Waarom wij geen auto hebben en willen!

Oke, ik moet je iets schokkends mededelen… Ik weet het, het is raar. Maar toch hebben we ervoor gekozen. We konden nou eenmaal niet anders. Of, nouja, dat is eigenlijk niet waar. We wilden niet anders. We willen hem niet, we zien niet in waarom we hem wel zouden willen… Of we hem wel kunnen hebben? Ja natuurlijk! Al moet ik eerlijk toegeven dat er weinig ruimte is, maar financieel gezien kan dat makkelijk… We zouden er zelf wel 2 kunnen hebben. Maar toch, toch kiezen we ervoor hem niet te willen.. Hier onze punten waarom wij geen auto willen hebben.

5 redenen waarom we geen auto willen hebben

Het is zoiets gewoons om een hem voor je deur te hebben staan, er zo weer in te kunnen stappen als je ergens heen moet. Het gemak, of toch niet? Wij hebben er bewust voor gekozen om geen auto te nemen, of eerlijk gezegd twee auto’s.. Toen in nog werkzaam was bij een Big 4 kantoor had ik een lease budget en dus de optie om zo’n kekke mini voor de deur te hebben staan. Mijn vriend, nu ook werkzaam in dezelfde sector, heeft ook zo’n leasebudget (al ligt dat iets hoger dan wat ik destijds had..) en dus ook de mogelijkheid om lekker voor de deur in de auto te kunnen stappen als hij dat zou willen. Maar toch, toch willen we hem niet.

1. Het OV in de randstad is prima voor elkaar

Oke, waarvoor zou ik mogelijkerwijs een auto nodig hebben? Om van plek A naar plek B te komen. Is dat de enige manier waarop je dat voor elkaar krijgt? Nou nee, je zou kunnen lopen. Van Den Haag naar Utrecht is dat zo’n 66 kilometer waar je zo’n 13,5 uur over doet. Kan ik slapend wandelen? Nou misschien wel een stukje, maar zover, dat is dus niet echt een optie.

Next, de fiets. Volgens Google Maps is dat 72 kilometer, waar je een kleine 4 uur over zou doen. Nou, ik fiets niet zo snel hoor Google Maps! Het komt wel dichter in de buurt, maar alsnog zou dit lastig zijn. Om 9 uur op je werk dus om 5 uur van huis, werken tot 18.00, dan ben je heerlijk om 22.00 thuis. Nou 7 uurtjes slaap is prima toch? Wacht! We kunnen ook prima met de tram en de trein! Dan kost het maar een uur en 10 minuten!

Oke, ik ben een beetje cynisch hierboven, maar je snapt wat ik bedoel. Het OV is dikke prima in Nederland, zeker in de grote steden. Ja de NS, daar zeuren we graag met z’n allen over, maar het is wel een topbedrijf omdat het je van A naar B kan brengen en welke in vergelijking met andere landen redelijk betrouwbaar is.

2. We hoeven niet in files te staan

Even voortbouwend op punt 1, nu je lekker rustig (hoop je dan tenminste) in de trein kunt zitten, hoef je niet meer zo nodig de gehele tijd op te letten met file rijden. Dat zou pas zwaar frustrerend en vermoeiend zijn zeg! Nu kan ik lekker vrienden appen, een cursus over Artificial Intelligence volgen of gewoon domme kattenfilmpjes kijken. Bijkomend voordeel als je tijdens de spits moet reizen: met de auto zou je er net zo lang over doen, of zelfs nog een half uur langer (den haag naar utrecht).

3. Een auto is milieuvervuilend

Jajajaa, Saska dit weten we nou wel hoor. Het milieu, dat vind jij enorm belangrijk. Ja, inderdaad. Dat vind ik inderdaad enorm belangrijk! Ik zie dan ook niet in waarom dit niet wordt meegenomen in het besluit een auto te nemen. Ten eerste is de productie van een auto enorm vervuilend en daarna zorg je er elke meter dat je rijdt ook nog voor dat de luchtkwaliteit slechter (kuch kuch, we roken met z’n allen gemiddeld 6 a 7 sigaretten per dag, terwijl je niet eens echt rookt!!) luchtwordt en de aarde aan het opwarmen is. Ik snap niet dat de keuze voor geen auto nemen zo moeilijk is hoor?! Eerlijk? Soms wordt ik echt enorm boos op auto’s, grrrr!

Lees ook: 10 voordelen van minimalisme

4. DUUURRRRR!

Jaja, zelfs met een leasebudget lever je per maand toch een behoorlijk bedrag in. Als ik terug denk aan mijn situatie destijds scheelde dit wel 500 euro netto per maand met mijn directe collega’s welke allemaal hetzelfde salaris hadden. Oke, zo’n mini is niet goedkoop. maar 500 euro per maand is veel geld, heeeeel veel geld! Is dat nou echt het gemak waard? Ik vond van niet en besloot dus ook vanaf moment 1 al dat ik die auto liever niet wilde hebben.

5. Meer beweging!

Nu we niet pal voor de deur in de auto kunnen stappen moeten we lopen naar de tram halte. Oh wat erg, want dat is maar liefst 5 hele minuten lopen (oke, misschien 6?). Daarna van de tram naar de trein, damn, weer 2 a 3 minuten lopen. Straks worden we nog fit zeg! Allemaal lichaamsbeweging die je met de auto niet gehad zou hebben. Die paar minuutjes hier en daar tellen snel op en dat is weer mooi meegenomen! 🙂

Hebben jullie thuis een auto? Wat speelde voor jullie het meeste mee in de beslissing wel of geen auto te nemen? Ik ben benieuwd!

Vond je dit een nuttig artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: