Hoe geld je gelukkig maakt

Het is zo’n cliché, geld maakt niet gelukkig. Maar is dit wel altijd het geval? Studies van een paar jaar terug hebben aangetoond dat als je een bedrag van zo’n $75,000 per jaar verdient je op je gelukkigst zou zijn, al geeft een recentere studie weer dat dit bedrag voor west Europa meer rond de $100,000 per jaar ligt. Als dit het geval zou zijn, dan zou geld dus wel gelukkiger kunnen maken? Hier een aantal punten waarop meer geld je gelukkig maakt.

6 manieren hoe geld je gelukkig maakt

1. Geld geeft ademruimte

Een van de grootste gevolgen van schulden is een korte termijn visie met een flinke dosis stress. Wanneer je genoeg geld op de bank hebt staan om eventueel een paar maanden van rond te kunnen komen, geeft dit je veel ademruimte. Als er iets onverwachts gebeurt zoals zorgkosten, iets op het werk of er gaat iets stuk, dan weet je dat je hiervoor genoeg geld achter de hand hebt om dit op te vangen. Dit geeft je een veilig gevoel en verlaagt stress rondom je financiële situatie. Leuk en aardig denk je nu, maar volgens het Nibud hebben 2,5 miljoen huishoudens in Nederland niet genoeg geld achter de hand. Deze groep loopt een verhoogde kans op schulden, en dat is iets wat je ten aller tijde wil voorkomen…

2.  Gezondheid

Helaas maar waar.. Mensen met een grotere portemonnee hebben vaak ook een betere gezondheid. Ze zijn sneller bereid om te betalen voor een sportschool of sportvereniging en sporten ook regelmatiger. Uit bovenstaand onderzoek van het CBS blijkt dat mensen met lagere inkomens over het algemeen vaker roken, meer drinken en vaker overgewicht hebben. Dit draagt helaas allemaal niet bij tot de algehele gezondheid van deze inkomensgroep.

3. Stress

Zoals bij punt 1 al even genoemd kan het lastig rondkomen van je huidige inkomen ervoor zorgen dat je onder constante stress staat. Je altijd zorgen moeten maken of er wel genoeg geld binnenkomt en of je het financieel gezien wel gaat redden die maand is geen pretje. Een hoger inkomen zou dit gevoel wegnemen, er even vanuit gaande dat je hiervan niet meer schulden op je neemt zoals die nieuwe lease auto of dat grotere huis.

4. Het geeft opties

Genoeg geld op de bank hebben staan geeft je een gevoel van vrijheid. Vind je het niet leuk op je werk? Dan kun je rustig opzoek naar een nieuwe werkplek of ga onderhandelen met je leidinggevende over minder uren. Een nieuwe studie volgen? Of wil je altijd al een keer die 3 of 6 maanden sabbatical? Go for it! Dit zijn allemaal opties die makkelijker voor handen liggen als je een hoger inkomen hebt. Voor hogere inkomens is het immers makkelijker om te sparen.

5. Minder ruzies met je partner of vrienden om geld

Binnen relaties vinden vaak ruzies plaats om geld. Mensen zijn het niet met elkaar eens waar het geld aan uitgegeven moet worden of er is stress binnen de relaties omdat er meer geld uitvliegt dan er binnenkomt. Dit legt veel druk op je relatie en dat is zonde! Hetzelfde geldt voor vrienden wanneer je geld uitleent aan een vriend.

6. Ruimte om te ontdekken wie je bent

Iedereen kent dat wel. Je zit al een paar maanden niet zo lekker in je vel maar je kunt er je vinger niet op leggen. Misschien is dit meer specifiek voor mijn generatie (de millennials) die alsmaar opzoek zijn naar hun ware zelf. Voor deze zoektocht is het vaak wel handig om wat geld achter de hand te hebben want vaak bestaat de zoektocht uit een mooie backpackersreis naar verre oorden of misschien wel het volgen van een yoga teacher training op Bali? Dure grap, dat ontdekken wie je bent.. Denk hierbij ook aan stages die vele studenten lopen waarvoor ze niet of bijna niet betaald krijgen. Tsja wat wil ik nu eigenlijk?!

Neem het met een korreltje zout…..

Vergeet niet dat bovenstaande punten generiek bedoelt zijn om weer te geven hoe geld je gelukkig maakt, en totaal niet om iemand met een laag inkomen aan te vallen. Het leven wordt vaak een stuk makkelijker als je minder over geld hoeft na te denken. Dat neemt niet weg dat er zeker ook mensen zijn met een laag inkomen die al aan alle bovenstaande punten voldoen en gelukkig zijn!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: