Dividendoverzicht Juli 2018

We zitten inmiddels alweer in eind augustus, maar toch wil ik jullie het dividendoverzicht juli 2018 niet onthouden. Het was niet zo’n grote klapper als de maand ervoor, maar toch telde het wel weer mooi mee. Nadat ik een artikel had gepost over of ik wel zo open moest zijn over mijn beleggingen op mijn blog heb ik toch besloten deze overzichten in ieder geval dit jaar nog te blijven doen. Daarna zie ik wel weer verder…

Dividendoverzicht juli 2018

Het dividendoverzicht is deze maand opgebouwd uit 3 verschillende delen. Ik heb deze maand namelijk dividend ontvangen van een paar indexfondsen, de staatsobligaties liepen af en keerden rente uit en daarnaast ontvang ik nog rente over de crowdfunding lening. Lets start!

De indexfondsen

Nadat ik in juni zo’n €20 als dividend had ontvangen viel deze maand “tegen”. Nou niet zozeer echt tegen, de indexfondsen keren vaak 1x per 3 maanden of 1x per half jaar uit. Aangezien ik in juni al redelijk wat dividend had ontvangen is het logisch dat dit in juli minder is. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien heb ik €3,36 aan dividend ontvangen. Hier gingen nog belasting en kosten af, waardoor dit netto uitkwam op €2,80.

dividendoverzicht juli 2018 - FinanceMonkey

Staatsobligaties…

Eerder schreef ik er al een artikel over, maar een aantal maanden geleden dacht ik een kans te zien om staatsobligaties te kopen waarbij ik meer rendement zou kunnen maken. Helaas was dit niet helemaal het geval. Op 15 juli liep de looptijd van de staatsobligaties af en ontving ik €10 rente.

In het grote geheel is dit alleen geen meevaller maar een klein verlies. Ik kocht de obligaties voor €252,05, betaalde bij aanschaf €8,41 meegekochte rente en betaalde €2,13 transactiekosten. Toen de staatsobligaties afliepen mocht ik vervolgens ook weer €2,25 transactiekosten betalen. Totale kosten: €264,84. Totale terugstorting na afloop looptijd: €260. Kortom, eigenlijk een verlies van €4,84. Ik weet in ieder geval dat ik niet weer mijn vingers ga branden aan individuele obligaties kopen…

Crowdfunding

Last but not least, half februari besloot ik via oneplanetcrowd te investeren in een zonnepark in Apeldoorn. De lening bedraagt een looptijd van 10 jaar met een rentepercentage van 5% (minus 0,8% beheerfee van oneplanetcrowd). Op 1 juli was het zo ver en ontving ik de eerste terugbetalen en rente. In totaal ontving ik €7,29, waarvan €3,52 rente bedroeg (minus beheerfee) en €3,77 werd terugbetaald.

Totaal passief inkomen voor Juli

Als we alles even op een rijtje zetten kom ik met de inkomsten van de indexfondsen en crowdfunding minus mijn fout van de staatsobligaties uit op een passief inkomen van €1,48. Niet echt om over naar huis te schrijven en net genoeg voor een ijsje, maar het is iets. Een sneeuwbal die hopelijk begint te rollen (en hard ook als ik geen stomme beslissingen meer maak…).

Zo zie je maar weer wat voor impact een besluit kan hebben op je passief inkomen! Mocht ik die staatsobligaties niet hebben gekocht, dan was het totale rendement voor juli 4x zo hoog. Zullen we het er maar op houden dat je leert door fouten te maken en je ze beter in het beginstadium kunt maken?

Hoe was de maand juli voor jullie? Hebben jullie een passief inkomen mogen ontvangen of stroomde het geld er alleen maar uit door vakanties?

Vond je dit een leuk artikel? Bewaar hem dan op Pinterest: