Financiële voornemens voor 2019!

Financiële voornemens voor 2019 - FinanceMonkey

Gelukkig nieuwjaar! 2018 was geweldig en 2019 gaat nog beter worden. Om dit voor elkaar te krijgen zet ik altijd een aantal doelen voor mezelf. Nadenken over nieuwe doelen vind ik altijd erg leuk om te doen dus ik hoop dat dit artikel je ook inspiratie geeft om over je eigen doelen na te denken. Hier mijn financiële voornemens voor 2019.

Hoe ik mijn doelen stel

Even kort terugblikken op 2018 was doelen stellen erg belangrijk. Daarnaast heeft het afgelopen jaar me ook een belangrijke les geleerd. Er zijn verschillende gebieden in je leven en deze moeten met elkaar in balans zijn. Een dis-balans kan voor een korte periode maar daarna heb je behoefte om aan andere gebieden te gaan werken/hier tijd aan te besteden. Dit merkte ik toen ik in september weer was begonnen met mijn nieuwe baan maar ook nog keihard aan het werken was voor FinaneMonkey en ons eigen bedrijf. Mijn energie raakte op en ik nam geen tijd om bij te tanken. Geen man over boord, ik had behoefte aan meer me-time, leuke hobbies en andere bezigheden.

Uit bovenstaande ervaring heb ik geleerd dat er verschillende aandachtsgebieden in het leven zijn die allemaal aandacht en tijd verdienen. Voor mij zijn dit: Relatie, Familie & vrienden, Werk, Sport & Gezondheid, Financiën, Huis, Blog, Persoonlijke ontwikkeling en als laatste Reizen & ontdekken. Voor het stellen van mijn doelen heb ik dit dus per categorie gedaan zodat ik meer balans kan bewaren in mijn leven.

Financiële voornemens voor 2019

Voor het kopje Financiën heb ik de volgende 5 doelen gesteld voor mezelf:
1. Een huis kopen
2. Maandelijkse hypotheekrenteaftrek extra aflossen op de hypotheek
3. €8.000 euro noodspaarpot hebben
4. €3.000 euro totaal hebben belegd / opzij zetten om te beleggen (dit is zowel in ETFs als via crowdfunding)
5. Beginnen met Pensioenbeleggen: jaarruimte van 2017 benutten! (Zo’n €800 beleggen dus.)

Met het kopen van een huis komen ook veel kosten kijken. Gelukkig is het in 2018 gelukt om voldoende geld opzij te hebben gezet om de kosten koper te kunnen betalen (overdrachtbelasting, notariskosten, hypotheekkosten etc. etc.). Toch verwacht ik dat er nog wel wat extra kosten bij gaan komen voor de inrichting van het huis. Denk hierbij aan verf, gordijnen of eventueel nog een vloer leggen. Ook uitgaven voor een nieuwe eetkamertafel, bed en misschien wat tuinmeubels gaan er voor zorgen dat bovenstaande doelen toch iets meer een uitdaging worden. We gaan zien wat 2019 ons brengt.

Waarom deze financiële voornemens?

Met deze financiele voornemens wil ik het komende jaar bereiken dat ik me geen zorgen hoef te maken over geld. Dit is de voornaamste reden waarom ik mijn noodspaarpot wil opbouwen naar €8.000. Dit staat gelijk aan ongeveer 6 maanden uitgaven voor mij. Daarnaast leven we op dit moment erg zuinig en zie ik niet veel gebieden waarop nog bespaard kan worden. De beste financiële keuze is dus om een huis te kopen zodat we op deze manier investeren in (onze eigen) stenen. Dit zorgt ervoor dat we netto meer geld investeren in plaats van uitgeven.

De extra meevallers van de hypotheekrenteaftrek willen we het liefst ook zo snel mogelijk weer terug investeren in ons huis. We willen graag een relatief nieuw huis kopen (bouwjaar na 2009) met geen gasaansluiting. We verwachten hier geen extra investeringen in het huis zelf te doen dus is de beste methode om de hypotheek extra af te lossen. Dit zullen we ook maandelijks merken in hetgeen wat we moeten uitgeven voor hypotheek. Want: lagere lasten = meer sparen!

Als laatste willen we ook werken aan onze financiële toekomst door deels een beetje te beleggen en na te denken over ons pensioen. Hier wil ik dan ook graag mee aan de slag in de vorm van pensioenbeleggen. Ik zal jullie meenemen in hoe dit in zijn werk gaat, want voor mij is dit ook nieuw terrein.

Zal ik over mijn financiële voornemens per kwartaal een update geven? Dat geeft me extra motivatie en zelf vind ik zulk soort blogposts altijd leuk om te lezen en erg inspirerend! Heb jij ook financiële doelen gesteld voor het nieuwe jaar? Ik zou het leuk vinden als je ze wilt delen!