Financieel de kerst & Sinterklaas overleven

Er komen weer een aantal dure weken aan. Over 2 weken is het alweer tijd voor het grootschalig uitpakken met cadeau’s voor sinterklaas. Een paar weken later mogen we met z’n allen aan tafel voor kerst. Hoe kan ik financieel de kerst & sinterklaas overleven? Hier een aantal tips en persoonlijke overwegingen.
Inhoudsopgave
Financieel de kerst & sinterklaas overleven
Voor onderstaande tips heb ik ze even opgedeeld per feestdag. Daarnaast zijn er verschillende onderdelen te herkennen waarop te besparen valt of wat je anders zou kunnen aanpakken.
Financieel sinterklaas overleven: cadeaus
Voor vele kids staat sinterklaas in het teken van het krijgen van cadeaus. Vaak wel zo’n mooie jutte zak vol. Als ouder zijnde gaat dit je niet snel in de koude kleren zitten. Toch zijn er een aantal tips waardoor je zou kunnen besparen.
Kijk eens op marktplaats voor cadeaus. De kans is groot dat iets een paar keer is gebruikt maar nog steeds in prima staat verkeerd. Daarnaast zou je extra kunnen afdingen en betaal je sowieso al minder dan wanneer je het nieuw zou kopen.
Koop handige cadeaus die je kids al nodig hebben. Denk aan een nieuwe pyjama of schoenen. Deze uitgaven had je sowieso al moeten doen en je kinderen vinden het echt wel leuk als ze dit krijgen!
Daarnaast hoeven cadeaus natuurlijk niet super duur te zijn. Wat dacht je van een bruisbal voor in bad? Plezier gegarandeerd! Of stoere schmink, glitter gel of stoepkrijt? Daarnaast is een chocoladeletter natuurlijk niet weg te denken. Ook zou je zelf iets kunnen maken waarvan je weet dat ze het leuk gaan vinden. Ben je bijvoorbeeld handig en heb je nog wat hout liggen in de garage? Laat je fantasie er op los en maak iets leuks voor ze! Stiekem vind je het zelf vast nog leuk om te doen ook!
Financieel sinterklaas overleven: snoepgoed & de rest van pakjesavond
Bij ons werd pakjesavond ook wel met familie gevierd. Opa’s & oma’s kwamen langs, net zoals tantes, ooms en nichtjes en neefjes. Het was vaak een drukke boel. Naast dat dit heel gezellig is, kan dit best een dure aangelegenheid worden.
Laten we beginnen met het snoepgoed. Zeker wanneer je kids met je mee boodschappen doen kan de verleiding groot zijn om wat lekkers mee te nemen. Spreek van te voren met ze af dat ze max. 1 keer per week sinterklaas gerelateerd snoep mogen uitzoeken en dat het hierbij blijft. Vaak is dit namelijk duurder dan al het andere snoep, dus dit zou besparen. Begin daarnaast niet ook al in september met de pepernoten maar pas als de goedheiligman in het land is.
Lees ook: 10x besparen zonder moeite
Op pakjesavond zou je iedereen rond half 5 kunnen uitnodigen. Eerst een kopje koffie / thee en daarna gezellig met z’n allen eten. Mocht je krap bij kas zitten is het misschien een idee om de gerechten te verdelen. Zo kun je prima iemand vragen om ijs voor het toetje mee te nemen. Daarna overgaan op chocomel in plaats van wijn past wat mij betreft ook beter bij het thema van de avond. Die fles wijn kun je wel weer tevoorschijn trekken bij de kerst.
Financieel kerst overleven: als host
Over kerst en wijn gesproken, het is echt niet gek om te vragen of iemand een mooie fles wijn zou willen bijdragen. Zelf haal je immers al het eten in huis en heb je stress in de keuken. Zo’n 7 euro uitgeven aan wijn is dan wel het minste.
Daarnaast zou je ook kunnen vragen of je gasten een gedeelte van de hapjes voor hun rekening willen nemen. Misschien de borrelhapjes vooraf aan het diner? Of de chocolaatjes bij de koffie nadien?
Lees ook: Besparen op je boodschappen
Aangezien je zelf “in control” bent voor het menu die avond, kun je natuurlijk ook het prijspeil ervan bepalen. Iedereen een mooi stuk zal geven is natuurlijk een stuk prijziger dan 2x een zalm wellington maken bijvoorbeeld. Het staat net zo feestelijk maar scheelt wel aanzienlijk in de kosten. Speel een beetje met het menu en bedenk iets leuks. Bieten zijn bijvoorbeeld goedkoop en erg gezond, daarnaast passen ze naar mijn mening goed bij de kerst.
Wanneer je niet genoeg borden of ander servies hebt kun je dit vast wel van 1 van je gasten lenen. Een beetje onzin natuurlijk om dit geheel nieuw te moeten kopen. Wat betreft aankleding kom je met wat kaarsen echt al een heel end. Wat hulst op tafel en lichtjes er tussendoor en het is perfect. Misschien nog wat zilverkleurige servetten en het plaatje is compleet.
Financieel kerst overleven: cadeaus
Sommige gezinnen, vaak met oudere kinderen, doen aan cadeaus met kerst in plaats van sinterklaas. Zeker wanneer iedereen wat ouder is kun je wat minder cadeaus kopen. Een mooie fles drank, een paar happysocks of een andere kleinigheid is helemaal prima. Vaak gaat het maar om het gebaar. Koop bijvoorbeeld eens een mooie kaart en geef een doe-cadeau zoals samen een strandwandeling maken of verzorg een uitgebreide lunch bij je thuis.
Financieel kerst overleven: kleding
Als laatste tip zou ik het graag nog over kleding willen hebben. Vaak geldt dit wat meer voor vrouwen. Elk jaar een nieuwe jurk of andere complete outfit kopen is echt niet nodig hoor. Die leuke little black dress die nog in je kast hangt volstaat prima! Onthoud: het gaat om het samen zijn, de avond is geen modeshow!
Ik hoop dat deze tips voor financieel de kerst & sinterklaas overleven je een steuntje in de rug geven tijdens sinterklaas en/of kerst. Mocht je nog meer tips hebben, vergeet ze dan niet te delen in de comments! 🙂 Alvast fijne feestdagen gewenst!
Maris | Moneyzz.nl
november 19, 2018 @ 4:18 pm
Leuk artikel! Zelf vier ik geen Sinterklaas, dat scheelt al een hoop geld (maar ik heb dan ook geen kinderen, dat scheelt al enorm). Kerst vieren wij wel met cadeaus. Op 1e kerstdag vier ik dat gewoon gezellig samen met mijn moeder en verder niemand. Wij kopen altijd een paar cadeaus voor elkaar (anders ben je wel érg snel klaar). En meestal koop ik die al door het jaar heen. Dit jaar heb ik 1 cadeau besteld in oktober, deze betaalde ik met een cadeaubon van bol die ik gekregen had voor het doen van enquêtes. Scheelt mij weer geld uitgeven en anders had ik de bon voor mezelf gebruikt, nu voor een cadeau. Verder hou ik ook altijd in de gaten wanneer er korting is. Zo is er a.s. donderdagavond bij de Intratuin filialen korting en mijn moeder heeft daar ook nog wat dingen van opgegeven die ze graag zou willen hebben. Dus met de kortingbonnen die in de brievenbus vielen ga ik daar 2 dingen van halen. 1x 25% korting en 1x 20%
Het scheelt maar een paar euro’s, maar het kortingbedrag maak ik dan weer direct over naar mijn Bufferrekening. Winwin situatie!
Qua eten doen we het gewoon heel simpel; lekker gourmetten, wat met 2 personen ook niet idioot duur is. Gewoon niet overdreven veel in huis halen.
Meestal ga ik rond de feestdagen ook nog een keer met vrienden gourmetten. Omdat zij een stel zijn (met inmiddels ook een kind) zeggen zij altijd; wij halen ook wel wat dingen, jij hoeft niet alles te betalen! Dus meestal spreken we dan af wie wat haalt. Dat gaat eigenlijk altijd vrij soepel.
En natuurlijk kunnen ook kerstboodschappen deels al eerder in het jaar gehaald worden, stel je gaat gourmetten kun je altijd het vlees al eerder halen en dat gewoon in de vriezer gooien. Natuurlijk niet vergeten om het er weer op tijd uit te halen, maar dan hoef je niet al het geld in 1 week uit te geven. Of houdbare producten die je al iets eerder kunt kopen wat eerder halen.