Skip to content

12 Comments

 1. Leen Toet
  juli 13, 2020 @ 11:24 pm

  Hoi Saska,

  Weer bedankt voor dit uitgebreide artikel overVWRL en China, ik lees je artikelen altijd met veel interesse en ze zijn leuk en leesbaar geschreven.

  Zelf heb ik bij de Giro VWRL en bij mijn bank (ING) heb ik Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund waar China voor 42,6 % in is opgenomen.
  Lopende kosten 0,25%
  Wat vind je van dit fonds?

  Reply

  • Saska | Finance Monkey
   juli 14, 2020 @ 5:17 am

   Hoi Leen,
   Bedankt! 🙂
   Naar dit fonds heb ik niet specifiek gekeken, maar ik zie dat het de MSCI Emerging Markets volgt. In dit artikel ben ik daar uiteindelijk toch vanaf gestapt omdat ik volledig in China wil investeren. De overige opkomende markten zijn verder ook vertegenwoordigd in VWRL en deze landen vind ik risicovoller. Jammer dat het fonds niet bij DeGiro te verkrijgen is. Bij ING betaal je toch ook nog flink wat kosten.

   Hoe vind je zelf dat het fonds het doet? 🙂

   Reply

 2. Hans
  juli 22, 2020 @ 12:22 pm

  Hey Saska,
  Heel leesbare en goed onderbouwde artikelen schrijf je!!
  Een beetje op jouw aanraden heb ik net m’n eerste 10 VWRL ETF ‘s gekocht.
  Dit in aanvulling op m’n Think Global Equity UCITS ETF die ik al een tijdje heb en die gisteren eindelijk weer boven m’n GAK stonden.😄
  De volgende aankoop wordt ook een China ETF maar ik ga me eerst nog wat oriënteren.
  Groet, Hans

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   juli 22, 2020 @ 2:34 pm

   Hoi Hans,
   Dankjewel. Leuk om te horen! Ben benieuwd waar je op uit komt met een China ETF.

   Reply

 3. Edwin
  juli 25, 2020 @ 12:11 pm

  Dank voor dit uitgebreide leesbare artikel, zeer welkom!

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   juli 26, 2020 @ 1:05 pm

   Graag gedaan!

   Reply

 4. Stocks2hold
  augustus 23, 2020 @ 3:55 pm

  Hoi Saska,

  Ik was ook zoekende naar meer exposure richting emerging markets. Ik heb ICHN ook op mijn lijstje staan, naast EMIM en IEMA. Maar mede dankzij je duidelijke artikel heb ik de knoop doorgehakt en ga ik ook positie opbouwen met ICHN. Dank je voor je artikel.

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   augustus 25, 2020 @ 6:01 am

   Graag gedaan 🙂 Tot nu toe al veel succes mee, sinds aankoop al 7,7% in de plus 🙂

   Reply

 5. Martijn Meijer
  november 28, 2020 @ 6:08 pm

  Ik zit ook een beetje te speuren naar een Chinese ETF die ik lang wil houden en op maandelijkse basis wil bijstorten. Ik kwam net deze tegen: LYXOR MSCI CHINA ETF, LU1841731745

  Deze wordt verhandeld bij DEGIRO en heeft een ter van 0,29%. Volume relatief laag met 100 mio en verhandeld aan Xetra in EUR.

  Kende je deze al of is deze bewust niet meegenomen in je overzicht? Performance is wel zo’n beetje hetzelfde als ICHN en CNY, alleen deze heeft de index nagebootst met swaps ipv echte aandelen. Ik weet eigenlijk niet of dat iets is om überhaupt rekening mee te houden..?

  Reply

  • Saska @ Finance Monkey
   november 29, 2020 @ 4:18 pm

   Hi Martijn,
   Deze heb ik niet meegenomen met m’n selectie. Dit komt voornamelijk aangezien deze aandelen (van Lyxor) vaak niet direct op de AEM worden verhandeld, en ik dus ook nog eens jaarlijks aansluitingskosten moet betalen (a €2,50, maar toch..) Het is zeker wel van belang dat dit een nagebootste ETF is met swaps ivp onderliggende aandelen! Dit brengt meer risico met zich mee. Zelf kies ik dan ook alleen maar ETFs welke ook daadwerkelijk de onderliggende aandelen aanhouden 🙂

   Reply

   • Martijn
    november 30, 2020 @ 8:48 am

    Dank. Aankoopkosten van deze ETF is ook 4 euro + percentage (had ik nog niet vermeld), dus in de opbouwfase is een kernselectie-ETF wel goedkoper. Maar als je eenmaal > EUR 10.000 in een China ETF hebt zitten, dan is 0,3% minder kosten per jaar wel aantrekkelijk (bij 4x per jaar aankoop). Ik ga starten met CNY.

    Reply

 6. mark
  januari 3, 2021 @ 2:53 pm

  Hi Martijn,

  Goed artikel. Zelf beleg ik al enige tijd maandelijks in CNY. Ik overweeg over te stappen om kosten te drukken. In mijn zoektocht naar een vervangende ETF ben ik ook FLXC (Franklin FTSE China UCITS ETF) tegengekomen welke op meerdere exchanges wordt verhandelt tegen lopende kosten van 0.19% (aansluitkosten buiten beschouwing gelaten). Wat vind jij van deze ETF?

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *