niet zo goed, nu weet ik wel beter. Als je deze punten volgt dan heb je een goed startpunt om een broker te kiezen.
Inhoudsopgave
Hoe kies je een goede broker?
Bij het kiezen van een goede broker is het belangrijk op de volgende punten te letten: mogelijke transactietypes, reguliere kosten en transactie specifieke kosten, een gebruiksvriendelijke beleggingsinterface en of de broker onder AFM-toezicht staat.
Er zijn vele soorten brokers, en ook vele goede brokers, maar niet elke broker past bij elke belegger. Zo is de ene belegger al langer aan het beleggen en handelt graag in complexe producten. Bij hem moet je niet aankomen met een broker waarbij je alleen in beleggingsfondsen kan inleggen of je geld voor je kan laten beleggen. Een ander duizelt het van de vele opties die je hebt bij complexe brokers die een breed scala aan producten aanbieden. Zij zijn juist gebaat bij een broker met minder keuze mogelijkheden.
Laten we kijken waarom de bovenstaande 5 punten zo belangrijk zijn en wat je opties hierin kunnen zijn.
1. Bekijk mogelijke transactietypes
Kom je net kijken met beleggen en wil je graag een graantje meepikken van het resultaat wat je er mee kunt behalen? Maar vind je het nog wel spannend om te kiezen waarin je zult beleggen? Bij het moment dat je eerst even met je grote teen de temperatuur van het water meet is de kans groot dat je voor het eerst zult beginnen met een beleggingsfonds. Dit was in ieder geval wel hoe het met mij ging. Hiervoor kun je het beste terecht bij (kleinere) banken (denk ASN) of verzekeraars (AEGON) welke speciaal geselecteerde of samengestelde beleggingsfondsen aanbieden om in te beleggen. Een andere goede optie is BrandNewDay die hun beleggers laat kiezen uit een aantal beleggingsfondsen om zo het beleggen voor de klant makkelijk en overzichtelijk te maken.
Aan de andere kant kun je behoefte hebben aan meer mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld ook aandelen en obligaties aankopen. Of opties & futures? Exchange Traded Funds worden ook een steeds populairder beleggingsmiddel. Hiervoor kom je uit bij de grote spelers op de markt, te denken aan DEGIRO (mijn favoriet!), Lynx, ING, ABN AMRO en dergelijke.
Stap 1: Ga voor jezelf na in wat voor type producten je wilt beleggen.
2. Verdiep je in de reguliere kosten
Aan beleggen zitten vaak ook kosten verbonden. We onderscheiden hierbij twee verschillende soorten kosten. De eerste zijn de reguliere kosten van de broker. Ten tweede zijn er nog transactiespecifieke kosten, deze behandelen we in punt 3.
Er zijn een aantal reguliere kosten die je mogelijk moet betalen wanneer je bij een broker, bank of verzekeraar aan het beleggen bent. Meestal worden deze kosten servicekosten of beheerskosten genoemd en bedragen vaak een bepaald percentage over je totale belegde vermogen. Hiermee kan de broker, bank of verzekeraar zijn gemaakte kosten betalen, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van het platform waarop je belegd, de mensen die ze in dienst hebben of de website beheren.
Daarnaast kost het soms ook geld om überhaupt al de beleggersrekening te openen. Ook is het mogelijk dat er stortingskosten betaald dienen te worden, in dit geval zul je een bepaald percentage van het gestorte bedrag aan kosten kwijt zijn.
Nu denk je misschien, ach, wat maakt die 0,5% aan kosten nu uit? Die paar euro, daar geef ik nu nog niet zoveel om hoor. Nou, de kosten maken heel veel uit! Die 0,5% aan kosten neemt ook meteen een hap van 0,5% uit je rendement weg. Daarnaast: het geld wat je aan kosten moet betalen is niet langer geld dat voor jou aan het verdienen is. Daarom is het altijd raadzaam om goed te letten op de kosten die je regulier aan je broker moet betalen. (Om deze reden is DEGIRO 1 van mijn favorieten!)
Stap 2: Ga bij verschillende partijen na hoeveel je kwijt zult zijn aan reguliere kosten om bij hun te beleggen.
3. Ga na wat de transactiespecifieke kosten zijn
Afhankelijk van wat voor type beleggingsaccount je aanhoudt kun je ook nog te maken krijgen met transactiespecifieke kosten. Vaak is het zo dat bij een partij waarbij je al regulier beheerskosten betaald (denk BrandNewDay of ASN die een selectie aan beleggingsfondsen aanbieden), er vaak geen transactiekosten meer bij komen kijken. Mocht je via je beleggingspartij toch ook andere beleggingsinstrumenten kunnen kopen/verkopen, dan zitten hier vaak wel transactiekosten aan verbonden. Dit verschilt dus enorm per broker wanneer er transactiekosten betaald moeten worden en hoeveel dit is.
Er zijn een aantal transactiekosten die voor kunnen komen:
- Aan- en verkoop kosten
- Dividendkosten
- FX kosten om Euro’s om te zetten in vreemde valuta
- Aansluitingskosten om op bepaalde markten te kunnen handelen (bijvoorbeeld op de NYSE (NewYork Stock Exchange) maar ook op de Hongkong Stock Exchange)
- Kosten voor het uitschrijven van opties en futures.
Stap 3: Ga na wat voor transactiespecifieke kosten kunnen voorkomen bij jou beleggingsproduct en vergelijk brokers.
4. Bekijk de gebruiksvriendelijkheid van de beleggingsinterface
De kosten die je maakt en in wat voor type producten je wilt beleggen is 1 ding. Een geheel ander punt is hoe gebruiksvriendelijk de beleggingsinterface is. Is het platform waarop je aan het beleggen bent overzichtelijk en weet je in 1 oogopslag wat je aan het doen bent? Of krijg je wel de gedetailleerde informatie die je nodig hebt om de juiste beleggingskeuzes te maken? En kun je snel terugvinden wat je reeds in je portefeuille hebt en welke aankopen je de afgelopen periode hebt gedaan tegen welke prijs? Hoe kun je zien wat voor dividend je reeds uitgekeerd hebt gekregen?
Dit zijn een paar punten waar je eventueel op kunt letten bij het kiezen van een broker. Weet wel dat je waarschijnlijk eerst wel even moet wennen aan de beleggingsinterface. Dit is natuurlijk vaak het geval wanneer je iets voor het eerst doet.
Verder kan het ook helpen als je broker ook informatie geeft over hoe beleggen in zijn werk gaat, en dat specifiek ook op hun eigen handelsplatform. Zo bieden sommige brokers online cursussen of webinars aan om de kennis onder beleggers te verhogen.
Stap 4: welke informatie zou je graag willen inzien en is dit mogelijk bij de broker die uit stappen 1 – 3 als beste naar voren kwam?
5. Staat de broker onder AFM toezicht?
Het laatste punt, en misschien wel het allerbelangrijkste is dat de broker die je selecteert onder AFM toezicht staat. Waarom dit belangrijk is? De AFM is de partij die toeziet op of de processen bij de broker verlopen zoals in de wet op het financieel toezicht vermeld staat. Zij controleren of de klanten van een broker op de juiste manier worden behandeld en niet onnodig risico lopen. Om deze reden is het altijd verstandig om alleen in zee te gaan met een partij welke onder AFM toezicht handelt.
Stap 5: Ga na of je gewenste broker onder AFM toezicht valt.
Resultaat: de beste broker voor jezelf gekozen!
Heb je bovenstaande 5 stappen doorlopen? Dan is de kans groot dat je een goede broker hebt gekozen die aan al jou wensen en eisen voldoet! Veel succes met beleggen.
Vergeet niet dat beleggen risico’s met zich meebrengt, ook wanneer je dit doet via een voor jou goede broker. Wees je bewust van deze risico’s en beleg alleen met geld wat je kunt missen op de lange termijn.