Hoe het werkt: ETFs aankopen via degiro (+ foto’s)

Ben je nieuw in het beleggerswereldje? Sta je op het punt je eerste ETF aan te kopen? Dan is het misschien wel fijn om iets beter te weten hoe dit in zijn werk gaat! Dit geeft natuurlijk wat meer zekerheid dan wanneer je maar iets probeert (met mogelijke extra kosten tot gevolg…). Laat me met je doornemen hoe ETFs aankopen via degiro in zijn werk gaat.

Stap 1: Inloggen

Oke, simpel. Zonder in te loggen op je eigen account wordt het namelijk lastig om iets te aan- of verkopen. Oke. je gaat naar de site van degiro (www.degiro.nl). In de rechter bovenhoek zie je de optie: Inloggen. Klik hierop en check eerst of je de juiste site te pakken hebt en je een groen slotje ziet (afhankelijk van je internet browser) zoals hieronder. Ja? dan kunnen we verder! Vul vervolgens je gebruikersnaam en wachtwoord in en log in.

check of site beveiligd is

Lees ook: mijn beleggingsportefeuille

Stap 2: De ETFs zoeken

Ik ga er bij deze even vanuit dat je al een ETF hebt geselecteerd welke je graag wil aankopen via degiro. Hiervan weet je vaak de ISIN code (elke ETF heeft een specifieke ISIN code waaraan de ETF te herkennen is), maar het werkt ook met een afkorting of de naam van de ETF. Om de ETF op te zoeken, vul dan bovenin de pagina bij “Zoek een product” (zie hieronder rood omlijnt) de ISIN code, afkorting of naam van de ETF in.

Aankopen ETF via degiro

Stel we willen graag de VWRL ETF aankopen via degiro. Ik zoek dan op “VWRL” en krijg onderstaande resultaten. Afhankelijk van je zoekopdracht zie je vaak meerdere opties. Dit komt omdat een ETF op meerdere aandelenmarkten verhandeld kan worden onder dezelfde naam. Het is in dit geval belangrijk om te kijken naar of je het juiste producttype hebt, in ons geval Trackers (ETFs), en vervolgens de kijken naar de markt waarop deze verhandeld wordt. Ik koop graag de VWRL welke verhandeld wordt op de Euronext Amsterdam, want deze is genoteerd in euro’s. Zie ook onderstaand rood omlijnt.

VWRL aankopen via degiro

Als je vervolgens op de ETF gaat staan die je graag wil aankopen zie je dat de achtergrondkleur veranderd in blauw, klik vervolgens op de ETF om naar diens betreffende pagina te gaan.

Stap 3: ETFs aankopen via degiro

Nu we de juiste ETF hebben gevonden kunnen we op de pagina van de betreffende ETF kiezen voor het kopen van deze ETF. Zoals controleer nogmaals of je de juiste afkorting/naam van de ETF hebt en de juiste aandelenbeurs waarop deze wordt verhandeld. Klopt dit? Klik dan op Koop.

Aankoop VWRL degiro - FinanceMonkey

Vervolgens krijg je een onderstaand scherm te zien. Laten we het eerst gaan hebben over het rode vlak. Bied is het bedrag dat op dit moment wordt geboden om 1 ETF VWRL aan te kopen. Laat is de prijs die iemand die zijn EFT VWRL wil verkopen er graag voor wil hebben. De prijs van je aankoop zal dus vaak rond deze twee bedragen zitten. Dit geeft je een beeld van hoeveel je nu moet betalen om 1x VWRL aan te kopen.

Oke. Nu het gedeelte waar je je order kunt opgeven en dus echt de ETFs aankopen via degiro. 1. Type: is standaard een limit order. Ik geloof dat dit ook de enige optie is die geen extra geld kost wanneer je een aandeel aankoopt uit de kernselectie (hieronder meer info over de kernselectie). Zelf heb ik nog nooit 1 van de andere opties gekozen, limit order werkt voor mij.

2. Hier geef je op wat de prijs is die je graag voor 1 stuk VWRL zou willen betalen. In dit geval heb ik de huidige bied prijs ingevuld, je wilt immers niet te veel betalen toch?

3. Bij aantal vul je in hoeveel stukken VWRL je graag wilt aankopen. Het totaalbedrag van de transactie wordt vervolgens automatisch berekend bij Bedrag (€).

4. Bij orderduur kun je kiezen voor een dagorder of een doorlopende order. Het hangt er bij mij vanaf waarom ik handel. Als ik graag nu op dit moment de stukken wil aankopen dan is dagorder prima, zeker wanneer je de huidige biedprijs bid. Wanneer ik iets onder de biedprijs ga zitten omdat ik een neerwaartse prijs verwacht dan selecteer ik een doorlopende order. Bij een dagorder blijft de order alleen diezelfde dag staan totdat de stukken zijn aangekocht of verkocht. Mocht je order diezelfde dag niet worden uitgevoerd dan vervalt deze. Bij een doorlopende order vervalt de order niet maar blijft deze staan totdat de aan of verkoop is uitgevoerd. In dit geval heb ik gekozen voor een doorlopende order omdat ik mijn order heb doorgegeven voordat de beurzen opengingen, maar wel graag 1x VWRL wilde aankopen.

Wanneer je bovenstaande hebt ingevuld en je akkoord bent met je order kun je klikken op “plaats order”. Vervolgens kom je in een nieuw scherm waarin je je order kunt controleren. Bekijk nogmaals of je de juiste prijs hebt ingevuld. In dit scherm geeft degiro ook weer wat de verwachte kosten zijn voor het uitvoeren van deze order en hoeveel verwachtte vrije ruimte je nog hebt na het afgeven van de order. Akkoord met alles? Klik dan op het groene vlak met de vink. Wil je nog iets aanpassen? Klik dan op het rode vlak met het kruisje, je gaat dan automatisch terug naar het vorige scherm.

Aankopen VWRL degiro - FinanceMonkey

Stap 4: Bekijk de aankooptransactie

Oke, je order is geplaatst. Je ziet hem nu staan in openstaande orders of misschien zijn de stukken al aan- of verkocht en staat het onder Laatste Transacties. Wanneer de aankoop is voltooid heb je ETFs aangekocht via degiro. Nu kun je kijken in je rekeninggeschiedenis (transactiegeschiedenis kan ook maar ik vind de rekening overzichtelijker) voor hoeveel je uiteindelijk de stukken hebt aangekocht en welke kosten je hiermee hebt gemaakt. Mocht je je beleggingen bijhouden in een excel sheet, dan kun je deze informatie gebruiken om je excel sheet aan te vullen.

Rekeningoverzicht aankoop ETFs - FinanceMonkey

Om te komen bij je rekeningoverzicht ga je links bovenaan de pagina in de zwarte balk naar Overzichten en kies je Rekening. Je ziet nu een overzicht van alle transacties die in je account hebben plaatsgevonden voor de geselecteerde periode. Zoek hierin de datum van aankoop en het product (in dit geval Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) van aankoop op. In de kolom “Mutatie” zie je de prijs waarvoor de stukken in totaal zijn aangekocht. Mocht je de prijs per stuk willen weten dan is dit terug te vinden in de kolom “Omschrijving”. Mochten er nog kosten zijn gemaakt bij de aankoop van de stukken, dan zullen deze in de kolom “Boekdatum” op dezelfde datum en tijd genoteerd staan als de aankoop van de stukken.

Tip: geen kosten op kernselectie

Als laatste nog een tip rondom transactiekosten bij degiro. Velen van jullie zullen er al van op de hoogte zijn maar op een aantal, door degiro geselecteerde, beleggingsfondsen, obligaties en ETFs zitten geen transactiekosten. Deze selectie is de Kernselectie. Aangezien de transactiekosten je rendement aardig kunnen drukken is het fijn als je derivaten kunt aankopen waaraan geen verdere kosten verbonden zitten. Je vind de kernselectie terug bij de documentpagina van degiro. Voor de voorwaarden die aan het kosteloos aan- of verkopen van de kernselectie zitten, raad ik je aan om even het tarievenoverzicht voor een normaal of custody account te lezen. (Op het moment van schrijven mag 1x per maand dezelfde ETF uit de kernselectie kosteloos worden aangekocht of verkocht).

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: