Skip to content

11 Comments

 1. Maris | Moneyzz.nl
  januari 4, 2019 @ 12:29 pm

  Een update per kwartaal lijkt me erg leuk om te lezen! Mooie doelen heb je opgesteld voor dit jaar. Ik lees in dit artikel al volop je motivatie dus ik ben heel benieuwd hoe ver je gaat komen en of alles helemaal lukt of misschien zelfs nog wel wat extra’s.
  Succes ook met je huizenjacht!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   januari 5, 2019 @ 2:30 pm

   Bedankt! Haha daar ben ik ook benieuwd naar. Leuk dat je graag wil lezen hoe het ervoor staat met mijn doelen. Ik ben wel van plan het te gaan delen dus begin April de eerste 🙂 Jij ook succes met je doelen voor dit jaar en je nieuwe baan!

   Reply

   • Maris | Moneyzz.nl
    januari 6, 2019 @ 12:30 pm

    Ha leuk! Ik volg je al via Bloglovin’ dus ik zie het vanzelf voorbij komen! Dankje! Komt vast goed!

    Reply

 2. Margot
  januari 6, 2019 @ 9:33 am

  Met pensioenbeleggen wil ik dit jaar ook echt gaan starten/een plan voor opstellen. Dus ik ga je blog zeker volgen. 🙂 Verder heb je hele mooie doelen gemaakt voor 2019. Hoopt dat alles gaat lukken, te starten met een nieuw huis!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   januari 6, 2019 @ 9:45 am

   Ah wat goed! Ja ik ga binnenkort even verder in de materie duiken, want alles heeft natuurlijk zijn voor en nadelen 🙂 Verstandig om mee te beginnen! Dankjewel! <3

   Reply

 3. Bas
  januari 27, 2019 @ 4:18 pm

  Hi Saska,

  Je schrijft: “De beste financiële keuze is dus om een huis te kopen zodat we op deze manier investeren in (onze eigen) stenen. ”
  Ik snap niet zo goed waarom dat ‘dus’ de beste ‘financiële keus’ is. Misschien lees ik verkeerd of lees ik eroverheen maar ik zie geen redenering dat dat de beste keus is.

  De link hieronder zegt dat het juist geen goede investering is en heeft daar behoorlijk wat argumenten voor.
  https://jlcollinsnh.com/2013/05/29/why-your-house-is-a-terrible-investment/

  Deze link legt uit waarom het beter is om te beleggen dan om je huis af te betalen, wederom met argumenten.
  https://financialmentor.com/financial-advice/pay-off-mortgage-early-or-invest/7478

  Maar ik ben wel heel benieuwd welke argumenten jij hebt waarom een huis kopen de beste financiële keus is, wellicht is dat voor mij ook wel zo.

  Heel veel succes met het behalen van je doelen!

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   februari 1, 2019 @ 5:35 pm

   Hi Bas,

   Je hebt gelijk, ik had het beter kunnen beargumenteren. Voor ons is het een goede investering omdat onze bruto maandlasten omlaag gaan als we straks zijn verhuist (kale huur – bruto hypotheekbedrag = positief getal). Dit komt mede doordat we nu in de vrije huursector in Den Haag huren maar een relatief goedkoop huis (ver beneden onze maximum hypotheek) hebben gekocht in Apeldoorn. Daarnaast krijgen we nog hypotheekrenteaftrek, dit vinden we een cadeautje van de staat maar we willen er niet van afhankelijk zijn. Ons initiële idee was om dit geld dus terug te stoppen in ons huis en daardoor onze maandlasten naar beneden te halen. Nu is het bezit van een huis meer realiteit geworden dan toen ik destijds dit artikel schreef. We zijn nu van mening dat we de hypotheekrenteaftrek zullen gebruiken voor de onderhoud van ons huis (investeringen mee doen zoals dubbel glas etc.) en niet extra zullen aflossen want ons rentepercentage van 1,64% is voor 10 jaar vastgezet en we hopen ergens anders meer rendement te kunnen behalen.

   Helaas behoren wij niet meer tot de generatie die hypotheekrenteaftrek krijgt terwijl ze niet aflossen. Vandaar dat ik dit een investering noemde. We zullen namelijk maandelijks 550 euro aflossen op onze hypotheek aangezien we hebben gekozen voor een annuïteitenhypotheek. Ik vind dit wel degelijk een investering want we hopen er toch wel op z’n minst 10 jaar te wonen. Als ik er dan vanuit ga dat de woningprijzen gelijk zouden zijn gebleven over die periode (vind ik een conservatieve aanname), dan betekend dit dat we 550 euro per maand hebben bespaard over die looptijd. Klein rekensommetje: 550 euro x 120 maanden – aankoopkosten (10.500, waarvan een groot deel aftrekbaar is van inkomstenbelasting, yey!) – verkoopkosten (schatting van 1.500 euro?) = minimaal 54.000 besparing ten opzichte van huren. Voor ons is het dus een goede keuze.

   Nog een ander klein pluspunt: we krijgen een tuin (yey eindelijk onze moestuin) en kunnen nu eindelijk een kitten adopteren, dat kunnen we helaas nu in ons huurhuis niet.

   Mocht je nog een goed tegenargument hebben dan horen we die graag (al komen we nu niet meer onder het koopcontract uit 😉 ).

   Reply

 4. Robert van Westerop
  augustus 22, 2019 @ 8:30 pm

  Hoi Saska, ik kom per toeval (?) op dit blogbericht terecht en vind het interessant hoe je de doelen zo smart voor jezelf hebt opgesteld. Heb je ook een tussenstand? stel je bepaalde automatische triggers in om bijvoorbeeld je noodpotje te vullen of doe je dit ad-hoc?
  Je inspireert me wel om nu al een rustig na te gaan denken over de doelen van 2020. Zowel zakelijk als privé. Succes!

  Reply

 5. Harry
  mei 4, 2020 @ 5:23 pm

  “Maandelijkse hypotheekrenteaftrek extra aflossen op de hypotheek”

  Doe je dit nog steeds of niet meer? Als ik hiermee rekening houd met je artikel van laatst met daarin de mededeling dat gestopt bent met studieschuld aflossen. Geldt dit ook voor je hypotheek?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *