Duurzaam sparen of keuzes in consumeren aanpassen?

Laatst kreeg ik van iemand de reactie dat deze persoon zijn geld wegzette bij een “duurzame” bank. Een bank die goed scoort op de Eerlijke Bank Wijzer. Dit zette me aan het denken. Vroeger was ik hier ook erg van. Alles stond bij de ASN bank, want ik vond duurzaamheid belangrijk. Toch is daar de afgelopen jaren iets aan veranderd. Vandaar dat ik graag een beetje de discussie aan zou willen gaan over de keuzes die we als mensen in het leven maken.
Inhoudsopgave
Hoe werkt duurzaam sparen?
Elk jaar worden banken getest op duurzaamheid. Dit gaat om vele aspecten. Niet alleen het klimaat speelt een rol, ook kinderarbeid, gelijkheid, mensenrechten en dierenwelzijn zijn een aantal categorieën waarop wordt getest. Wanneer je deze onderwerpen belangrijk vind is de kans groot dat je niet wilt dat je spaargeld (in)direct bedrijven ondersteund die niet goed scoren op deze punten. Hiervoor is de Eerlijke Bank Wijzer in het leven geroepen. Deze geeft in 1 oogopslag een goed beeld welke bank geen bedrijven willen ondersteunen die op deze thema’s niet goed zijn voor de wereld. Hierdoor zorg je er dus met jou spaargeld voor dat de wereld een stukje mooier en eerlijker wordt.
De effecten van je consumptiegedrag
Toch vergeten mensen vaak 1 belangrijk aspect in het leven. Het effect van je eigen consumptiegedrag. Hier is de laatste tijd veel meer aandacht voor. Het terugdringen van plastic gebruik, kopen van fair trade producten en consuminderen zijn hot. Leven op deze aardbol heeft consequenties voor de wereld om ons heen. Steeds meer beginnen consumenten hiervan doordrongen te raken. Niet gedragen kledingstukken in je kledingkast, exotisch fruit wat de hele wereld over heeft gevlogen en voor kleine stukken de auto nemen zijn allemaal dingen waarbij je kunt nadenken of dit nu echt nodig is.
Het kost meer tijd om je bezig te houden met de impact van je consumptiegedrag. Simpelweg een nieuwe bankrekening openen bij een “eerlijke” bank is makkelijker. Toch denk ik dat nadenken over je eigen consumptiegedrag veel belangrijker is dan waar je spaargeld staat. Als consument kun je namelijk veel meer impact maken. Koop je bepaalde producten niet meer, dan worden ze niet geproduceerd, en dus is de impact van het bedrijf kleiner. De kapitalistische wereld van vraag en aanbod werkt gelukkig nog steeds zo.
Waar ik voor kies
Laat ik voorop stellen dat ik niet perfect ben. Ik koop ook af en toe iets waarvan ik weet dat het een impact heeft op de wereld om me heen. Neem nu het vergeten van lunch voorbereiden waardoor ik iets haal bij de AH to Go. Verpakt in plastic, minder voedingswaarde en het kost meer dan iets zelf maken.
Consumptiegedrag
Toch maak ik in mijn leven veel keuzes in mijn consumptiegedrag. We verdienen meer dan twee keer modaal maar hebben geen auto en doen alles met het OV. Ik ben meer vegetariër dan niet. Ik hecht me niet aan bezit en hou van een minimalistische inrichting. De verwarming gaat hier bijna nooit boven de 19 graden (behalve als ouders op bezoek komen want die vinden het al snel te koud bij ons…). De tuin gaat op de schop, weg met alle stenen en welkom groene oase (hopelijk snel!) waardoor we fruit en groentes uit eigen tuin kunnen halen. De compost draait op volle toeren waardoor er minder groen afval vervoerd hoeft te worden. We scheiden al ons afval. We gebruiken biologisch afbreekbaar afwasmiddel, shampoo en wat je je maar kunt bedenken.
Soms weet ik niet wat we verder nog kunnen doen. Inderdaad minder plastic verbruiken, maar dit is best lastig en gaat al snel veel tijd in zitten. Zonnepanelen op het dak, al zouden we volgens de berekening maar 6 panelen nodig hebben en zelfs dan produceren we meer dan we verbruiken.
Eerlijke sparen??
Zoals eerder al genoemd denk ik dat we als mens het meeste impact kunnen hebben met na te denken over onze consumptie. Waar ons geld naartoe gaat. Via sparen worden leningen verstrekt. Maar een bank zal geen lening verstrekken aan een bedrijf dat geen winst maakt en waarvan de omzet jaar op jaar daalt. Wil je dus iets veranderen in de wereld, zorg er dan voor dat je consumeert waar je in geloofd.
Noem me egoïstisch maar ik kies dan toch liever wel voor rendement op spaargeld, ook al is dat tegenwoordig erg laag. Juist omdat ik voor mijn gevoel al veel doe om de wereld beter te maken (of in het geval van ons westerlingen, minder lelijk). En dus vanwege het feit dat ik consumentengedrag een sterker teken vind geven dan waar mijn geld heen gaat…
Wat hier ook nog mooi aan is: het is voor iedereen mogelijk, mensen zonder spaargeld en mensen met spaargeld. Voor het aanpassen van je consumptiegedrag gaat het niet om wat je vermogen is.
Dus
februari 20, 2020 @ 8:40 am
Duurzaam sparen of keuzes in consumeren aanpassen?
Of… waarom niet allebei?
Saska | Finance Monkey
februari 22, 2020 @ 6:30 pm
Haha goede vraag! Omdat ik toch liever nog een beetje rendement behaal aangezien ik dan eerder mijn financiële doelen kan bereiken 🙂
Maris | Moneyzz.nl
februari 20, 2020 @ 3:04 pm
Los van jouw en mijn keuzes, ben ik er heel erg voor dat iedereen hierin zijn of haar eigen keuzes maakt. Ik vind dat mensen in de loop der jaren veel meer commentaar op elkaar zijn gaan hebben en daar word het leven niet persé leuker van. Veel mensen dragen op veel verschillende manieren bij aan het milieu. Zelf doe ik dat b.v. door zo min mogelijk stroom te gebruiken wanneer dit niet nodig is, zuinige apparaten aan te schaffen als er iets vernieuwd moet worden en afval te scheiden. En wellicht nog meer wat ik nu even vergeet op te noemen.
Leuk dat je over dit onderwerp schrijft, want het is altijd interessant om te lezen hoe mensen denken en wat ze er zelf aan doen!
Saska | Finance Monkey
februari 22, 2020 @ 6:32 pm
Zeker waar, er is veel negativiteit op het internet. Ook erg makkelijk natuurlijk om je mening maar rond te gooien zonder dat je daadwerkelijk door hebt dat je er mensen mee kan kwetsen… Ik heb op dit artikel ook maar een paar comments niet toegelaten omdat ik ze gewoon niet zo aardig vond, het blijft een lastig onderwerp met vele meningen 🙂
Goed bezig! 🙂
Maris |Moneyzz.nl
februari 24, 2020 @ 10:21 am
Dankje! Jij ook!
Ja heel gemakkelijk idd! Het blijft gewoon jammer dat mensen zo graag hun frustraties op anderen botvieren. Groot gelijk hoor, iedereen heeft zijn/ haar grenzen. Ik doe precies hetzelfde in dat geval! 😉 Wat je mening ook is, je kunt het naar mijn mening altijd op een respectvolle manier melden. Daar bereik je veel meer mee in het leven. Als mensen onaardig gaan doen, luister je sowieso niet (ik iig niet).