Hoe kun je goedkoper vliegen?

Op het strand liggen in Bali, door de nationale parken rijden van Canada of gewoon een leuke citytrip naar Rome. De kans is groot dat je hiervoor het vliegtuig pakt. Maar de prijs van zo’n vliegticket is best wel prijzig. Toch heb ik als echte reisfanaat een aantal trucjes om goedkoper te kunnen vliegen die ik graag met jullie wil delen. Waar naartoe wil jij goedkoper vliegen?

Goedkoper vliegen: Boek je vlucht voor een doordeweekse dag

De eerste tip is het vliegen op een doordeweekse dag. Vaak zijn dinsdag en donderdag een stuk goedkoper dan de maandag en vrijdag. Zeker wanneer je in het weekend zou willen vliegen schieten de prijzen nog veel meer omhoog. Zorg er dus voor dat je op een dinsdag of donderdag kunt vliegen, dit zal je al snel een paar tientjes besparen.

Deze verschillen in prijzen hebben met name te maken met de belangstelling die er is van dag tot dag op een bepaalde vlucht. Zakenmensen vliegen voornamelijk doordeweeks of al op zondagmiddag naar de plek van bestemming. Toeristen willen graag hun weekend benutten en zullen voor een weekendje weg dus vaak van vrijdag op zondag weggaan. Deze prijzen zie je vaak ook weer terug in de kosten die je maakt voor een hotelovernachting. Hotels zijn in het weekend vaak 10% duurder dan doordeweeks.

Goedkoper vliegen: Boek ver vooruit!

Daarnaast loont het ook om ver vooruit te boeken. De prijzen liggen het laagst tussen de 2 tot 8 maanden voor vertrek. Zelf zijn we van mening dat je beter rond de 8 maanden van te voren kunt boeken. Dit komt namelijk doordat vliegtickets bepaalde klasses hebben (niet Economy en Business, maar binnen Economy zijn ook nog bepaalde klassen). Hier merk je verder als gebruiker van de service helemaal niks van, behalve dat je (hopelijk!) een lagere prijs betaald voor sommige klasses. Wel zijn de goedkoopste klassen die je kunt boeken vaak minder flexibel. Hoe krijg je nou zo’n ticket? Wees er op tijd bij!

Een andere tip is om een prijs alarm in te stellen bij skyscanner (#referral link). Hierdoor krijg je elke dag een mailtje met de prijs van de vlucht die je wilt maken op de door jou ingestelde data. Zo kun je even een week of 2 kijken wat de prijs gaat doen en vervolgens een keuze maken. Deze tijd heb je wel als je er vroeg van te voren bij bent!

Last-minute vliegtickets boeken zijn vaak helemaal niet zo voordelig als altijd wordt gedacht. De goedkoopste tickets worden immers als eerste verkocht en de kans is groot dat deze dus allemaal al weg zijn. Soms heb je geluk en vind je nog een goedkoop ticket, maar zelf zou ik niet tot het laatste moment wachten.

Vergelijk prijzen via skyscanner

Net noemde ik hem al even, maar de website skyscanner (#referral link) is erg fijn! Hierop krijg je meteen een fijn overzicht van alle vluchten en tijden die op de door jou geselecteerde datum gaan. Zo kun je kijken naar de prijsverschillen met eventueel een extra overstap of met welke luchtvaartmaatschappij je het liefst vliegt. Zelf kijken we altijd het meeste naar de vliegtijden. ‘S ochtends om 7 uur vanaf Schiphol vliegen betekend namelijk stress en een slechte nachtrust, dus liever een vlucht van 11.00 of later.

We checken altijd eerst op skyscanner (#referral link) wat de beste prijzen en vliegtijden zijn, en boeken dit vervolgens of bij de vliegtuigmaatschappij zelf (vinden we fijn) of via een aanbieder die skyscanner (#referral link) weergeeft als de prijsverschillen echt groot zijn.

Goedkoper vliegen: Maak gebruik van de KLM werelddeal weken & meld je aan voor nieuwsbrieven

Een andere aanrader is om vliegtickets naar verre bestemmingen te boeken tijdens de KLM werelddeal weken. Deze zijn vaak begin januari en eind augustus / begin september van het jaar. Dit kan je al snel honderd euro besparen op een verre bestemming. Nu nog even hopen dat jou droombestemming er ook weer tussen zit…

Mocht je niet zo lang willen wachten, of liever wat dichter bij huis blijven, dan is het altijd handig om je aan te melden voor de nieuwsbrieven van verschillende vliegtuigmaatschappijen. Transavia heeft bijvoorbeeld goede aanbiedingen maar dit geldt ook voor andere luchtvaartmaatschappijen. Check bijvoorbeeld eerst welke aanbieders vaak naar je bestemming vliegen en meld je daarna aan voor de nieuwsbrief. Nu fingers crossed!

Wees flexibel met je bestemming en wanneer je wilt vliegen

Wanneer je gewoon even lekker weg wilt, maar niet een specifieke bestemming in gedachte hebt, kan dit je ook aanzienlijk schelen kwa vliegticket prijzen. De ene bestemming is immers populairder dan de ander! Laat je verrassen en ga eens een middagje kijken naar de verschillen in prijzen van vergelijkbare bestemmingen (bijvoorbeeld een retourtje Bangkok is vaak veel goedkoper dan Ho Chi Minh).

Ga op reis buiten de schoolvakanties

Ik zei het net al even, vliegtickets zijn duur wanneer de vraag groot is… En wanneer is de vraag groot? Nou je snapt hem al! Wanneer de schoolvakanties zijn natuurlijk! Dus als het even kan en je niet vast zit aan de vakantietijden van je kids is het verstandig om je tripjes te plannen buiten deze schoolvakanties. De kans is dan ook nog groot dat je misschien wel een rij stoelen met z’n tweetjes hebt in het vliegtuig, dat is pas luxe!

Goedkoper vliegen: Flying blue & American express

Last but not least kun je bijvoorbeeld ook meedoen met een spaarprogramma van de luchtvaartmaatschappij. Nu zijn we hier in Nederland helaas nog niet zo ver mee als in Amerika. Daar krijg je bij het minste of geringste alweer extra miles bij een of ander product. Toch hebben we hier in Nederland ook zo’n actie. Namelijk: het spaarprogramma van de KLM genaamd Flying Blue. Hierdoor kun je miles sparen via het vliegen met KLM, maar ook door online te shoppen via de earn online pagina van Flying Blue. Daarnaast zijn ze ook nog een partnership aangegaan met American Express (#referral link) waardoor je extra airmiles ontvangt wanneer je je hiervoor aanmeld en geld uitgeeft met je creditcard. Een trucje wat veel mensen gebruiken is een jaar (gratis!) de American Express creditcard (#referral link) nemen en vervolgens opzeggen. Nu krijg je zowel flying blue miles als een gratis creditcard voor een jaar.

Maar nog even dit…

Maarrrr dan nog even een kleine huishoudelijke mededeling waar iedereen vast al wel van op de hoogte is. Vliegen is namelijk niet zo goed voor onze planeet. Met vliegen wordt namelijk veel CO2 uitgestoten welke op grote hoogte (10.000 meter) nog eens 2x zo schadelijk is als hier op de grond. Check daarom ook voordat je gaat vliegen een keertje of de trein ook een optie is. Zo kun je tegenwoordig supersnel met de trein naar Londen voor vaak nog lagere prijzen als vliegen. I’m just saying…

Veel succes met het scoren van een goedkoper vliegticket en hopelijk een fijne vakantie!  Laat even weten waar de reis naartoe gaat 😉

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: